Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.09.2016 11:52:19

Skončila přechodná komoditní iluze, trhy nyní čeká vysoká volatilita

V Číně proběhla před dvěma lety velká změna. Vláda se tehdy rozhodla, že už nebude pokračovat v dosavadní stimulační politice. Od té doby byli opakovaně zklamáni všichni, kteří doufali v její návrat. Tyto naděje byly nejsilnější, když akciový trh procházel velkými problémy, ale vláda se stále drží nově nastaveného směru a strukturálních reforem.

Popsaná změna se projevila zejména na cenách komodit včetně ropy a také na kurzu dolaru. Padly dva základní předpoklady, na které se trhy do té doby spoléhaly: Ropa se bude už navždy obchodovat za ceny vyšší než 100 dolarů za barel. A čínská ekonomika bude nadále růst dvojciferným tempem. Nyní je velmi pravděpodobné, že se cena ropy vrací směrem ke svému dlouhodobému mediánu, který dosahuje hodnoty 23 dolarů za barel. Od této úrovně se vzdálila jen v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy na trhu panoval nedostatek této komodity. Pak k tomu došlo i po roce 2000, kdy byly ceny ropy silně ovlivněny politikou centrálních bank. Šlo ale pouze o přechodnou iluzi.

V současné době začíná na trzích hrát rozhodující roli neúspěšná stimulační politika centrálních bank. Jejich modely stále předpokládají, že zvýšení sazeb snižuje poptávku a nižší sazby ji naopak podpoří. V dnešním světě ale již neplatí, že lidé většinou umírají krátce poté, co se z nich stanou penzisté. To pak má významný dopad na to, jak se chová spotřeba. Modely centrálních bank jsou tedy značně zastaralé. Dnešní generace starších lidí už má vše, co si přála a jejich příjmy s blížícím se důchodem klesají. Pokud tedy sazby klesnou, neprojeví se to růstem jejich spotřeby. Naopak, donutí je to k vyšším úsporám, aby se zajistili na důchod, který je mnohem delší, než tomu bylo dříve. 

Na zdi kanceláří každého centrálního bankéře by mělo být napsáno, že „děti vytisknout nelze“. Demografické trendy už nezvrátíme a po velkém obratu v Číně nyní přichází doba, kdy si to Západ plně uvědomí. Trhy se začnou opět chovat podle fundamentu a ne podle toho, kolik likvidity jim poskytuje centrální banka. Výsledkem bude vysoká volatilita, na kterou bychom se jako investoři měli připravit. 


Autorem je Paul Hodges, autor „The pH Report“, ve kterém se zaměřuje na demografické změny a jejich ekonomické důsledky. 

  Zdroj: BeyondBrics

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688