Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Stavební spoření  |  06.09.2016 14:31:03

Češi investují do lepšího bydlení. Na rekonstrukce loni směřovalo 48 % úvěrů ze stavebního spoření

 

Více než 75 tisíc Čechů si vloni na bydlení půjčilo peníze v celkovém objemu 45,8 miliardy korun. Bezmála padesát procent poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření směřovalo do rekonstrukcí a modernizací českých domácností. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Velkému zájmu o úvěry na bydlení nahrávají současné rekordně nízké úroky, ale i fakt, že tuzemský bytový fond je zastaralý.

 

V loňském roce si podle statistik Asociace českých stavebních spořitelen půjčilo peníze na bydlení přes 75 tisíc Čechů v celkovém objemu 45,8 miliardy korun. Meziročně se objem poskytnutých financí přitom zvýšil o 23 procent, průměrná hodnota úvěrů ze stavebního spoření činila 610 tisíc korun.

 

Vypůjčené peníze nejčastěji putovaly na rekonstrukce nebo modernizace stávajícího bydlení. Podle nejnovější publikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR mapující bydlení v Česku v loňském roce se jednalo o celých 48 procent úvěrů ze stavebního spoření poskytnutých v roce 2015. Dalších 22,8 procenta směřovalo na koupi bytů nebo domů, 5,3 procenta pak na novou výstavbu. „Co do objemu vypůjčených peněz tvořil podíl rekonstrukcí 25,9 procenta z celkových bezmála šestačtyřiceti miliard korun. Koupě bytů nebo domů tvořila 31,9 procenta a výstavba 6,4 procenta,“ uvedla Veronika Vároši z tiskového oddělení Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

 

Zvýšený nárůst investic do rekonstrukcí bydlení nevnímají jen stavební spořitelny a peněžní ústavy, ale také výrobci a dodavatelé. Půjčené peníze totiž zpravidla putují do nových koupelen, kuchyní, ale také oken, dveří nebo garážových vrat. „Hlavní motivací lidí pro rekonstrukci je úspora energie. Ve starších stavbách lze totiž díky tomu snížit spotřebu energie více než o polovinu,“ vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií. „Aktuálně registrujeme zvýšený zájem o prvky stínicí techniky. Zatímco poptávka po předokenních roletách meziročně vzrostla o více než čtvrtinu, poptávka po venkovních žaluziích dokonce o 70 %,“ dodal Valenta.

 Zájmu Čechů o investice do vlastního bydlení podle expertů nahrávají nejen nízké úrokové sazby hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, ale také to, že bytový fond v České republice je značně zastaralý. Podle výsledků Sčítání lidu, domů  

a bytů 2011 jsou bytové domy v Česku v průměru staré 52,4 roku, ty rodinné pak 49,3 roku. To v porovnání se zbytkem unijní Evropy řadí tuzemský bytový fond k těm starším.

 
 

O Asociaci českých stavebních spořitelen

Asociace českých stavebních spořitelen sdružovala již od svého založení v roce 2000 všech šest stavebních spořitelen působících na českém trhu. Od listopadu 2008, kdy nabyla účinnosti fúze spořitelen Raiffeisen a Hypo, má pět členů: Českomoravskou stavební spořitelnu, Stavební spořitelnu České spořitelny, Modrou pyramidu stavební spořitelnu, Raiffeisen stavební spořitelnu, Wüstenrot - stavební spořitelnu. Všechny stavební spořitelny jsou rovněž plnoprávnými členy České bankovní asociace, která sdružuje finanční instituce působící na českém trhu, a Evropského sdružení stavebních spořitelen. 

 

 

O Ministerstvu pro místní rozvoj ČR

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) vzniklo k 1. Listopadu 1991. Je ústředním orgánem státní správy ve věcech regionální politiky, politiky bydlení, rozvoje domovního a bytového fondu, nájmu bytů a nebytových prostor, územního plánování, stavebního řádu, vyvlastnění, investiční politiky, cestovního ruchu, veřejné dražby a realitní činnosti a pohřebnictví


Lenka Rudišová

PR & Media Manager
LESENSKY.CZ s.r.o

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688