Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2016 17:44:20

Co vlastně brzdí světovou ekonomiku

Všimněme si, že při řešení palčivých ekonomických problémů dneška není vlastně hlavní překážkou to, že bychom se nedovedli domluvit na konkrétním záchranném plánu.

My se totiž nedovedeme (nechceme?) shodnout v první řadě na tom, co vlastně problémem je. Na té nejzákladnější úrovni se to týká následujícího: Má světová ekonomika problém s nabídkou, či poptávkou? Relevantní je tato diskuse i v nám velmi blízké eurozóně: Má měnová unie problém s nabídkovou stranou její ekonomiky (německý pohled), nebo spíše s poptávkou (jak tvrdí dlouhá řada většinou „neněmeckých“ ekonomů)?

Názor, že globální ekonomika trpí deficitem poptávky, je značně převažující (což samo o sobě nic neznamená). Odvíjí se od něj řada myšlenek typu dlouhodobých stagnací (L. Summers), nových normálů (Pimco) a podobně. Samozřejmě se ale objevují i protinázory. Zdá se ale mi, že řada z nich pramení spíše z ideologického přesvědčení než nějakého nezávislého pohledu.

Jsou tu ale i sofistikovanější pokusy o rozřešení poptávkově-nabídkové diskuse. Jeden z nich před časem prezentovala banka Natixis a postavila se právě na stranu nabídkářů. Důvodem je podle ní chování globální míry úspor, vývoj globální produktivity a potenciálního produktu. Podívejme se na ně.

Spoříme méně (jenže stále dost)

Natixis tvrdí, že celková míra úspor ve světové ekonomice ve srovnání s rokem 2007 klesla, a to značí, že problémy nejsou poptávkového typu (spoří se už méně, utrácí více). Sám bych ale četl graf jinak: Spořivost rostla do roku 2007, pak ji sice prudce snížila krize, trend růstu se ale rychle vrátil (i když maxim roku 2007 jsme stále nedosáhli). A i kdyby se růst míry úspor zastavil, stále to není důkaz, že úspor není příliš mnoho (poptávky příliš málo). Může se prostě jen stát, že situace se už nezhoršuje. 




Růst produktivity v útlumu (ale poptávka možná také)

Druhý graf poukazuje na intenzivně diskutovaný problém klesajícího tempa růstu produktivity. Dejme nyní stranou možnost, že produkt a následně produktivita jsou ve skutečnosti mnohem vyšší, protože oficiální čísla neodráží kvalitativní přínosy nových technologií. Natixis prostě tvrdí, že jasně patrný vstup do doby utlumeného růstu produktivity ukazuje, že světová ekonomika má problém nabídkový, a ne poptávkový. 


Jenže tu je opět jeden „detail“ – problém s produktivitou neznamená, že neexistuje ještě problém s poptávkou. Je to podobné, jako kdybychom tvrdili, že pokud má firma rezervy ve výrobní efektivitě, automaticky to znamená, že už nemůže mít problém s poptávkou po jejích produktech. 

 

Tyto dva argumenty podle mne tedy moc přesvědčivé nejsou – poptávkově/nabídkové dilema neřeší a nás nechávají stále v nejistotě. Vyřeší vše pohled na vývoj potenciálu? Uvidíme příště.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688