TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.09.2016 10:22:58

MOBILY VE ŠKOLE: Jaká práva mají učitelé a mohou mobil zabavit?


Mobilní telefony jsou v dnešní době nezbytností. Patří ale do rukou i dětem ve škole? Podle některých odborníků je rozptylují od učení a nemají proto ve škole co dělat. V neposlední řadě pak mohou být i nástrojem tzv. kyberšikany, tedy šikany prostřednictvím moderních technologií. Jak ukázaly některé případy z nedávné doby, video spolužáka nebo dokonce vyučujícího umístěné na internetu, dokáže někdy pořádně ublížit.

Že se tímto tématem zabývají i na ministerstvu školství nám potvrdila tisková mluvčí Jarmila Balážová: "Ministerstvo vydalo metodický pokyn, kterým upravuje nošení mobilních telefonů a tabletů. Samozřejmě to nemůže zakázat, ale může upravit to, jaké mají být ty podmínky," vysvětluje. Školy pak mají možnost zakotvit podmínky používání mobilních telefonů do svého školního řádu. Ten může být podle Balážové ještě přísnější, než pokyny ministerstva.

Podmínky, za jakých může žák používat ve škole mobilní telefon, určuje tedy škola a liší se zařízení od zařízení. Ministerstvo školství vydává jen metodické pokyny, kterými radí vedení škol, jak se s problematikou vypořádat. A stejně je tomu i v případě kyberšikany: "Na tom metodickém pokynu ministerstva školství pracoval jeden z největších odborníků na šikanu v České republice, pan Kolář. Ten sám říká, že ten metodický pokyn je velmi dobrý," popisuje úlohu ministerstva v této problematice Balážová.

Na zkušenosti s mobilními telefony v lavicích jsme se vyrazili zeptat i ředitele základní školy v pražském Radotíně Zdeňka Stříhavky. Ten přiznal, že problém s mobily řešili přibližně dva roky: "Nejprve jsme se porozhlédli po dalších školách v republice, projednali jsme to s radou školy a poté jsme to předložili rodičům, kteří to schválili," popisuje poměrně zdlouhavý proces ředitel. Od letoška tak musejí žáci po vstupu do školy vypnout mobilní telefon a po celou dobu výuky, včetně přestávek, ho mají vypnutý. "Výjimka je pouze v případě potřeby po dohodě s vyučujícím," dodává Stříhavka.

A co hrozí žákům, kteří zákaz poruší a budou ve škole mobil používat? Zabavení přístroje učitelem nehrozí, prohřešek je řešen klasickými postihy jako jsou poznámky, napomenutí nebo důtky třídního učitele. Zatím jsou ale prý žáci disciplinovaní a zákaz příliš neporušují.

Podle ředitele Zdeňka Stříhavky ani učitel mobilní telefon žákovi zabavit nesmí: "Je to jeho majetek a dopustil by se přestupku. Může žáka vyzvat, aby telefon odložil na stůl učitele tak, aby byl vidět po celou dobu a po skončení vyučování si ho opět odebral," vysvětluje. A jeho slova potvrzuje i námi oslovený advokát: "Učitel by neměl odebírat ten telefon, ale měl by vyzvat žáka, aby mu jej vydal," popisuje důležitý rozdíl advokát Miroslav Krutina.

Právo omezit používání telefonu během vyučování ale školy podle Krutiny zcela jistě mají: "Principem je umožnit dětem vzdělávání a zajistit to, aby děti při tom nerušily ostatní spolužáky," popisuje jeden z hlavních důvodů zkušený právník. "Nošení telefonu do školy ale zahrnuje také cestu do školy a ze školy, a to může být v dnešní době naopak poměrně důležité, aby bylo dítě ve spojení se svými rodiči," vysvětluje advokát, proč mimo jiné nemůže škola zcela zakázat dětem nosit u sebe do školy mobily.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688