Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.09.2016 07:27:05

17 dividendových akciových tipů

Dividendy jsou pro dlouhodobou výkonnost akcií velkým pomocníkem a pro investory jsou v poslední době atraktivním tahákem. Podle některých ekonomů jsou pro investory zajímavé i společnosti, které vykupují vlastní akcie, ale takový konsenzus jako v případě dividend ohledně odkupů nepanuje. Podívejme se na několik firem, které nabízejí obojí, a mohou být i proto ozdobou portfolií investorů.

Síla dividend, zejména nyní, když dluhopisy mnohdy nezajistí vůbec žádný kladný výnos, je nezpochybnitelná. Společnosti výplatami podílů ze zisku dávají najevo, že mají dobré výsledky a dostatek peněz i pro své investory, investoři pak mají pravidelný příjem.

Se zpětnými odkupy je to složitější. Firmy se jimi zbavují hotovosti, kterou by mohly použít nejen na dividendy, ale především na investice do rozvoje byznysu, což by mělo pozitivní vliv v dlouhodobějším horizontu. Jde spíše o krátkodobý efekt pro investory, kteří realizují zisk, ale jinak to může ukazovat na neschopnost firmy posouvat se dále. Zastánci odkupů oponují, že v nestabilní době stejně nelze hotovost rozumně využít, a navíc že z příjmů ze zpětných odkupů nemusejí investoři na rozdíl od přijatých dividend odvádět daně.

Jednou z nezanedbatelných výhod je například podle analytiků ze společnosti Jefferies i to, že menší počet akcií znamená větší zisk na akcii, což je rovněž dobré pro investory. Oponenti ovšem stejný fenomén vnímají jako krátkozraké nafukování zmíněného ukazatele.

Zůstaňme ale u Jefferies. Podle analytika Stevena DeSanctise se v současnosti firmy na jedné straně topí v penězích, na druhé straně ovšem jejich počet, i v důsledku fúzí a akvizic, klesá (je nejnižší od roku 1984). Stejně tak se snižuje počet akcií obchodovaných na burzách, což vytváří pro investory i některé zajímavé příležitosti.

Na základě dat od společností FactSet a Russell Investment Group DeSanctis se svým týmem potvrdil něco, o čem zkušenější hráči již dávno vědí. Od roku 1985 platí, že akcie firem, které vyplácejí dividendy a zároveň odkupují vlastní akcie, výrazně překonávají trh.

Cyklus Investičních večerů se znovu roztáčí. Hned ten první bude velice aktuální!

  • Seminář: Sazby a makro aneb Aby se z exitu nestal exitus 

  • Společnosti, které redukovaly počet svých akcií na trhu, nabízely průměrný roční výnos 14,1 %, zatímco firmy, které počet svých akcií na burze navýšily nebo ponechaly ne stejné úrovni, nabídly výnos jen 6,7 %. Firmy, které vyplácely dividendy, nabídly roční výnos 11,7 %, oproti 6% výnosu u firem, které dividendu nevyplácely. Společnosti, které vyplácely dividendu a zároveň odkupovaly své akcie, dosahovaly průměrného ročního výnosu 13 %, celý trh pak pouze 9 %.

    Podle DeSanctise ale dividendy nejsou vše, a tak seřadil firmy také podle toho, jaký mají růstový potenciál v nejbližším roce na základě cílových cen stanovených analytiky a sesbíraných společností FactSet.

    Podle DeSanctise ale dividendy nejsou vše, a tak seřadil firmy také podle toho, jaký mají růstový potenciál v nejbližším roce na základě cílových cen stanovených analytiky a sesbíraných společností FactSet.

    Firmy seřazené podle růstového potenciálu

    Tyto společnosti mají podle DeSanctise management vstřícný k akcionářům, vyplácejí dividendy a odkupují akcie. Pro někoho to může být dobrá příležitost zajímavě vydělat, někdo tyto firmy naopak uvidí jako ty, které se snaží za každou cenu vypadat v očích investorů atraktivně. Zda jsou podobné firmy vhodnou složkou do dlouhodobého portfolia, musí posoudit každý investor na základě svých preferencí. Příznivý názor analytiků v ročním horizontu (a schválně se někdy podívejte na poměr nákupních a prodejních doporučení na celém trhu) není zárukou prakticky ničeho. 

    Největší lež, kterou slýcháme od býků na amerických akciových trzích

     

    Největší lež, kterou slýcháme od býků na amerických akciových trzích

    Známý ukazatel P/E (poměr ceny akcie a zisku na akcii) poměrně jasně ukazuje na to, že jsou americké akcie nadhodnocené. Ani tento indikátor se však nemůže vyhnout různým úpravám, díky nimž se jeho hodnoty často výrazně liší. Ohodnocení akcií tak může být rázem mnohem příznivější.  

     

    <br>
    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář





    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688