Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.09.2016 13:04:11

Víkendář - Vzorec na zbohatnutí je jednoduchý

Francouzská revoluce byla jedním ze základů liberalismu, který následně umožnil zbohatnutí mnoha zemí a společností. Tomuto bohatství se netěšíme ještě všichni, na planetě je stále miliarda lidí, kteří si musí vystačit s méně než třemi dolary na den. Ještě v roce 1800 si s ekvivalentem této částky ale museli vystačit téměř všichni. Toto velké zbohatnutí, o kterém hovoříme, začalo v Holandsku sedmnáctého století, pak se přesunulo do Anglie, Skotska a amerických kolonií. Nyní se dostává do všech koutů světa

Mohli bychom se domnívat, že hovoříme o světě, kde bohatí dál bohatli, ale chudí zůstávají chudší a chudší. Tak tomu ale není, protože co se týče přístupu k základnímu zboží a službám, jsou na tom právě chudí lidé nejlépe. Od Irska přes Itálii až po Singapur to byli právě nejchudší lidé, kdo má nyní přístup k adekvátnímu bydlení, vzdělání a zdravotní péči. Jejich situace se nedá ani vzdáleně porovnávat s životem jejich předků.

Nerovnost příjmů a bohatství se mění, ale dlouhodobý trend jasně ukazuje na její pokles. I ekonom Thomas Piketty uznává, že před sto lety byla nerovnost vyšší než dnes. Paul Collier z Oxfordu tvrdí, že nyní je nejdůležitější pomáhat více než sedmi miliardám lidí s nejnižšími příjmy. Samozřejmě, je to naše povinnost. Neměli bychom ale zapomínat, že v roce 1800 na tom bylo stejně jako oni 95 % světové populace.

Podmínky pracujících lidí lze zlepšit zvyšováním produktivity a naší kreativitou. Tyto nástroje fungovaly v minulosti vždy na rozdíl od přerozdělování. Pokud bereme bohatým a dáváme chudým, efekt je pouze omezený. Bohatnutí s využitím trhu bude fungovat vždy a na celé planetě. Podívejme se například na historii Číny po roce 1978 a Indie po roce 1991. V těchto zemích přitom žijí asi čtyři desetiny světové populace. Dokonce i ve Spojených státech stále probíhá růst reálných mezd a reálná mzda je nyní ve srovnání s padesátými lety dvojnásobná. Tehdy ještě hodně amerických dětí chodilo spát s hladovým břichem.

Co je příčinou tohoto zbohatnutí světové populace? Jeho základem je pouhá myšlenka, kterou lze shrnout do jednoho slova: Liberalismus. Receptem je dát masám lidí rovnost před zákonem a nechat je, ať dělají, co sami chtějí. Ukazuje se totiž, že pak se stanou mimořádně činorodými a kreativními. Myšlenka liberalismu vznikla na základě několika událostí: Reformace, holandské revolty, revoluce ve Francii a revoluce v Anglii. Ke všem došlo mezi lety 1517–1789 a díky nim nastalo osvobození běžných lidí včetně nově vznikající buržoazie. Ta se chovala podle jednoduchého pravidla: Nechte mě podnikat, já si nechám zisky a počítám s tím, že ty časem zmizí kvůli otravné konkurenci. Nakonec z toho ale zbohatneme všichni a moje práce a kreativita prospěje celé společnosti.

Světová banka ráda tvrdí, že uvedené funguje pouze v případě, že je k dispozici lidský a reálný kapitál. Není to pravda. Kapitál je potřeba, ale není to klíčový faktor. Tím je právě liberalismus. Od dob Karla Marxe se sice neustále snažíme hledat nějaké hmatatelné příčiny lidského pokroku. Jeho základem je ale to, že v moderní době jednáme s lidmi se stále větším respektem.

Lidstvo přišlo i s mnoha špatnými nápady: Fašismem, rasismem či třeba nacionalismem. Jejich popularita v poslední době roste znepokojivým tempem. K bohatství nás ale vede liberalismus, který umožňuje běžným lidem, aby dosáhli toho, co si přejí. Rovnost před právem a rovnost ve společnosti jsou stále základem ekonomického blahobytu, ať už si ten či onen tyran tvrdí, co chce.

Autorem je Deiren N. McCloskey z University of Illinois.

Zdroj: NYTimes


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688