Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.09.2016 09:14:23

Rozbřesk – Poslední holubičí intervence Fedu napovídá, že k růstu úroků v září nedojde

Současný stav ekonomiky neposkytuje přesvědčivé důvody k preventivnímu utažení měnové politiky, říká na poslední chvíli před zářijovým zasedáním Fedu členka jeho úzkého vedení L. Brainardová. A má recht, dodává nobelista a hlavní obhájce současné hospodářské politiky americké vlády Paul Krugman v liberálně-levicovém New York Times. To vše jen pár hodin poté co si republikánský kandidát Donald Trump kopne do Fedu, když řekne, že dělá to, co chce (prezident) Obama. Tedy jestli se americká centrální banka nechtěla stát součástí předvolební kampaně v USA, tak se jí to zjevně nepovedlo.

Ale zanechme politiky stranou a pojďme k tomu, co každého na finančních trzích opravdu zajímá - tedy to, zdali se Fed opravdu chystá příští týden zvýšit úrokové sazby či nikoli. Po sletu centrálních bankéřů v Jackson Hole na konci srpna to opravdu vypadalo, že k něčemu takovému dojde, avšak velmi slabé podnikatelské nálady reprezentované důležitými indexy ISM zasadily této hypotéze těžké rány a tak se čekalo, zdali některá z těžkých figur uvnitř vedení Fedu vyšle signál, zda s něčím takovým má trh počítat či nikoliv. Touto figurou se nakonec stala guvernérka a členka úzkého vedení Fedu ve Washingtonu Brainardová, která na poslední chvíli před neformálním týdenním bobříkem mlčení před zasedáním FOMC neplánovaně zařadila svoji přednášku. V ní měla zapotřebí se trhům vyznat, že úroky ještě netřeba zvyšovat, přičemž těžko si představit, že by takto důležitou holubičí intervenci nekonzultovala s šéfkou vedení Fedu Janet Yellenovou. Podíváme-li se pak na hypotetické rozložení hlasů ve výboru FOMC, jež bude rozhodovat o sazbách příští týden, tak vše vypadá na plichtu - z deseti členů jsou tři pro a jen tři proti, ale ostatní nejsou rozhodnuti. Postoj Yellenové a zbytku washingtonského vedení americké centrální banky reprezentovaný včera Brainardovou však asi nakonec rozhodne pro ponechání úroků beze změny. 

Před zasedáním FOMC budou sice zveřejněna ještě další důležitá data (např. maloobchodní tržby, průmyslová výroba či inflace - vše za srpen), avšak ty pokud nebudou unisono excelentní (resp. jádrová inflace nepřekvapí výrazným nárůstem), tak asi na opatrném postoji Fedu již nic nezmění. Dodejme, že trh oceňuje pravděpodobnost zářijového zvýšení úroků na 22 % - to je podle nás málo, nicméně i tak vidíme šanci na to, že by Fed příští středu zvýšil úroky jednoznačně pod 50 %.

Forex

Region

Lehká pozitivní revize srpnové inflace v Polsku na zlotý výraznější dojem neudělala a ten i přes stabilitu ratingu (Moody’s) včera oslaboval. Hlavním důvodem byly patrně vyhlídky na utahování měnové politiky Fedu. Podobná očekávání však včera významně neutralizovala svým holubičím projevem L. Brainardová, což by se mělo zlotému (a forintu) naopak líbit. Tlak na posílení forwardových korunových kurzů (12M) včera oproti minulému týdnu opadl.

Kromě toho dnes trhy sledují čísla za českou obchodní bilanci - i v červenci nejspíše skončil běžný účet platební bilance v mírném záporu. Důvodem jsou nejspíše dividendy, které vyplácejí firmy pod zahraniční kontrolou svým mateřským společnostem a investorům ze zahraničí. Dividendová sezóna, která se naplno rozjela teprve v dubnu, tak nejspíše pokračuje a ještě několik měsíců bude běžný účet platební bilance stahovat do červených čísel. Neznamená to ovšem, že by se doposud pozitivní trend vnější bilance ČR měnil k horšímu a dopad na korunu by tedy neměl být žádný.

EUR/USD

Poslední holubičí intervence Fedu od L. Brainardové sice posunula kurz eurodolaru nad úroveň 1,125, avšak zde se měnový pár příliš dlouho nakonec neohřál a vrátil se zpět k hranici 1,12.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je až na index německé podnikatelské důvěry ZEW zcela prázdný, a tak trh bude ještě vstřebávat včerejší komunikaci Fedu a spíše čekat na důležitější americká data zveřejněná ve čtvrtek (maloobchodní tržby, průmyslová výroba či inflace - vše za srpen).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688