Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.09.2016 01:24:03

14. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu převážně klesly. Mohly za to hlavně energetické společnosti, které dolů stáhl pokles cen ropy. Náladu negativně ovlivnily i spekulace ohledně načasování zvýšení úrokových sazeb centrální bankou USA. Index technologických firem však stoupl díky výraznému růstu ceny akcií společnosti Apple.

Index Dow klesl o 0,18 % na 18 034,77 bodu a širší S&P 500 se snížil o 0,06 % na 2 125,77 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,36 % na 5 173,77 bodu. Index volatility VIX se zvýšil o 1,62 % na 18,14 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 1,696 %.

V červených číslech skončily čtyři z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly energetické odvětví a finanční sektor. Dařilo se naopak technologickému sektoru nebo odvětví veřejných služeb a sektoru základních materiálů.

Americké akcie (14. září 2016)
Americké akcie (14. září 2016)Zdroj: Google

Akcie Applu (+3,6 %) stouply na nejvyšší hodnotu v letošním roce a tržní kapitalizace firmy poprvé od dubna překročila 600 miliard dolarů. Obchodníci sázejí na to, že nejnovější iPhone podpoří slábnoucí prodeje firmy.

Zprávy o dosažení dohod o převzetí pomohly k růstu cen akcií producenta osiv Monsanto (+0,62 %) a farmaceutické firmy Vitae Pharmaceuticals (+157,41 %). Naopak akcie automobilky Ford (-1,94 %) kvůli špatnému výhledu na příští rok klesly.

V indexu Dow se vedle akcií Applu dařilo také cenným papírům výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (+0,98 %) nebo řetězce hobby marketů Home Depot (+0,43 %). Zlevnily naopak akcie vydavatele platebních karet American Express (-1,37 %), počítačového obra IBM (-1,13 %) nebo energetického podniku Chevron (-1,02 %).

Akcie výrobce potravinových doplňků Herbalife (+3,82 %) zpevnily téměř o čtyři procenta poté, co investor Carl Icahn předložil Federální obchodní komisi (FTC) dotaz ohledně možnosti navýšení svého podílu ve firmě ze současných 35 % až na 50 %.

Cena akcií maloobchodního prodejce Macy's (+1,53 %) stoupla poté, co na titul analytici ze Citigroup zvýšili investiční doporučení na "kupovat" z "neutrální".

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer se dohodl na převzetí americké biotechnologické firmy Monsanto. Německá společnost ve středu uvedla, že za světovou jedničku na trhu osiv zaplatí zhruba 66 miliard dolarů v hotovosti. Jde tak o historicky nejhodnotnější akvizici, jež bude uhrazena výhradně v hotovosti.
  • Celosvětový objem investic v energetickém sektoru loni klesl o 8 % na 1,8 bilionu dolarů.Pokles investic do těžby ropy a plynu totiž převážil nad růstem investic do výroby energie z obnovitelných zdrojů, do elektrických sítí a do opatření k efektivnějšímu využívání energie. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA).
  • Většina obyvatel Spojených států je ochotna drobně si připlatit za boj proti globálnímu oteplování. Vyplývá to z průzkumu, který ve středu zveřejnila agentura AP a který ukázal, že podpora ekologicky šetrnějších opatření se výrazně snižuje s rostoucí částkou, kterou by hradili daňoví poplatníci. Podle expertů na ekologickou politiku jde ale i tak o výrazný posun.
  • Philip Morris International zvyšuje souhrnnou celoroční dividendu o 2 % na 4,16 USD na akcii.
  • Americký index dovozních cen se v srpnu meziročně snížil o 2,2 % po 3,7% poklesu v červenci. Index vývozních cen klesl o 2,4 % po 3% snížení v červenci. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen snížil o 0,2 % (odhad: -0,1 %, červenec: +0,1 %) a index vývozních cen klesl o 0,8 % (odhad: +0,1 %, červenec: +0,2 %).
  • Americký provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies ve středu v Pittsburghu a okolí zahájil testování přepravní služby zajišťované automobily bez řidiče. Je to poprvé, co si budou moci takzvané autonomní automobily vyzkoušet běžní zákazníci. Ve vozech však sedí vždy dva lidé od Uberu, kteří v případě problémů řízení převezmou.
  • Americká automobilka Ford Motor veškerou svou výrobu menších vozů během dvou až tří let přesune ze Spojených států do nového závodu v Mexiku. Řekl to ve středu generální ředitel Fordu Mark Fields na setkání s investory a analytiky, a potvrdil tak předběžně sdělené plány firmy.

 Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.


Dividendy a zpětné odkupy jako (nadále) vítězná kombinace? 17 akciových tipů ne pro každéhoDividendy a zpětné odkupy jako (nadále) vítězná kombinace? 17 akciových tipů ne pro každého 

Dividendy jsou pro dlouhodobou výkonnost akcií velkým pomocníkem a pro investory jsou v poslední době atraktivním tahákem. Podle některých ekonomů jsou pro investory zajímavé i společnosti, které vykupují vlastní akcie, ale takový konsenzus jako v případě dividend ohledně odkupů nepanuje. Podívejme se na několik firem, které nabízejí obojí, a mohou být i proto ozdobou portfolií investorů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688