Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2016 09:14:07

Rozbřesk – Fed a ECB spouští studenou sprchu

Konec uplynulého týdne přinesl na trhy rychlou změnu počasí. Jako kdyby se investoři chtěli všeho zbavit. Akcie v USA propadly o 2,5 %, ropa o 4 % a výnosy dluhopisů vzrostly v USA i v Německu přibližně o 8 bps. Výnos německého desetiletého bundu se tak poprvé od července dostal do kladných vod. Co se vlastně stalo?

Jednoduše řečeno, trhy čekaly od hlavních centrálních bank (Fedu, ECB) asi příliš mnoho a jsou nuceny svá očekávání přehodnocovat. Mario Draghi po zasedání ECB v uplynulém týdnu jasně řekl, že se o natažení tisku peněz (QE) zatím s kolegy vůbec nebavil. To bylo pro část trhu nepříjemné překvapení, protože konec QE je plánovaný již za zhruba šest měsíců. V USA zase nehledě na poslední zhoršení podnikatelské nálady centrální bankéři spíše dál připravují trhy na blížící se růst sazeb. Eric Rosengren z bostonského Fedu (jedna z velkých holubic) řekl, že inflace postupně roste a pokud by Fed rezignoval na utahování měnové politiky, současné oživení by spíše zkrátil a ohrozil. Jeho slova definitivně v pátečním obchodování spustila “studenou sprchu”, kterou nezvládly zastavit ani mírnější komentáře jeho kolegy Daniela Tarulla. Co čekat dál?
Je týden před klíčovým zasedáním Fedu a trhy se primárně budou dívat do USA. Nejprve na další vystoupení centrálních bankéřů - dnes bude klíčové vystoupení vlivné (hlasující) holubice Laely Brainardové. V dalším průběhu týdne sehraje důležitou roli výsledek srpnového maloobchodu a především inflace - pokud jádrová inflace zůstane stabilní a celková lehce vzroste, mohl by být Fed spokojený. Celkově tak podle nás zdá se trhy ochotu Fedu jít již v září nahoru se sazbami stále podceňují - i když sázky na konci týdne vrostly, zářijový růst sazeb má podle trhů stále pravděpodobnost “pouze” 30 %. Krátký konec americké křivky tak může teoreticky jít ještě vzhůru. Na delším konci jsou zranitelnější podle našeho názoru spíše dluhopisy v eurozóně. Zvlášť pokud v září poskočí výrazněji vzhůru inflace (náš odhad 0,5 %, dozvíme se až na konci měsíce).

Forex

Region

Zatímco koruna zůstávala v pátek v těsné blízkosti hranice kurzového závazku ČNB (a forwardy směřovaly dále pod ní), tak zlotý s forintem lehce oslabovaly. Agentura Moody’s v pátek nakonec nezveřejnila revizi svého ratingu Polska a ten tak zůstává beze změny (A2).

Nadcházející týden není z hlediska regionálních událostí příliš zajímavý. Zveřejněna sice bude řada dat v Polsku, nicméně půjde spíše o méně zajímavé údaje (nejsledovanější bude asi vývoj mezd za srpen zveřejněný v pátek). Zlotému se sice na začátku nového týdne bude asi líbit výše zmíněné potvrzení ratingu, nicméně ostřejší komentáře z Fedu budou mít na zlotý opačný efekt. A ten by měl v součtu spíše převažovat. Pozornost se celkově soustředí na USA, respektive na možnost zářijového růstu oficiálních sazeb Fedu.

EUR/USD

Se zesilující rétorikou kurz eurodolaru zvolna klesá, avšak zatím velmi opatrně. V pátek to byl přitom především holubičí člen FOMC Rosegren, který přitopil pod kotlem a vyslal jasně jestřábí vzkaz.

Dnes je poslední den, kdy se mohou američtí centrální bankéři vyjádřit k měnové politice, neboť zítra začíná neformální bobřík mlčení před zasedání Fedu příští týden. Dnes budou mluvit Lockhart, Kashkari a Brainardová, přičemž posledně jmenovaná je asi nevlivnější osobou ve FOMC, takže jejímu vystoupení by měl trh věnovat největší pozornost. Pokud Brainardová rovněž pronese lehce jestřábí projev, pak sázky na zvýšení úroků Fedu vzrostou a dolar by měl posílit. Na druhou stranu trh může zajímat i to, že demokratická kandidátka na prezidenta USA H. Clintonová se potýká se zápalem plic.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688