Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.09.2016 23:10:37

12. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zakončily pondělní obchodování poblíž denních maxim více než procento nad pátečními závěrečnými úrovněmi. Trh podpořila slova některých představitelů americké centrální banky. Díky silnému závěru dne vzrostly i ceny ropy.

Index Dow nakonec posílil o 1,32 % na 18 325,07 bodu, S&P 500 přidal 1,47 % na 2 159,04 bodu a Nasdaq Composite stoupl o 1,68 % na 5 211,89 bodu. V plusu uzavřelo všech deset hlavních odvětvích v čele zdravotnictvím a sektorem spotřebního zboží, necelé procento přidaly finance a energetika. Index volatility VIX klesl o více než 13 % na 15,16 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 1,668 %.

S&P 500 (12. září 2016)
S&P 500 (12. září 2016)

Guvernérka Fedu Lael Brainardová v souvislosti s rušením podpůrného nastavení měnové politiky vyzvala k opatrnosti a zdůvodnila to možnou slabostí trhu práce. Rovněž šéf atlantského Fedu Dennis Lockhart a jeho protějšek z Minneapolisu Neel Kashkari dali najevo, že zvýšení základní úrokové sazby není až tak naléhavé. Obchodníci na trzích termínových kontraktů na úrokové sazby po jejich vyjádřeních snížili pravděpodobnost zářijového zvýšení úroků na 15 % z pátečních 24 %.

Americký dolar na devizových trzích odpoledne oslaboval vůči japonskému jenu a slabší byl i dolarový index, americká měna ale posilovala vůči měnám rozvíjejících se zemí. Rizikovější měny oslabila nejistota kolem zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Řada činitelů americké centrální banky v posledních dnech naznačila, že základní sazba by se mohla zvýšit už tento měsíc. Obchodování na trhu termínových kontraktů na úrokové sazby ale naznačuje, že obchodníci připisují zářijovému zvýšení pravděpodobnost jen 21 %, uvedla odpoledne agentura Reuters. Tato pravděpodobnost do konce obchodování ještě klesla.

Pak navíc veřejně vystoupila guvernérka Lael Brainardová, podle které by příliš rychlé zvyšování sazeb nebylo pro americkou ekonomiku to pravé. Po jejích slovech začal dolar ztrácet a akcie navýšily své zisky.

Podle Boba Bruscy z FAO Economics šlo ze strany Brainardové o mimořádně holubičí vyjádření a Stephen Stanley z Amherst Pierpont Securities považuje guvernérku za přehnaně holubičí, protože vidí slabost tam, kde jiní vidí sílu". Vzhledem k tomu, že vyložených disidentů nebývá v měnovém výboru Fedu mnoho, slova Brainardové část trhu považuje za definitivní "ne" zářijovému zvyšování sazeb.

Světové ceny ropy nejprve pokračovaly v poklesu a během dne směřovaly k nejhlubší dvoudenní ztrátě od konce června. Spekulanti na trhu v posledních dnech výrazně ruší sázky na růst cen v reakci na nejnovější údaje o těžbě. Data na konci minulého týdne ukázala, že vrtná aktivita v USA je na vzestupu.

Zvýšená vrtná aktivita v USA naznačuje, že američtí těžaři jsou schopni při současných cenách dosahovat ziskovosti, řekli analytici agentuře Reuters. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) navíc v pondělí zvýšila odhad dodávek ropy na příští rok ze zemí, které nejsou jejími členy. Začne se totiž těžit z nových polí a firmy, které dobývají v USA ropu z břidličných formací, jsou mnohem odolnější vůči levné ropě, než se čekalo.

Ropu oslabuje i růst hodnoty americké měny vůči australskému dolaru a většině měn rozvíjejících se zemí. Silnější dolar znevýhodňuje investorům nákupy ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně.

V závěru dne ale ceny ropy začaly růst. Dávku nejistoty na trh poslal nejnovější vývoj bojů v Libyi, kde nevládní síly ovládly ropné terminály.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Americké akcie letos už překonaly mnoho negativních předpovědí a navzdory sýčkování některých analytiků a investorů se vyšplhaly na nová maxima. Klid na trhu, který byl charakteristický pro letošní léto, však také vynesl investorské nadšení na extrémně vysokou hladinu. Vypovídá o tom přinejmenším indikátor nálady na trhu sestavovaný bankou Goldman Sachs.
  • Americká počítačová společnost HP koupí od jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics jeho aktivity v oblasti tiskáren za 1,05 miliardy USD. Prodej je součástí snah Samsungu zaměřit se více na své hlavní aktivity. HP díky akvizici technologií Samsungu posílí svou pozici na trhu s kopírováním a tiskem, uvádí se v pondělním prohlášení firem.
  • Prezident pobočky Fedu v Minneapolisu Neel Kashkari rezolutně odmítl, že by na monetární rozhodnutí centrální banky měla jakýkoli vliv politika. "Politiku jednoduše (na zasedáních) neřešíme," řekl Kashkari v rozhovoru pro CNBC. "Sledujeme ekonomická data a všichni u jednacího stolu jsou oddaní snaze dosáhnout našeho duálního mandátu."
  • Kanadské společnosti Agrium Inc. a Potash Corp. se dohodly na sloučení. Vznikne tak obr v oblasti hnojiv a zemědělského maloobchodu s tržní hodnotou 36 miliard dolarů, oznámily v pondělí společnosti.
  • Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors aktualizuje svůj systém poloautomatického řízení, takzvaného autopilota. Aktualizace je upravena tak, že by zabránila smrtelné nehodě, jaká se udála v květnu, a bude k dispozici do jednoho až dvou týdnů. Oznámil to generální ředitel automobilky Elon Musk.
Trump má jasno: Fed pomáhal Obamovi a nafoukl akciovou bublinuTrump má jasno: Fed pomáhal Obamovi a nafoukl akciovou bublinu

Donald Trump zkouší štěstí v prezidentských volbách také prostřednictvím investorů na akciových trzích. Nedávno jim doporučoval prodej akcií, protože očekává "děsivý scénář", a na začátku září přišel s tím, že Fed drží sazby nízko, protože chce pomáhat nynějšímu prezidentovi Obamovi.

Investorský magazín: Co čekat na trzích letos na podzim?

Investorský magazín: Co čekat na trzích letos na podzim?

Září je historicky pro akcie nepříznivý měsíc, letos se ale zatím katastrofické vize nenaplňují. Roman Koděra, veterán českého finančního trhu, nabízí svůj detailní pohled na jednotlivé investice a nabízí konkrétní investiční tipy (nejen) na letošní podzim. Nechybí ani výhled na nový obchodní týden.

Tento muž před dvěma lety předpověděl dolarovou rally. Ani vyšší sazby Fedu nemusejí americkou měnu poslat výše, říká dnes

Tento muž před dvěma lety předpověděl dolarovou rally. Ani vyšší sazby Fedu nemusejí americkou měnu poslat výše, říká dnes

Jeffrey Gundlach má za sebou celkem solidní sérii úspěšných předpovědí. V roce 2014, když Fed ukončoval program odkupu aktiv, predikoval posílení americké měny. Nyní, když většina trhu počítá, dříve či později, se zvyšováním sazeb v USA, americké měně možná překvapivě tolik nevěří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688