Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.09.2016 00:35:09

1. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek po živém průběhu seance nepatrně posílily, pouze S&P 500 zakončil na červené nule

 | redakce

Americké akcie dnes smazaly počáteční ztráty a jejich hlavní indexy skončily bez výraznějších změn. Wall Street během dne oslabovala zpráva o nečekaném poklesu aktivity v americkém průmyslu, která narušila optimistické vyhlídky vývoje ekonomiky. Investoři se jinak zaměřovali na páteční údaje z amerického trhu práce.

Index Dow v závěru stoupl o 0,10 % na 18 419,30 bodu, když během dne uhájil hladinu podpory na 50denním klouzavém průměru. Širší index S&P 500 zůstal prakticky beze změny na 2 170,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel na 5 227,21 bodu s přírůstkem 0,27 %. V plusu zakončilo den šest z deseti základních sektorů v čele se základními materiály, nejvíce pod dojmem poklesu cen ropy klesly akcie v odvětví energetiky. Index volatility VIX klesl jen asi o půl procenta na 13,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl zhruba o bazický bod na 1,5681 %.

S&P 500 (1. září 2016)
S&P 500 (1. září 2016)

V srpnu index průmyslové aktivity v USA klesl poprvé za šest měsíců pod hranici 50 bodů, která dělí očekávaný růst v sektoru od poklesu. Americký průmysl podkopává jednak silný dolar, jednak také slabá globální poptávka, což oslabuje vývoz.

Podle části analytiků byl špatný výsledek indexu ISM (pod 50 body) pro trh dostatečným signálem, že Fed v září ponechá sazby beze změny. "ISM hodně zklamal a umetl Fedu cestičku k zářijové nečinnosti," shrnul Peter Cardillo z First Standard Financial.

Investoři nyní čekají na důležitou páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti, která by mohla naznačit načasování dalšího zvýšení úroků v USA. Středeční zpráva ukázala, že v soukromém sektoru vzniklo minulý měsíc více míst, než se čekalo.

Americký dolar na devizových trzích smazal počáteční zisky a oslabil. Jeho kurz podkopaly údaje o nečekaném poklesu aktivity v průmyslu. Ke konci obchodování dolarový index vůči koši šesti hlavních světových měn klesl o 0,4 % na 95,635 bodu. Vůči euru ztratil 0,4 % na 1,1196 USD a proti japonskému jenu oslabil o 0,1 % na 103,28 JPY.

Světové ceny ropy dále klesají a míří k nejhlubší týdenní ztrátě od počátku roku. Středeční údaje o nečekaně vysokém vzestupu zásob suroviny ve Spojených státech nasměrovaly pozornost trhu na rekordně vysoké zásoby po celém světě.

Zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 2,3 milionu barelů, mnohem více, než se čekalo. Ceny podkopaly také údaje o srpnovém růstu těžby v rámci kartelu OPEC na nový rekord 33,50 milionu barelů denně.

"Vysoké zásoby v USA naznačují, že přebytek na trhu potrvá déle, než se čekalo," řekl agentuře Reuters Hans van Cleef z nizozemské banky ABN AMRO Bank. Ropu přitom podle něj čeká další pokles, pokud americká centrální banka brzy zvýší úrokové sazby, a posílí tím dolar.

