Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2016 10:33:47

Vstupujeme do doby private equity ekonomiky?

V globální ekonomice probíhá sice tichá, ale svým rozsahem obrovská změna v oblasti vlastnictví firem a jejich správy. Mezi lety 1996 a 2015 klesl počet obchodovaných společností v USA o téměř 50 %. Tato změna odráží sice i bankroty firem, fúze a akvizice, ale většinou jde o obchodované firmy, které se rozhodnou odejít z akciového trhu. Konkrétní vývoj počtu obchodovaných firem na amerických trzích ukazuje graf:



Hlavním tahounem popsaného vývoje jsou private equity společnosti, které stahují obchodované firmy z trhu a zařazují je do svých vlastních investičních portfolií. Tyto investiční společnosti a jejich způsob vedení nakoupených firem se vyvíjely během posledních 40 let, a to během tří hlavních fází. Během prvních dvou fází docházelo k tomu, že private equity společnosti měnily správu společností koupených. Třetí fáze je podle našeho názoru charakteristická tím, že se mění i samotné private equity společnosti.

Během první fáze se investoři soustředili zejména na firmy, které se nacházejí v problémech, ale operují v zajímavém odvětví. Kupovali je s cenovým diskontem, provedli provozní a finanční změny a následně společnost se ziskem prodali. Tato fáze trvala zhruba od roku 1979 do roku 1990 a během ní byla „korporátními nájezdníky“ často používána vysoká finanční páka. Restrukturalizace se většinou zaměřovala na změnu struktury financování, dramatické snižování nákladů a prodej některých aktiv. Cílem byly krátkodobé zisky a rychlé kroky, které získané společnosti měnily.

Zatímco první fázi můžeme charakterizovat přístupem „koupit a rychle prodat“, druhá fáze probíhala ve stylu „koupit a držet“. Cílem už tedy nebyl rychlý prodej, koupené společnosti často končily v dlouhodobém vlastnictví private equity společností. Ty se pak v některých případech samy staly obchodovanými společnostmi (například KKR, BlackRock, Blackstone).

Během třetí fáze už nebyly private equity společnosti pouhým holdingem jako ve fázi předchozí. Nakoupené společnosti jsou sice stále autonomní a mají prostor pro vlastní rozvoj, zároveň se ale více rozvíjí jejich vzájemná spolupráce. Private equity společnosti v nich stejně jako dříve požadují a pomáhají zavést finanční disciplínu a jasné strategické cíle. Na rozdíl od předchozí fáze ale nejde o jednorázový proces.

Finanční odborníci jako Baruch Lev tvrdí, že více než 50 % hodnoty společnosti nelze vysvětlit finančními ukazateli a firmy by podle nich měly používat i jiné než finanční strategické indikátory a měřítka. Tato potřeba je jasně patrná právě během této poslední třetí fáze rozvoje private equity společností. Zmíněná měřítka by měla poskytovat obrázek o naplňování jasných strategických cílů, spokojenosti zákazníka, síle značky, dopadu investic do výzkumu a vývoje na výsledky společnosti a o celkových schopnostech organizace s ohledem na její vnitřní kulturu, talent jejích zaměstnanců, schopnost spolupráce a sdílení informací.

Řada dříve obchodovaných firem nyní přechází do rukou private equity společností. Ty se pak už nesnaží pouze o jejich následný rychlý prodej. Namísto toho je jejich cílem dlouhodobá transformace akvizic a ucelená správa celého investičního portfolia. Jde o tichou revoluci, která se bude týkat celé ekonomiky, protože private equity společnosti se stávají inkubátorem inovací a přeměny řady firem a odvětví.

Autory jsou Dave Ulrich a Justin Allen.

Zdroj: HBR

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688