Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2016 09:53:56

Českou ekonomiku režíruje automobilový průmysl

Podle zpřesněného odhadu se český HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil ve srovnání se začátkem roku o devět desetin procenta. V podstatě to znamená, že česká ekonomika zrychlila svůj růst, i když meziroční srovnání až tak přesvědčivě vypadat nemusí (+2,6 %). Přesto stále musíme brát ohled na vysoký srovnávací základ z loňského druhého kvartálu, kdy ekonomika rostla o celých pět procent.

A čemu tedy vděčíme za růst ekonomiky v letošním roce? V první řadě je to zahraniční obchod, kterému se daří díky úspěšnému tažení tuzemských exportérů. Ostatně výsledky průmyslu v jednotlivých měsících i obchodní bilance napovídaly, že se druhé čtvrtletí z pohledu vývozců opravdu povedlo. Na druhou stranu však nelze zapomenout na fakt, že ve druhém čtvrtletí výrazně polevila investiční aktivita, která je docela importně náročná. Čím méně se investovalo, tím méně se i dováželo.

Zájem investovat klesal podle očekávání nejenom u staveb, kde loni docházelo k masívnímu dočerpávání peněz z EU ze strany veřejného sektoru. Je vidět, že v investicích polevily i firmy v soukromém sektoru. Níže se posunuly investice do strojů a IT a naopak výrazně se zvýšil zájem o obnovu vozových parků firem. Investice do aut se tak mohly zvýšit o 6,6 %.

Velkou, i když zatím ne hlavní roli v letošním vývoji ekonomiky sehrává spotřeba domácností. Přece jen nízká nezaměstnanost a konečně i slušně rostoucí mzdy se promítají do vyšší ochoty spotřebitelů nakupovat a investovat. Přesto, jak je vidět z podrobných výsledků, to domácnosti se spotřebou až tak nepřehánějí. Meziročně utrácejí jen o 2,2 % více, přičemž ve srovnání s prvním čtvrtletím utrácejí zhruba stejně.

Nejnovější podrobná čísla nepřinášejí žádné velké překvapení, které by si vyžadovalo nějakou větší pozornost, nebo dokonce zásah ze strany centrální banky. Jestli něco stojí více za sledování, je to poměrně malý růst spotřeby domácností a výrazný propad investic. Je otázkou, zda je už investiční aktivita u dna, nebo stále ještě padá. V každém případě by se její vývoj měl ve druhé polovině roku postupně stabilizovat.

Z pohledu nabídkové strany ekonomiky je vidět, že motorem ekonomiky je stále zpracovatelský průmysl (a zejména jeho automobilová část), který se na růstu podílel zhruba z poloviny. Zbytek dodala jednotlivá odvětví služeb – nejvíce konkrétně obchod (půl procentního bodu). Stavebnictví vzhledem k jeho depresi zůstalo v červených číslech.

Nejnovější čísla nejsou důvodem k jakémukoliv přehodnocování výhledů české ekonomiky pro letošní či příští rok. Ponecháváme proto odhad ve výši 2,5 % beze změny.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688