Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Podnikání  |  13.09.2016 16:37:09

Desetina firem chce do konce roku přijímat

 

Největší firmy plánují ve třetí čtvrtině roku největší nabírání zaměstnanců a to až o 21%. Pozadu nezůstávají ani menší firmy (9%) a nejmenší podniky (6%). Vyplývá to z tradičního průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2016 povzbudivé náborové plány. 9 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 2 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2016 hodnotu +7 %.

 

Během posledního roku se trh práce výrazně změnil ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Čistý index trhu práce pro následující čtvrtletí je jedním z nejsilnějších v historii průzkumu a úplně nejsilnější 4. čtvrtletí, které jsme zaznamenali, protože toto období je z hlediska náborů nejslabší v roce. Poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku, a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek pracovníků. Nejsilnější je tato situace v automobilovém průmyslu, logistických a call centrech. Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele využívat nové strategie v hledání, náboru a udržení si lidských zdrojů, což se projevuje zejména v systému odměňování, organizace výroby, alternativních formách úvazků apod. Na druhou stranu některé regiony nadále bojují s vysokou mírou nezaměstnanosti a to je velká výzva nejen pro firmy, ale i pro stát a jednotlivce,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

 

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Stavebnictví a Zpracovatelský průmysl s Čistým indexem trhu práce +13%, Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s 12% a Finance, pojištění, nemovitosti a služby podnikům s Indexem +11%. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s Indexem +8 %. Zaměstnavatelé ve dvou odvětvích očekávají pokles počtu pracovních sil, především v odvětví Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde má Index hodnotu -7 % a dále v Těžba nerostných surovin -5 %. „Pokles v zemědělství je jednoznačně sezónní záležitost spojená s příchodem zimního období, nicméně v oblasti těžby se jedná o dlouhodobý pesimismus pokračující již 8. kvartál v řadě,“ řekla Jaroslava Rezlerová.

 

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové plány s Čistým indexem trhu práce +9 % hlásí zaměstnavatelé v Praze. Na Moravě má Index hodnotu +8 % a v Čechách +4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím Index v Praze posílil o 5 procentních bodů. Na Moravě se snížil o 3 a v Čechách o 1 procentní bod. „Pražský region je jako hlavní centrum ekonomiky s téměř nulovou nezaměstnaností pravidelně nejoptimističtější částí republiky z hlediska náborových aktivit firem. Příjemným překvapením je, že optimismus na Moravě již 3 roky v řadě předčívá situaci v Čechách a snad to dokládá rozvoj tohoto regionu, který v mnoha částech trpí vysokou nezaměstnaností,“ řekla Jaroslava Rezlerová.

 

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro čtvrté čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí očekávají různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Jedině zaměstnavateléBrazílii předpovídají pro příští čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Zdá se, že nejistota spojená se zpomalením světové ekonomiky, s referendem o Brexitu a pokračující nestálostí finančních trhů nemá na náborové plány zaměstnavatelů výrazný vliv. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím více než polovina předpovědí očekává různou míru posílení náborového prostředí. Nárůst pracovních sil hlásí zaměstnavatelé ve 23 ze 43 zemí a oblastí, Index zůstává nezměněn v devíti a poklesl v jedenácti. V meziročním srovnání se Index zlepšil v 21 zemích a oblastech, snížil v 15 a v šesti zůstal nezměněn. Nejsilnější Index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan a Spojené státy, nejslabší Brazílie, Belgie, Finsko, Itálie a Švýcarsko.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688