Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.09.2016 01:15:07

16. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v závěru týdne klesly, za celý týden nicméně mírně posílily. Wall Street v pátek oslabil zejména pokles akcií bank kvůli sporu americké vlády s Deutsche Bank. Po čtyřech dnech růstu klesly také akcie technologického gigantu Apple.

Index Dow v pátek klesl o 0,49 % na 18 123,80 bodu, širší S&P 500 oslabil o 0,38 % na 2 139,16 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel na se ztrátou 0,1 % na 5 244,57 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,71 % na 15,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se mírně zvýšil na 1,693 %.

V červených číslech skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvýrazněji klesly sektor základních materiálů, energetické odvětví a finanční sektor. V plusu se udrželo odvětví veřejných služeb a index sektoru zdravotní péče se v pátek proti čtvrtku nezměnil.

Americké akcie (16. září 2016)
Americké akcie (16. září 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow získal 0,21 %, S&P 500 posílil o 0,53 % a Nasdaq Composite přidal 2,31 %.

Americké akcie (týden do 16. září 2016)
Americké akcie (týden do 16. září 2016)Zdroj: Google

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po Deutsche Bank, aby zaplatila 14 miliard dolarů za urovnání sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Požadovaná částka je výrazně vyšší, než o jaké se dosud hovořilo. Deutsche Bank v pátek uvedla, že tak velkou částku platit nehodlá.

Akcie Deutsche Bank (-9,35 %) obchodované v USA se propadly takřka o deset procent. Klesly i akcie amerických bank Goldman Sachs (-1,24 %) a JPMorgan Chase (-1,23 %).

Wall Street nyní čeká na zasedání měnového výboru americké centrální banky naplánované na příští týden. Všeobecně se očekává, že úrokové sazby se na něm nezvýší.

Akcie Applu (-0,56 %) přerušily čtyřdenní růstovou sérii a klesly o necelé procento. Technologický sektor srážely i akcie společnosti Oracle (-4,75 %), které po slabých výsledcích firmy za uplynulé čtvrtletí oslabily o téměř pět procent.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po největší německé bance Deutsche Bank, aby zaplatila 14 miliard dolarů za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Oznámila to v pátek banka. Dodala však, že takto vysokou částku zaplatit nehodlá.
  • Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v srpnu zvýšily o 0,2 %, zatímco v červenci stagnovaly. Oznámilo to v pátek tamní ministerstvo práce. Růst je rychlejší, než očekávali analytici, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadli na 0,1 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity dosáhl v září podle předběžných dat 89,8 bodu (odhad: 90,8 bodu, srpen: 89,8 bodu).
  • Šéf prokuratury státu New York Eric Schneiderman začal vyšetřovat energetický koncern ExxonMobil kvůli způsobu účtování zásob ropy. Napsal to v pátek ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) a potvrdil zdroj agentury Reuters. Nové vyšetřování by zřejmě nahradilo kontroverzní pokus Schneidermana a dalších demokratických státních zástupců vyšetřovat ExxonMobil za podvod na investorech kvůli údajnému utajování faktů o změně klimatu. Schneiderman nedávno řekl, že ve vyšetřování firmy se přestane zaměřovat na minulost a povede jej jiným směrem.
  • Cestovatelský portál Trivago se připravuje ke vstupu na burzu. Pro majitele portálu, firmu Expedia, emisi zařizují banky Goldman Sachs a Morgan Stanley.
  • Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson koupí za 4,3 miliardy dolarů v hotovosti firmu Abbott Medical Optics. Transakce by měla být dokončena během prvního čtvrtletí příštího roku.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o dva na 416. Počet aktivních ropných vrtů se tak zvýšil v 11 z posledních 12 týdnů. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a plynu se ale v uplynulém týdnu snížil o dva na 506.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Takto jsou na tom zatím letos akcie z indexu Dow. Zelená převažuje, ale na jak dlouho?Takto jsou na tom zatím letos akcie z indexu Dow. Zelená převažuje, ale na jak dlouho? 

Americké akcie jsou na tom letos zatím stále dobře, řada analytiků ale pro nejbližší týdny zachovává nebývale opatrný tón. Fed sazby nezvýší, na to ekonomika nemá, ale co kdyby, že? Ještěže na konci roku v Americe čekají toho Santu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688