Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.09.2016 01:10:16

15. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek výrazně posílily a jejich hlavní indexy získaly zhruba jedno procento. Náladu na Wall Street podpořily další růst akcií technologického gigantu Apple, oživení cen ropy a ekonomické údaje, které snížily šance na zvýšení úrokových sazeb v USA již tento měsíc.

Index Dow stoupl o 0,99 % na 18 212,48 bodu, širší S&P 500 přidal 1,01 % na 2 147,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,47 % na 5 249,69 bodu. Index volatility VIX spadl o 10,14 % na 16,3 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se mírně snížil na 1,693 %.

V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejlépe si vedly sektor necyklického spotřebního zboží, technologické odvětví a sektor zdravotní péče. Nejméně naopak stouply sektor cyklického spotřebního zboží a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (15. září 2016)
Americké akcie (15. září 2016)Zdroj: Google

Maloobchodní tržby a průmyslová výroba v USA klesly v srpnu více, než se čekalo. Údaje tak potvrdily, že centrální banka USA zřejmě příští týden základní úrokové sazby nezvýší.

"Fed je pořád v bryndě. Chtějí zvýšit sazby, teď ale vyšla čísla, která jim trochu berou vítr z plachet," řekl agentuře Reuters Aaron Clark z bostonské firmy GW&K Investment Management.

Akcie Applu (+3,4 %) vzrostly o více než tři procenta. Trh reagoval na zprávu, že firma již vyprodala všechny počáteční zásoby nových telefonů iPhone 7. Cena akcií Applu vykázala nejvýraznější čtyřdenní růst za dva roky.

V indexu Dow se vedle akcií Applu ve čtvrtek výrazně dařilo také akciím výrobce čipů Intel (+2,64 %), cenným papírům farmaceutické firmy Merck (+1,68 %) nebo akciím softwarového vývojáře Microsoft (+1,65 %). Nejmenší zisky si připsaly akcie výrobce letadel Boeing (+0,08 %), zábavní společnosti Walt Disney (+0,26 %) a investiční banky JPMorgan Chase (+0,36 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 10. září vzrostl na 260 tisíc z 259 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal růst na 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 3. září stoupl na 2,143 milionu z 2,142 milionu (revidováno z 2,144 milionu), očekávalo se 2,14 milionu.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v srpnu proti předešlému měsíci klesla o 0,4 %, a zastavila tak dvouměsíční ožívání. Plyne to ze čtvrtečních údajů americké centrální banky (Fed). Průmyslové výrobce, kteří jsou do značné míry závislí na vývozu, dále trápí silný kurz dolaru a slabá poptávka ve světě.
  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech v srpnu po čtyřech měsících růstu klesly.Rozsah poklesu byl navíc výraznější, než se čekalo. Čtvrteční údaje by mohly zpochybnit vyhlídky na ožívání největší ekonomiky světa ve třetím čtvrtletí a dále snižují šance na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA.
  • Ceny amerických výrobců v srpnu stagnovaly jak v meziročním (odhad: +0,1 %, červenec: -0,2 %), tak v meziměsíčním srovnání (odhad: +0,1 %, červenec: -0,4 %).
  • Indonéský daňový úřad zahájí vyšetřování internetové společnosti Google, kterou podezírá, že nezaplatila daň z příjmů z reklamy. Podezření vyvolala skutečnost, že firma odmítla spolupracovat, když jí byl v dubnu zaslán dopis s požadavkem, zda úřady mohou přezkoumat její daňové záznamy.
  • Výkonný ředitel technologické společnosti United Technologies Gregory Hayes se stal rovněž předsedou představenstva podniku.
  • Výrobce spotřební elektroniky Sony nemá v úmyslu produkovat zvláštní sluchátka po chytré telefony, ačkoli chce expandovat do oblasti virtuální reality mimo herní sféru.
  • Řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's obdržel nejméně tři finální nabídky na prodej svých poboček v Číně a v Hongkongu v hodnotě okolo tří miliard dolarů.
  • Výrobce letadel Boeing omezuje objem placených přesčasů u svých 80 tisíc zaměstnanců ve Spojených státech kvůli snahám o zvýšení své konkurenceschopnosti.
  • Investiční firma Guggenheim začala pokrývat akcie výrobce bezpečnostního softwaru Symantec s hodnocením "buy".
  • Banka UBS snížila své odhady výsledků hospodaření výrobce motocyklů Harley-Davidson, protože si myslí, že odhady, jež zveřejnila sama firma, jsou až příliš optimistické.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

  

UBS: S akciemi to půjde z kopce, vrchol mají za sebou. Růst se obnoví až ke konci rokuUBS: S akciemi to půjde z kopce, vrchol mají za sebou. Růst se obnoví až ke konci roku

Minimálně v září už se akcie na nová maxima nepodívají, vyplývá z technické analýzy z dílny UBS. Podle analytiků existuje nyní riziko poklesu o 8-10 % v období do přelomu října a listopadu. Tam by se mělo vytvořit dlouhodobější dno před typickou rally v závěru roku. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688