Ze světa  |  09.09.2016 11:14:43

KLDR potvrdila pátý jaderný test, sejde se Rada bezpečnosti OSN

Pchjongjang/Soul - Severní Korea dnes provedla svůj pátý jaderný test. Tamní státní televize informovala, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států. Podle zahraničních expertů jde o zatím nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna. Jihokorejská prezidentka test odsoudila jako čin "fanatické nezodpovědnosti".

"Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země," uvedla severokorejská státní televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una.

Účelem zkoušky bylo podle televize vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice vyšší úrovně, která má umožnit konstruovat silnější, menší a lehčí jaderné zbraně. Standardizovaná hlavice se má používat na strategických balistických střelách. Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA.

Severní Korea se pochlubila technologicky převratnou jadernou zkouškou v situaci, kdy Pchjongjang čelí jak tvrdým mezinárodním sankcím, tak dlouhodobému diplomatickému tlaku na omezení svých jaderných ambicí, poznamenala agentura AP. Podle ní se dá ve světových metropolích očekávat nárůst obav, že se Pchjongjang posunul o další krok k cíli vyzbrojit se jadernou raketou schopnou zasáhnout území Spojených států.

Severní Korea, vedená třetí generace diktátorů, chrání svůj jaderný program jako přísně střežené státní tajemství. Tvrzení o dosaženém pokroku, potvrzeném testem, ale nebylo možné nezávisle ověřit. Tajnosti halí odpověď na klíčovou otázku: Jak daleko se Severní Korea dostala v neustálé snaze zmenšit své jaderné hlavice tak, aby mohly být použity na raketách dlouhého doletu.

Severní Korea tvrdí, že při testu nedošlo k žádnému úniku radioaktivity, zkouška se ale odehrála v odlehlé oblasti.

Čínská státní média oznámila, že národní agentura pro ochranu životního prostředí monitoruje radiaci. Japonská letadla začala se sběrem vzorků z ovzduší a také úřady v Tokiu testují vzorky vody a úroveň radiace.

Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle nejmenovaného činitele z jihokorejského ministerstva obrany přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce hovořil Soul o šesti.

Obyvatelé severokorejského hlavního města si test pochvalovali. "Je to opravdu skvělá zpráva," řekl dvaačtyřicetiletý Rim Čong-su. "Teď jsem plný důvěry, že když nepřátelé provedou sebemenší provokace, podnikneme protiútok a určitě vyhrajeme," dodal. Třicetiletý Kim Sun-njo usoudil, že zpráva určitě ochromí "americké imperialisty."

Test už odsoudily vlády Jižní Koreje a Japonska, které hodlají požadovat zpřísnění sankcí vůči severokorejskému režimu. Tvrdší sankce dále zhorší již tak špatné vztahy mezi Pchjongjangem a jeho sousedy. Severní Korea již patří k zemím nejvíce vystaveným sankcí, je ale otázkou, zda sankce fungují, poznamenala AP.

Čína, považovaná za životně důležitou ekonomickou tepnu a za jediného spojence KLDR, Severní Koreu za pátý jaderný test a za přehlížení výhrad mezinárodního společenství tvrdě kritizovala.

Pchjongjang chtěl podle jihokorejských expertů zřejmě světu ukázat, že silné mezinárodní sankce po lednovém testu a zkoušce rakety dalekého doletu jej neodradily od snahy postoupit v jaderném a raketovém programu. Pro smysluplné zpřísnění sankcí prý už nezbývá mnoho prostoru.

Severní Korea hájí svůj jaderný program jako klíčový nástroj pro přežití země vzhledem k nepřátelství Spojených států a Jižní Koreje.

Korejský poloostrov je stále technicky ve válečném stavu, protože konflikt z let 1950-1953 obě Koreje ukončily jen příměřím. Spojené státy mají více než 28.000 vojáků v Jižní Koreji jako záruku obrany před jakýmkoliv severokorejským útokem. Další desítky tisíc amerických vojáků jsou v blízkém Japonsku.

Delší dolet raket na mobilních odpalovacích zařízeních zvyšuje schopnost Severní Koreje ohrozit tyto vojáky.

Obama kvůli jadernému testu KLDR hovořil s regionálními lídry

Americký prezident Barack Obama dnes kvůli severokorejské jaderné zkoušce telefonicky hovořil s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Bílý dům oznámil, že Obama hodlá pokračovat v konzultacích spojenců a partnerů, aby zajistil, že severokorejské provokace narazí na "vážné důsledky". Počínání Pchjongjangu odmítlo i čínské ministerstvo zahraničí.

Kvůli testu se podle jihokorejské diplomacie ještě dnes na žádost Soulu, Tokia a Washingtonu mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Obama v rozhovoru s Abem ujistil o odhodlání Spojených států zajistit bezpečnost Japonska. "Naše připravenost zajišťovat bezpečnost Japonska je neotřesitelná," uvedl americký prezident. Abe zdůraznil, že mezinárodní společenství musí na provokace KLDR reagovat rozhodně. Oba představitelé se shodli na nezbytnosti uvalit na Severní Koreu nové sankce.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking poslední severokorejskou jadernou zkoušku ostře odmítá. Čína zároveň Pchjongjang vyzvala, aby ukončil veškeré kroky, které by vedly k eskalaci napětí. Čína podle krátkého prohlášení usiluje o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a je zastáncem řešení problémů na šestistranných mezinárodních jednáních. Všechny strany vyzvala k umírněnosti.

Francouzský prezident François Hollande zkoušku "důrazně odsoudil" a vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby zareagovala na toto porušení svých rezolucí. "Mezinárodní společenství se musí semknout tváří tvář této nové provokaci," apeloval.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) severokorejský test odsoudila jako "velice znepokojivý a politováníhodný" i jako zjevné porušení mnoha rezolucí RB OSN a "naprosté pohrdání opakovanými požadavky mezinárodního společenství". Šéf MAAE Jukija Amano také vyjádřil připravenost napomoci k smírnému vyřešení problému tím, že obnoví inspekce jaderných objektů v KLDR, jakmile se na tom strany dohodnou.

Severní Korea dnes potvrdila svůj pátý jaderný test. Tamní státní televize informovala, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států. Podle zahraničních expertů jde o zatím nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.

Podle televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una, bylo účelem testu vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice. Ta se má používat na balistických střelách.

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské akce na poloostrově a za sankce proti režimu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.


Lavrov a Kerry vyjádřili znepokojení nad jadernou zkouškou KLDR

Moskva je podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova silně znepokojena jadernou zkouškou, kterou dnes provedla Severní Korea. Současně zdůraznil, že KLDR musí plnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN a že Pchjongjang musí v tomto smyslu dostat "velmi silné poselství".

Lavrovův protějšek na jednáních v Ženevě, americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že všichni jsou zprávou o jaderném testu znepokojeni a že o počínání Severní Koreje se bude jednat v OSN.

"Je jasné, že Japonsko a Jižní Korea jsou vážně znepokojeny, protože jsou to sousední země (KLDR), ale dá se říci, že toto znepokojení sdílí Čína, Rusko i USA," řekl Kerry na úvod schůzky s Lavrovem. "Budeme se ale ještě snažit zjistit a pochopit, co se přesně stalo," dodal, aniž označil dnešní událost za jaderný test.

Schůzka v Ženevě má být věnována syrskému konfliktu.

 

ČTK 


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 21:24  A cold night is ahead with widespread middle to upper 30s expected US National Weather Service (weather.gov)
Po 16:51  China's retail sales expand 5.5% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)
Po 16:13  China's industrial output grows 7% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688