Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.09.2016 06:00:41

Chystá se elektronický hlídač legislativy pro podnikatele. Účast bude povinná

Hospodářská komora vytvořila elektronický systém, který má za podnikatele hlídat dodržování všech zákonů a dalších předpisů včetně plnění administrativních a daňových povinností. Má být povinný a zpoplatněný.

Pomoci řešit nepřehlednou záplavu byrokracie, s níž se podnikatelé a živnostníci potýkají, by měl „PES pro podnikatele“ (Právní elektronický systém), který připravila Hospodářská komora (HK ČR). „PES“ by jednak zpřístupnil všechny zákony a předpisy ukládající podnikatelům nějaké povinnosti na jednom místě a současně umožnil firmám a podnikajícím fyzickým osobám jejich přehlednou správu. PES by mohl trvale přispívat k odstraňování nadměrné byrokratické zátěže podnikatelů. Chceme jím přispět k vytvoření předvídatelného klimatu pro podnikání,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatel by si po přihlášení do systému a vyplnění svého profilu mohl nastavit přehled povinností vůči státu například podle svého oboru činnosti, nebo v přehledném kalendáři data, kdy mají být konkrétní povinnosti splněny. Systém by současně byl schopen na nutnost splnění takové povinnosti sám podnikatele předem a včas upozorňovat tak, aby nepromeškal zákonné lhůty. U každé povinnosti by byl uveden její popis, lhůta či termín, i odkaz na znění konkrétního paragrafu předpisu, kterým je stanovena. Navíc by zde byla také informace o případné sankci, která za nesplnění povinnosti, nebo nedodržení lhůty hrozí. PES by mohl být rovněž propojen s datovou schránkou firmy a u těch povinností, kde je to možné, by byl přímý odkaz na příslušný formulář, který by bylo možné přímo vyplnit a odeslat – například daňové přiznání apod.

Vše na jednom místě

„Cílem je, aby podnikatelé našli vše na jednom místě a z jednoho místa mohli plnění povinností vůči státu spravovat, aniž by se museli obávat, že na něco zapomenou,“ říká prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček, který je v rámci HK ČR autorem připravovaného systému. Podle něj by v rámci jedné firmy zapojené do systému PES pro podnikatele bylo možné události a plnění povinností nejen hlídat a spravovat, ale rovněž splnění například rovnou delegovat na jednotlivé zaměstnance, jimž bude umožněn vstup do firemního profilu. V tomto profilu by také byla zaznamenána auditovatelná stopa veškerých kroků, bylo by tedy možné zpětně doložit, zda, kdy a kým konkrétně byla povinnost splněna, kdy byl ten který formulář na příslušný úřad odeslán. Přístup k profilu by bylo také možné povolit například právní kanceláři nebo daňovému poradci poskytujícímu firmě své služby. Ze systému by bylo také možné se přímo spojit s CzechPointem a využít všech jeho služeb.

Nenabízíme pomoc zadarmo

Podnikatelům by bezesporu nový systém pomohl, problematická je však představa HK ČR, že by za jeho zpřístupnění měl platit povinně každý podnikatel, ať již bude či nebude tuto službu využívat. Podle představ Hospodářské komory by právě ona na základě nově přijatého zákona systém spravovala a zajišťovala jeho provoz. V systému by byl již v okamžiku jeho spuštění evidován, každý podnikatel zapsaný v registru osob, tedy například každý držitel živnostenského oprávnění. Pro využití systému by se tedy stačilo přihlásit, zvolit si heslo, nastavit parametry profilu a uhradit zákonnou úpravou stanovený poplatek. Právě z poplatků uživatelů by měl být provoz systému financován. Hospodářská komora navrhuje, aby byl poplatek odstupňován podle velikosti firmy od například 1000 korun ročně u nejmenších, třeba malých živnostníků po 20 tisíc u největších podniků. Předpokládá se, že by poplatek přitom byl buď daňově uznatelným nákladem, nebo by jeho částka byla přímo odpočitatelná od daně.

Komora se pro přijetí příslušného zákona snaží získat podporu napříč politickým spektrem, aby mohl být spuštěn od roku 2018. Podporu projektu již na sněmu HK ČR přislíbil i premiér Bohuslav Sobotka. „Požádal jsem ministra průmyslu a obchodu, aby prověřil možnosti jeho implementace, legislativní i technickou. Požádal jsem ho, aby byla zřízena pracovní skupina na MPO, která by řešila jeho návaznosti na další informační systémy, které spravuje a provozuje stát,“ slíbil Sobotka.

Miloš Cihelka

Hospodářská komora: ERÚ představilo nefunkční návrh vyhlášky, hrozí zmatky

Hospodářská komora chce přispět k integraci cizinců v ČR

Hospodářská komora ČR: Odborář Středula neříká pravdu


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

15.09. 13:39  To je neuvěřitelné (Úvěrář)
15.09. 08:28  šmejdi (Erik)
15.09. 08:22  nas........ (Erik)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688