Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.09.2016 06:00:41

Dotace na elektromobily táhnou, fotovoltaice musí pomoci firmy

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělí v rámci dotačního programu na nákup elektromobilů skoro 40 milionů korun. Na jeden elektřinou poháněný vůz mohli žadatelé získat až téměř čtvrt milionu.

MPO vypsalo v rámci programu Nízkouhlíkové technologie I. výzvu na projekty týkající se nákupu osobních a užitkových elektromobilů, výstavbu dobíjecích stanic a další aktivity. Celkem bylo žadatelům k dispozici 80 milionů korun, po vyhodnocení došlých žádostí se nakonec na pořízení elektromobilů rozdělí 39,3 milionů mezi 53 úspěšných projektů.

Na jedno vozidlo si mohli žadatelé nárokovat příspěvek v rozmezí 70až 217tisíc, z podpory byly vyloučeny ojeté, vyšší střední, luxusní, terénní či sportovní vozy. Jeden projekt mohl obdržet až tři miliony korun. Program Nízkouhlíkové technologie má cílit na rozvoj inovativních technologií. „Jde o podporu prvních vzorových projektů, nepředpokládali jsme tedy masivní příjem přihlášek, jak tomu bývá u jiných programů pro podnikatele. Celkem 53 přijatých žádostí o čerpání téměř 40 milionů korun nás proto příjemně překvapilo a výsledek ukazuje, že o dotace na elektromobilitu je zájem,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Žadatelé nahradí dosavadní vozy se spalovacím motorem těmi elektrickými a využijí je například pro přepravu zboží mezi svými pobočkami i k zákazníkům. Další projekty se zaměřily například na elektromobilizaci v oblasti péče o veřejnou zeleň,“ dodává Mládek.

Pomalý rozjezd fotovoltaiky

Zájem o dotace na elektromobilitu je významný zejména ve srovnání s jinými ekologicky orientovanými oblastmi, do kterých mohou evropské dotace také mířit. Například o dotace na aktivity spojené s akumulací elektrické energie, na něž bylo v rámci stejného dotačního programu vyčleněno rovněž 80 milionů korun, se přihlásilo pouze šest žadatelů.

Důvodem malého zájmu mohou být ovšem nepříliš výhodně nastavená pravidla pro čerpání dotací. Podobně tomu bylo například při spuštění dotačního programu Nová zelená úsporám i pro střešní fotovoltaické elektrárny v loňském roce. Ačkoliv se po zastavení provozní podpory pro nové solární zdroje v roce 2013 jednalo o první vlaštovku, kdy na podporu z veřejných zdrojů mohli zájemci o pořízení fotovoltaiky dosáhnout, sešlo se v prvních měsících jen několik žádostí, které si nárokovaly  malé procento vyčleněných prostředků. Technické, ekonomické a především administrativní požadavky pro přiznání dotace byly totiž natolik přísné, že byly pro individuální žadatele jen obtížně splnitelné.

Do hry však vstoupily firmy, které instalaci fotovoltaiky domácnostem nabízejí a do svých nabídek zahrnuli rovnou zprostředkování zmíněné dotace, často i v kombinaci se zajištěním bankovního úvěru na zbytek investice. A první zkušenosti signalizují několika násobný nárůst žádostí o dotaci.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688