Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.09.2016 15:35:55

Kocherlakota: Pokud chceme, aby trhy fungovaly, musíme zrušit hotovost


Pokud se domníváte, že vládní intervence na trzích mohou za poslední recesi a pomalé oživení, máte možná pravdu. Ovšem jinak, než si myslíte. Představte si, co by se na trzích dělo, kdyby najednou všichni dospěli k přesvědčení, že budoucí ekonomický růst bude velmi pomalý. Ceny bezpečných aktiv včetně amerických vládních dluhopisů by prudce vzrostly. Reálné sazby, které jsou očištěné o inflaci, by tak klesly (výše těchto sazeb se pohybuje vždy proti cenám bezrizikových aktiv). V principu je pak možné, že když bude poptávka po bezpečných aktivech dost silná, sazby mohou klesnout i do záporu. 

Existují ale dva vládou prosazované a podporované mechanismy, které sazbám k většímu poklesu do hlubších negativních hodnot brání. Prvním z nich je hotovost. Pokud totiž lidé mohou držet hotovost, nebudou nakupovat reálná aktiva, jejichž čistý výnos je negativní. Druhým mechanismem je slib, který dává centrální banka ohledně inflace: Zavazuje se, že ji bude držet nízko a na stabilních úrovních. Ve většině vyspělých zemí se inflační cíl pohybuje kolem 2 % a to znamená, že lidé nemají moc důvodů k tomu, aby drželi finanční aktiva, jejichž výnos klesne výrazněji pod  mínus 2 %. Jinak řečeno, vlády tím, že vydávají peníze a cílují inflaci, vytvářejí hranici, pod kterou už sazby nemohou klesnout. To určitě nezní jako svobodný trh. 

Jako každá vládní intervence i ty výše popsané poškozují efektivitu ekonomiky. Ta se projevuje slabou poptávkou a následně nedostatečnou tvorbou pracovních míst. Jaké je řešení? John Williams, který stojí v čele Federal Reserve Bank of San Francisco, zmiňuje jako možné řešení zvýšení inflačního cíle, ale to je pouze řešení parciální. Správné by bylo opustit hotovost a začít používat pouze elektronické peníze. Takové peníze mohou nést jakýkoliv výnos včetně záporného. Sazby by tak mohly klesnout i hluboko do negativních hodnot podle toho, jak by je stanovil trh. 

Někteří lidé a zejména ti, kteří by měli jít brzy do penze, budou na podobné návrhy reagovat s hrůzou. Podobně ale reagují lidé v zemích, kde je zrušen strop pro ceny základních potravin. Takové reakce ale nejsou důkazem toho, že současný systém a umělé nastavení cen jsou efektivní. Pokud chce vláda podporovat chudé či seniory, je mnohem lepší, když jim dá peníze přímo namísto toho, aby její intervence pokřivily celý systém. Pokud by pak skutečně došlo ke zrušení hotovosti, navrhoval bych, aby centrální banky namísto inflačního cíle používaly cíl cenové stability (kdyby ale byla používána hotovost, takový cíl by znamenal katastrofu). A vláda by v případě zrušení hotovosti měla také nabídnout alternativu, která by stejně jako hotovost zajišťovala anonymitu při transakcích. 

Autorem je bývalý člen měnového výboru Fedu Narayana Kocherlakota.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688