Research (Conseq)
Investice  |  19.09.2016 17:07:49

Kolektivní investování stále jako dobrá investice


Objem majetku v podílových fondech se po odeznění krize v roce 2012 rok od roku zvyšuje, jako tomu bylo před rokem 2007. Stále větší obliba kolektivního investování pramení z rostoucí důvěryhodnosti samotného odvětví: regulující zákony již nejsou tak děravé jako za dob kupónové privatizace a samotní regulátoři se svoji práci také již poměrně naučili. Další důvod pro rozmach odvětví je určitě aktuálně dobrá ekonomická situace v České republice, kdy se ekonomický optimismus přelévá i do chování spotřebitelů, kteří jsou ochotni část svých zdrojů investovat. Třetím důvodem je bezesporu dostupnost. Investor totiž nemusí disponovat závratnými prostředky, aby se mohl podílet na často velice zajímavých investičních projektech. Při pravidelné investici často stačí pět set korun měsíčně.

 I z tohoto důvodu nyní určitě roste obliba nemovitostních fondů. Ty jsou skvělou příležitostí pro investory, kteří chtějí participovat na zisku z držby nemovitostí, ale nedisponují dostatečným kapitálem pro individuální nákup, popřípadě se sami nechtějí o nemovitost starat. V dnešní době je navíc investování prostřednictvím nemovitostí velice populární.

Pro oblast kolektivního investování aktuálně hovoří i nízké úrokové sazby, které v dnešním světě na depozitních produktech nesou „investorům“ minimální či nulové výnosy. Kolektivní investování je v tomto případě výbornou alternativou právě i díky jeho dostupnosti. Svou roli v rostoucí oblibě může hrát i větší finanční gramotnost. Tuto skutečnost bych ale úplně nepřeceňoval, jelikož dle dostupných průzkumů roste poměrně pomalu.

Poslední rok a půl byl na finančních trzích poměrně turbulentní dobou a vyšší volatilita je skutečností, na kterou si pravděpodobně budeme muset zvyknout. Volatilitě přispívá nejen globální propojenost, ale aktuálně také neblahá geopolitická situace v Evropě zapříčiněná migrační vlnou. Ač by se mohlo zdát, že tento problém nejvíce eskaloval loňské léto a nyní se situace uklidňuje, stačí připomenout brexit, ke kterému uprchlická situace výrazně přispěla. To, že přes Řeckou hranici již neproudí davy migrantů, automaticky neznamená, že by voliči zapomněli. Nyní je otázkou, co se bude dít v následujících volbách po celé Evropě.  Akciové trhy se, ale se všemi událostmi v čele s brexitem vypořádaly velice dobře, což potvrdilo pozitivní náladu a odvážnější investor mohl dočasných propadů využít pro lacinější nákup.

Nízké úrokové sazby, kvantitativní uvolňování, nízká nezaměstnanost a pozitivní nálada akciovým trhům nahrávají. V blízké budoucnosti by se měl mít na pozoru hlavně český investor držící cizoměnové podílové listy. Intervenční exit ČNB se pomalu, ale jistě blíží a i když z důvodu kredibility určitě nepřijde dříve, než ČNB avizuje, hrozí zde nemalé měnové riziko. Naopak fondy konzervativní v době nízkých úrokových sazeb tak lákavé nejsou, což se projevuje i v zájmu o ně samotné. Do budoucna se, ale zvyšování sazeb očekávat dá.

Všechna výše zmíněná fakta i přes určitá negativa a při troše pozornosti ukazují, že kolektivní investování je dobrou cestou jak zhodnotit své prostředky.

 
Tomáš Kadeřábek, Junior Portfolio Manager Conseq Investment Management a.s.



Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688