Stavba roku Středočeského kraje 2016 zná vítěze

Prestižní soutěž Stavba roku Středočeského kraje 2016 zná vítěze. Hlavní cenu v soutěži obdržel projekt obnoveného poutního areálu Svatá Hora v Příbrami. Svatohorský areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi je hlavní památkou Příbrami. Jeho oprava stála 190 milionů korun, většinu zaplatila EU. Práce začaly loni v květnu a trvaly do konce roku. Obnášely zejména opravy obvodového pláště objektů a střech.

Další z hlavních ocenění, Cenu hejtmana Středočeského kraje, získalo přemostění železniční trati v Poděbradech. Veřejnost poslala nejvíce hlasů domovu pro seniory v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku.

Odborná porota kromě toho udělila sedm zvláštních cen. Ocenění za nejlepší investiční záměr obdržela na základě hlasování porotců adaptace obchodního domu Máj v Kralupech nad Vltavou na městský úřad. Cenu převzal ředitel úseku dopravních staveb Ing. Lukáš Urban ze společnosti SYNER, která byla dodavatelem stavby.

Stavba původního obchodního domu se nachází na frekventovaném místě v centru města. Z bývalé stavby byl zachován pouze nosný železobetonový skelet, z něhož byl odbourán jeden trakt, takže se budova půdorysně zmenšila. Součástí rekonstrukce byla i rozsáhlá úprava parteru před objektem, jeho bezbariérový vstup a nově napojení výjezdu z garáží  do přilehlé ulice. V podzemních garážích se nachází 50 parkovacích míst, částečně pro zaměstnance, částečně pro klienty městského úřadu. Adaptací nevyužitého obchodního domu v centru města bylo docíleno vzniku městského úřadu, kde občané po dlouhých letech nalezli veškeré odbory úřadu na jednom místě a v důstojných podmínkách. Objekt je kompletně uzpůsoben pro osoby se sníženou schopností pohybu či orientace (rampy, šíře dveří, výtahy, imobilní WC, systém akustického navádění). Nově vybudovaný úřad v Kralupech nad Vltavou se stal dominantou města.


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba