Řetězová pila je skvělý pomocník na zahradu i do lesa

REKLAMA       Jiřina Kavková, 5.9.2016
Řetězové pily jsou skvělým pomocníkem při práci se dřevem. Pomohou s přípravou palivového dříví pro kamna i krb, můžete s nimi na podzim prořezávat ovocné stromy a jsou neocenitelné při kácení stromů v lese.

Před nákupem si ujasněte, jestli budete zpracovávat dřevo jen v okolí kůlny, nebo chcete s pilou pracovat po celé zahradě nebo právě v lese.

Elektrická vyvětvovací pila HECHT 955W

Délka řezné lišty je jeden z klíčových parametrů, ale nenechte se jím příliš svazovat. Čím delší lišta, tím širší kmeny můžete řezat. Pozor ale na pily, které mají dlouhou lištu a slabý výkon motoru. U takové pily má řetěz zvýšené tření o lištu a tím oslabuje výkon motoru. Dlouhé lišty také nejsou vhodné pro méně zkušené „dřevorubce“. Pokud hledáte pilu spíše na zpracování metrového dřeva, sáhněte po variantě s kratší lištou do 40 cm. S pilou se vám bude lépe manipulovat a zmenšíte riziko úrazu. Jestli ale hledáte pilu profesionálních parametrů, pro náročnou práci v lese, vyberte si pilu s lištou v délce od 45 cm. Na prořezávání stromů na zahradě, zkracování klacků a náletových dřevin, postačí prořezávací pila. Ta má krátkou lištu, s kterou se dobře dostanete mezi větve. Navíc má prodlouženou rukojeť, takže snadno prořežete i korunu stromu, bez nutnosti práce na žebříku.

Elektrické pily

Jejich největší předností je tichý chod a nízká váha. Jsou výhodné v případě, že pracujete v dosahu elektrické zásuvky, kolem domu nebo kůlny. Pakliže máte v plánu převážně zpracovávat palivové dříví, elektrická pila je jasnou volbou. Pozor ale na jejich nižší výkon. I když zvládnou přeříznout objemnější kmeny, bude jim to chvíli trvat a mohou se zahřívat. Na rozdíl od motorové pily na benzín nemusíte řešit míchání paliva s olejem. Jsou také jednodušší na údržbu, kdy stačí pravidelně mazat a brousit řetěz.

 

Pila řetězová elektrická AL-KO EKS 2000/35

Benzínové pily

Osloví vás především vysokým výkonem a nezávislostí na přívodu elektrické energie. Motorové pily, které jako palivo využívají benzín, mají výkon od 2 do 5 kW. Řetězové pily existují v několika kategoriích, od hobby provedení až po profesionální verze. Díky vyššímu výkonu mohou mít i delší řezací lištu a tím pádem si poradí i se vzrostlými kmeny stromů. Benzínovou pilu využije hlavně ten, který řeže dřevo několikrát do týdne a často pracuje v lese. Tyto pily jsou náročnější na údržbu a důležitý je především správný poměr míchání benzínu a motorového oleje. Dvoutaktní motor se může snadno zadřít, nebo zalepit nečistotami, při nedodržení pokynů výrobce.

Pila řetězová benzínová AL-KO BKS 38/35

Ať už se rozhodnete pro elektrickou nebo benzínovou motorovou pilu, vybírejte vždy od renomované značky. Nezapomeňte i na nákup příslušenství, jako jsou proříznutí odolné kalhoty a rukavice, zpevněné boty, nebo helma s ochrannou maskou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika