Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  07.09.2016 23:16:05

7. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zakončily smíšeně okolo nuly, když ani jeden ze sektorů výrazněji nepropadl ani nevzrostl. Investoři sledovali Béžovou knihu Fedu a také představení nových produktů společnosti Apple.

Index Dow nakonec ve středu ztratil 0,06 % na 18 526,14 bodu, S&P 500 odepsal kosmetických 0,01 % na 2 186,16 bodu a Nasdaq Composite posunul rekordní zápis na 5 283,93 bodu (+0,15 %). Šest z deseti hlavních sektorů zakončilo v plusu, největší posun dne byl ale jen zhruba o půl procenta. Index volatility VIX klesl o 0,67 % na 11,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA nepatrně klesl na 1,5323 %.

S&P 500 (7. září 2016)
S&P 500 (7. září 2016)

"Vypadá to na klid před bouří, příští zasedání FOMC se blíží. Třeba se nic dít nebude, ale obchodníci to mají někde vzadu v hlavě," uvedl Mike Bailey z FBB Capital Partners a připomněl sérii spíše slabších dat z ekonomiky z posledních dnů. Právě ta by měla Fed přimět ponechat v září sazby beze změny.

Možnost zvýšení základní sazby už na nadcházejícím zasedání naznačili ve středu dva konzervativní členové Fedu, Esther Georgeová a Jeffrey Lacker. Fed v pravidelné zprávě zvané Béžová kniha ale uvedl, že americká ekonomika v červenci a srpnu vykazovala jen slabý růst a mírné náznaky mzdových tlaků se objevily jen u vysoce kvalifikovaných pracovních míst.

Americké akcie se v posledních měsících pohybují ve velmi úzkém rozpětí. Index S&P 500 se nevychýlil žádný den o více než jedno procento již od 8. července. Investoři čekají na jasnější signály ohledně úrokových sazeb, čekají na firemní výsledky za třetí čtvrtletí a trh trápí také nejistota ohledně výsledku listopadových prezidentských voleb, řekli analytici agentuře Reuters.

Japonský jen na devizových trzích zpevňoval. K růstu mu pomáhaly zprávy médií, podle kterých členové měnového výboru japonské centrální banky nejsou před nadcházejícím zasedáním jednotní v názoru na budoucí vývoj měnové politiky. Zasedání se uskuteční příští týden.

Měnový výbor japonské centrální banky zasedá 20. a 21. září. Členové výboru se podle médií nemohou shodnout, zda je nutné znovu posílit stimulační opatření. Guvernér centrální banky Haruhiko Kuroda již dříve řekl, že měnový výbor na tomto zasedání pečlivě zhodnotí dosavadní účinky svého masivního stimulačního programu.

Investoři si také všímali čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky. Očekává se, že ECB nechá základní úroky beze změny.

Ceny ropy na světových trzích ve středu mírně rostly, částečně kvůli slabšímu dolaru. Ve výraznějším růstu jim ale brání obavy, zda se největším světovým těžařům podaří v blízké době uzavřít dohodu, která by vyřešila přetrvávající převis nabídky suroviny na trhu.

Rusko a Saúdská Arábie se v pondělí dohodly na spolupráci ve snaze stabilizovat trh s ropou. Zpráva poslala cenu ropy vzhůru, žádná konkrétní opatření na podporu cen ale zatím představena nebyla. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak signalizoval, že jeho země je připravena přikročit ke zmrazení těžby. Jeho saúdskoarabský protějšek Chálid Fálih ale řekl, že zmrazení těžby ropy v současné době nepovažuje za nutné. Očekává se, že členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) budou jednat s dalšími velkými producenty o navrhovaném zmrazení těžby 26. až 28. září, uvedla agentura Reuters.

Krátkodobě pomáhá cenám ropy i pokles kurzu dolaru. Slabší dolar totiž zlevňuje ropu investorům z nedolarových oblastí, takže jejich zájem o ropu se pak většinou zvyšuje.

Ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Navzdory pozdějšímu zotavení ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel.

Hlavní středeční události na amerických trzích

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688