Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.09.2016 09:13:37

Rozbřesk – Trh vyhlíží Fed, ale v závětří číhá Bank of Japan

Vrcholem tohoto týdne bude nepochybně vyhlížené zasedání Fedu, avšak potenciálně neméně důležitou událostí bude také zasedání Bank of Japan. Tato centrální banka patří spolu s Fedem, ECB a částečně i Bank of England mezi nejdůležitější instituce ovlivňující ceny na globálních trzích. Výsledek jednání Bank of Japan (BOJ) přitom bude tentokrát atraktivní hned ze dvou důvodů: zaprvé BOJ sama avizovala, že svoji politiku bude revidovat a za druhé výstupy z jejího zasedání trhy pocítí ještě před tím, než skončí jednání FOMC a šéfka Fedu Yellenová předstoupí ve středu večer před novináře.

Řekněme si, že guvernér Bank of Japan Kuroda nemá a ani do budoucna nebude mít jednoduchou úlohu. Ať BOJ děla co dělá, není dlouhodobě schopna plnit svůj inflační cíl (2 %), který až na dočasné výjimky podstřeluje. Veškeré expanzivní snahy BOJ o vyvolání trvale vyšší inflace selhávají, přičemž její schizofrenní situaci umocňují dvě makro záležitosti: jednak s ohledem na globální konsensus (uvnitř zemí G20) nemůže přímo intervenovat proti své vlastní silné měně (na rozdíl od ČNB, která nikoho nezajímá) a jednak centrální banka musí brát ohled na to, jaké problémy její politika vyvolá uvnitř bankovního sektoru. Velkou nevoli v této souvislosti vyvolalo nečekané snížení úrokových sazeb do záporu, provedené na začátku tohoto roku, které je v Japonsku finančními kruhy tvrdě kritizováno, neboť nepochybně zhorší hospodaření japonských bank.

Vyprovokovalo totiž výrazný propad úrokových sazeb a výnosů podél celé křivky, která navíc výrazně zploštěla. Zdá se, že BOJ bude chtít na tuto kritiku reagovat a tak údajně připravuje opatření, která by měla za cíl prohloubit pozitivní sklon výnosové křivky a to eventuálně aniž by došlo ke snížení oficiální (krátkodobé úrokové sazby). BOJ údajně uvažuje o tom, že by zkrátila maturitu (duraci) nakupovaných dluhopisů (které pravidelně nakupuje jako např. ECB), čímž chce relativně znevýhodnit pevně úročené instrumenty na delším konci výnosové křivky.

A proč je pro BOJ rozhodnutí tak důležité a to třeba i pro trhy ve stření Evropě? BOJ je v delikátní situaci, neboť svým dobrým úmyslem pomoci japonským bankám (přiživit rozpětí mezi krátkou a dlouhou sazbou) nesmí vyvolat dojem, že fakticky svoji politiku utahuje. Pokud se jí to nepovede, může spustit rychlé posilování yenu a výprodej rizikových aktiv po celém světě - tedy nejen v Japonsku.

Forex

Region

Zlotý v pátek navázal na předchozí zisky vůči euru a dostal se až k EUR/PLN 4,31 (šestidenní maxima). Nejvíce pozornosti však přitáhl forint, respektive nečekané zlepšení maďarského ratingu od společnosti S&P. To se projevilo na kurzu forintu, který skokově posílil na šestiměsíční maxima.

Dnes trhy sledují polská makroekonomická čísla (průmysl a maloobchod za srpen), nicméně více pozornosti zůstane tento týden asi soustředěno do Maďarska. Kromě dozvuků zlepšení ratingu, z něhož může dnes forint těžit, půjde především o zasedání centrální banky. Ta by měla v úterý zveřejnit detaily k novým nekonvenčním měnově-politickým opatřením (limity na tříměsíční depozitní facilitu), i když než pro forint to bude asi zásadnější zpráva pro dluhopisy.

Hlavní událostí s přesahem do regionu nicméně bude zasedání Fedu, které může pro zlotý a spol. vyznít mírně negativně.

EUR/USD

Vyšší než očekávaná jádrová inflace v USA za srpen povzbudila v pátek odpoledne kurz dolaru, když trh trochu více znejistěl před středečním zasedáním Fedu. Nicméně ačkoliv meziroční míra jádrové inflace vystoupala již na 2,3 %, tak Fed podle nás nedonutí k tomu, aby již v září zvedl úrokové sazby. Jednak jinak měřená jádrová inflace (Fedem preferovaný index PCE) zůstává stále pod 2 % a jednak kombinace slabých dat a posledních holubičích výroků nedává příliš prostor pro utažení politiky, když to trh nečeká. Každopádně kurz eurodolaru bude nyní do středy nervózně vyčkávat s čím FOMC přijde.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688