Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2016 18:14:32

Summary - Electricite de France SA, Monsanto, Bayer AG a Wells Fargo

Evropa:

Jednou z hlavních zpráv dneška bylo zajisté odklepnutí výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point C ve Velké Británii. Projekt schválil bývalý britský premiér David Cameron, jehož nástupkyně Theresa May projekt pozastavila. V projektu má 66,5% podíl francouzská energetická společnost Electricite de France SA (EDF), zbytek pak čínský partner China General Nuclear Power Corp. Dnešek tak pro EDF představuje vyvrcholení desetiletí trvajících příprav na obnovu britských nukleárních zařízení. Bližší pohled ale ukazuje stinnou stránku projektu. EDF se již teď potýká s relativně vysokou zadlužeností a odhady předpokládají negativní volný cashflow až do roku 2020. Mimo to má výstavba dle odhadů Goldman Sachs vyžadovat dodatečných 2,5 miliardy EUR ročně. K tomu se ještě dají předpokládat komplikace, které sužují ostatní podobné projekty (např. projekt Flamanville 3 ve Francii má prodlevu již šest let a rozpočet překročil trojnásobně). I po zohlednění možného budoucího pozitivního vývoje (vyšší ceny energie, nižší rezervy, možná restrukturalizace) Goldman Sachs ponechává doporučení „prodat“ s cílovou cenou 10,5 EUR/akcii. Akcie EDF tak od rána klesají o 1,6 % k €11 za akcii.

Prvotní nadšení, jež přinesla zpráva o akvizici společnosti Monsanto (americký agrochemický výrobce) německým farmaceutickým gigantem Bayer AG, dnes výrazně opadlo. Bayer odepisuje 2,6 % a klesá k 91 EUR za akcii, zatímco Monsanto ztrácí 1,3 % (105,3 dolarů) a ke své cílové ceně 117 USD/akcii (tržní konsenzus) se moc nechystá. Kromě pochybností ohledně dosažitelných synergií se přidává nejistota, zda transakci posvětí regulátoři. Zejména v USA totiž akvizice naráží na politické bariéry. Dlouhodobě nízká cena zemědělských produktů a rostoucí náklady tlačí zisky amerických farmářů do záporu. Právě za rostoucími náklady vidí mnozí farmáři pokračující konsolidaci trhu. V současnosti probíhá několik transakcí v oblasti zemědělství a v případě, že by se všechny podařilo dotáhnout do zdárného konce, tak by tři společnosti kontrolovaly téměř 70 % světové výroby pesticidů a američtí farmáři by čelili duopolu jak v nákupu semen, tak v nákupu chemikálií. Právě tyto vyhlídky znervózňují některé americké politiky a přidávají k celé akvizici otazník.

Britský maloobchod dnes přinesl dobrá čísla. Zaznamenal sice pokles (-0,2 %), ale ne tak velký, jak se předpokládalo. V návaznosti na tuto zprávu začaly britské maloobchodní řetězce rychle posilovat. Řetězec Tesco roste o téměř 3,5 %, J Sainsbury o 2 % a WM Morrison o 8,5 %. WM Morrison navíc podpořily dobré výsledky za první polovinu roku 2016. Maloobchod se tak stal hlavním tahounem na evropském trhu pro dnešní den.

USA:

Akcie americké banky Wells Fargo padají již pátý den následkem pokračujícího skandálu. Vše začalo minulý pátek, když byla bance udělena rekordní pokuta 185 milionů dolarů za otevírání úvěrových účtů na jméno zákazníků bez jejich souhlasu. Zaměstnanci Wells Fargo takhle v průběhu let otevřeli více než 2 miliony účtů. Přitom byla tato banka donedávna považovaná za ukázku seriózního a etického chování, jelikož se jí vyhýbala většina skandálů, které postihly jiné bankovní domy. Od pátku cena akcií poklesla o 8 % a za dnešek odepisuje 2,5 % a klesá k 45 USD/akcii.

Apple včera v noci oznámil vyprodání všech současných zásob iPhone 7+ a iPhone 7. V praxi to znamená, že zákazníci, kteří si vystojí fronty do kamenných obchodů v den zahájení prodeje (tenhle pátek), nebudou moci zařízení koupit, ale maximálně si ho objednat. Potvrzuje se tak tweet finančního ředitele T-Mobile o historické výši předobjednávek. Oproti tradicím se Apple rozhodl nezveřejnit čísla po prvním víkendu prodeje s odůvodněním, že by ukazovala sílu nabídky a ne poptávky. Akcie Applu již třetí den posilují, dnes o více než 3 % na 115,5 dolaru.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688