Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.09.2016 16:19:58

Fed se řídí podle Lochnesské příšery, probíhá „abnormální normalizace“

Z vystoupení Janet Yellenové v Jackson Hole se zdálo, že existuje jednoduché pravidlo: „Když jsme na pochybách, je třeba stimulovat.“ Vedle toho to vypadá, že Yellenová se přidává k těm, kteří chtějí zvyšovat sazby v prosinci letošního roku. Já se s tímto názorem shoduji, podle mého mínění v posledních měsících přibylo argumentů pro zvednutí sazeb. Yellenová ale nezapomněla zdůraznit, že „ekonomický výhled je nejistý a monetární politika není předem pevně daná“. 

Yellenová také během svého projevu ukázala graf, podle kterého se budou sazby na konci příštího roku se 70% pravděpodobností nacházet mezi 0 – 3,25 %. Na konci roku 2018 by se měly se stejnou pravděpodobností nacházet mezi 0 – 4,5 %! Je možné, že šéfka Fedu jen zkouší, jak veřejnost podobné grafy přijme. Kéž by i moje projekce, které posílám klientům, mohly mít takový rozptyl. Já sám čekám, že letos dojde k jednomu zvýšení sazeb a příští rok to bude stejné. Na konci příštího roku by se tak sazby nacházely na 1 % a tím by normalizace na nějaký čas skončila. Nazývám to „abnormální normalizace“. 

Yellenová hovořila o tom, že na ekonomiku doléhá řada šoků a právě proto je složité vytvořit přesnější projekce dalšího vývoje sazeb. Fed se podle ní donedávna obával zejména možnosti, že by ukvapené zvednutí sazeb udusilo ekonomické oživení, nyní se ale jeho pozornost přesouvá k další recesi. Pokud se budou sazby držet u nuly, nebude v případě dalšího útlumu prostor pro dostatečné zvýšení sazeb. Fed se tak začíná stále více obávat toho, že nebude mít dost prostoru pro potřebnou stimulaci. 

Proč se sazby drží tak nízko? Očekává se, že klíčová sazba Fedu se dlouhodobě nedostane nad 3 %. Inflace by se totiž měla dostat na 2 % a neutrální reálné sazby by se měly pohybovat kolem pouhého 1 %. Během předchozích ekonomických cyklů se přitom ve fázi expanze reálné neutrální sazby pohybovaly kolem 2 – 3 %. Yellenová tvrdí, že k tomuto poklesu neutrálních sazeb došlo kvůli pomalejšímu růstu populace v produktivním věku a pomalejšímu růstu produktivity, menší tendenci utrácet a možná i nedostatku atraktivních investičních projektů. 

K uvedenému ovšem můžeme dodat, že v oblasti neutrálních sazeb čelíme velké nejistotě a vlastně ani nevíme, zda tento koncept dává smysl. Možná jej můžeme přirovnat k UFO či Lochnesské příšeře, kterou také nikdo důvěryhodný nikdy neviděl. Rozumně uvažující kritici Fedu naopak poukazují na to, že nízké sazby centrálních bank mohou samy o sobě přispívat ke stagnaci ekonomiky. Střadatelé mají nižší úrokové příjmy a to je nutí spořit ještě více. Firmy používají levné peníze na odkupy svých akcií a ne na investice. Zombie společnosti, které by měly zkrachovat, jsou nízkým nákladem financování udržovány při životě. K útlumu mohou přispívat i vysoké daně a přísná regulace. 

Zdroj: Blog investora Eda Yardeniho



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688