Cena Brentu v první polovině srpna vzrostla o zhruba deset dolarů a před dvěma týdny se vyhoupla až nad 51 dolarů. Investory povzbudily signály, že největší světoví producenti chystají kroky na podporu cen, od té doby ale na trhu zavládla ohledně této možnosti hluboká skepse. Členské země OPEC se mají sejít ke konci září v Alžírsku.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Index aktivity zpracovatelského sektoru v srpnu prudce poklesl. Index amerických nákupních manažerů ústavu ISM v srpnu dosáhl překvapivě nízké hodnoty 49,4 bodu. Poté, co v červenci vystoupal na 52,6 bodu, očekávaly trhy 52 bodů.
  • Žádostí o podporu v nezaměstnanosti přibylo před koncem srpna nepatrně méně, než se očekávalo. V týdnu do 27. srpna podalo novou žádost o podporu v nezaměstnanosti 263 tisíc Američanů, o dva tisíce více než v předcházejícím týdnu a zároveň o dva tisíce méně, než kolik předpovídali analytici.
  • Produktivita bez zemědělství v druhém čtvrtletí mezikvartálně poklesla o 0,6 %(odhad: -0,6 %, 1Q: -0,6 %).
  • Požadavek Evropské komise, aby americká technologická společnost Apple doplatila Irsku na daních až 13 miliard eur, je politicky motivovaný. Uvedl to šéf firmy Tim Cook v rozhovoru s irským listem Independent. Evropská komise však toto tvrzení odmítla.
  • Akcie kabelového operátora Charter Communications nahradí 7. září akcie EMC v indexu S&P 500. EMC přebírá počítačový výrobce Dell.
  • Před startem obchodování se očekávalo, že akcie megaprovozovatelů kasin Las Vegas Sands (nakonec +7,17 %) a Wynn Resorts (+4,31 %) budou profitovat ze zprávy o prvním nárůstu hazardních tržeb v čínském Macau (v srpnu +1,1 %) od května roku 2014.
  • Investiční banka Lazard oznámila, že se spletla v analýze tržní hodnoty firmy Elona Muska SolarCity a podhodnotila výrobce solárních panelů při prodeji jiné Muskově firmě Tesla Motors o 400 milionů dolarů. Hodnota transakce ve výši 2,6 miliardy dolarů přesto nevybočila z korektního rámce.
  • Výkonný viceprezident řetězce rychlého občerstvení McDonald's Christopher Kempczinski nahradí ke konci roku ve funkci odcházejícího prezidenta Michaela Andrese.
  • Raketa společnosti SpaceX vybuchla několik hodin před startem z Mysu Canaveral.
  • Podle společnosti Ford Motor mají americké prodeje aut svůj pokrizový vrchol za sebou. Ford, General Motors i Fiat Chrysler v srpnu zaostaly za očekáváními trhu. Celkově se v USA v srpnu prodalo anualizovaně 16,98 milionu aut, uvedla společnost Autodata.
  • Provozovatel sociální sítě Facebook představil novinku, která lidem používajícím aplikaci Messenger umožní během psaní textových zpráv zároveň přenášet video.Americká firma se podle médií snaží tímto krokem udržet především mladé uživatele, jež lákají konkurenční provozovatelé digitálních komunikačních služeb.

Výsledková sezóna

Campbell Soup — potravinový výrobce vykázal čtvrtletní zisk 46 centů na akcii, o čtyři centy pod odhady. Firma také snížila odhad celoročního zisku na 3,00-3,09 USD za akcii; předchozí odhad byl 3,14 USD na akcii.

Joy Global — výrobce těžařského vybavení vydělal v posledním čtvrtletí 10 centů upraveného zisku na akcii, o dva centy méně, než se očekávalo. Také tržby byly nižší než odhady a firma uvedla, že podmínky na trhu jsou "stále nesmírně složité".

Shoe Carnival — výrobce obuvi vydělal 22 centů na akcii, když se očekával zisk o pět centů vyšší. Nižší než odhady byly i celkové tržby a prodeje v obchodech otevřených alespoň rok.

Smith & Wesson - výrobce zbraní oznámil zisk na akcii 0,57 USD, očištěný pak 0,62 USD. Analytici čekali jen 0,53 USD. Tržby firmy se vyšplhaly na 207 milionů USD, trh počítal jen se 196,7 milionu USD. A firma si věří, v aktuálním kvartálu vyhlíží tržby 220-230 milionů USD, trh počítal jen se zhruba 168 miliony. Akcie ve čtvrteční poobchodní fázi ale i tak byly lehce pod nulou.

Lululemon Athletica - kanadský výrobce oblečení na jógu zklamal trhy svým výhledem na třetí kvartál (tržby 53-545 milionů USD vs. trhem odhadovaných 542 milionů USD, zisk na akcii 0,42-0,44 USD vs. 0,44 USD). Za druhý kvartál firma oznámila výsledky v souladu s odhady trhu (zisk na akcii 0,38 USD a tržby 515 milionů USD). Akcie ve čtvrtečním after-marketu -8,5 %.

Konec tržní párty pod taktovkou centrálních bank? Nikdo to ještě nikdy nezažil, varuje muž dohlížející na více než 100 miliard USD

Konec tržní párty pod taktovkou centrálních bank? Nikdo to ještě nikdy nezažil, varuje muž dohlížející na více než 100 miliard USD

Podobně jako řada jiných investorů, také ATP, velký dánský penzijní fond vedený Carstenem Stendevadem, sleduje s obavami klesající výnosy na světových dluhopisových trzích. Varuje ale především před opět velice vysokou mírou korelace napříč aktivy. "Nikdo neví, co se stane, až centrální banky přestanou lít na trhy peníze. Nikdo to nikdy nezažil a nevyzkoušel," upozorňuje Stendevad.

Historická ponaučení pro investory aneb Neblázněte na vrcholu ani na dně trhu

Historická ponaučení pro investory aneb Neblázněte na vrcholu ani na dně trhu

Každý zkušený investor by měl vědět, že historické výnosy nejsou zárukou dobrých výsledků v budoucnu. To ale neznamená, že bychom se z historie nemohli ponaučit. Lekcí již nabídla nepřeberně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688