ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  01.09.2016 09:43:24

Iva Ritschelová vede ČSÚ už šest let

Přesně šest let stojí Iva Ritschelová v čele Českého statistického úřadu. Reprezentuje instituci, které důvěřuje 62 % občanů. Nyní se ČSÚ pod jejím vedením připravuje na zpracování výsledků krajských a senátních voleb, ale i na příští sčítání lidu.

Iva Ritschelová byla jmenována do funkce prezidentem republiky k 1. září 2010. Během svého dosavadního působení dosáhla výrazných úspor v hospodaření ČSÚ: „Šetříme například díky nákupu energií na komoditní burze, přesoutěžení dodavatele koncových stanic pro zajištění voleb nebo mobilního operátora. Výdaje poklesly i v souvislosti s redukcí počtu pracovních míst.“

Prioritou předsedkyně je i snížení administrativní zátěže firem či podnikatelů, kteří jsou zapojeni do statistických zjišťování. Tuto zátěž se již podařilo snížit o 36 %, což oceňuje např. Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu a člen České statistické rady: „Statistika se pro mě stala zajímavou v době, kdy jsem ji začal potřebovat. Do té doby jsem byl toho názoru, že je to zbytečná administrativní zátěž. Když jsem pak potřeboval čísla, která jsem nakonec našel ve statistice rodinných účtů, byla mi statistika velmi blízko a nyní jí pravidelně využívám. Jsem rád, že tato věda existuje a že se promítá do široké praxe.“

Snížení administrativní zátěže by se mělo projevit také při příštím Sčítání lidu, domů a bytů. Do ledna předloží ČSÚ věcný návrh zákona. Cílem je, aby lidé odpovídali na co nejmenší množství otázek. Údaje, které jsou již uloženy v různých databázích ministerstev, by občané nemuseli sdělovat opakovaně. ČSÚ by si je totiž vyžádal přímo z daných registrů. V současné době se řeší způsob provedení, který se právně opírá o nové nařízení o evropské statistice. Během cenzu v roce 2021 by se také měl zvýšit podíl občanů, kteří využijí elektronické formuláře namísto papírových.

V těchto dnech se ČSÚ připravuje na říjnové volby. Bude je zajišťovat zhruba 2 900 pracovníků, z nichž třetinu tvoří kmenoví zaměstnanci ČSÚ, zbývající část pak zaměstnanci, s nimiž byly za tímto účelem uzavřeny dohody o provedení práce. Pro převzetí výsledků a zápisů od okrskových volebních komisí bylo aktivováno 467 přebíracích míst. „Jak dlouho bude zpracování výsledků voleb trvat, je obtížné odhadnout. Rádi bychom věřili, že budeme hotovi v sobotu 7. října, ale pravděpodobně to bude až následující den nad ránem. Vždy jsme limitováni tím, kdy poslední okrsková komise v daném volebním území předá výsledky,“ upozorňuje Iva Ritschelová s tím, že celková kalkulace výdajů na krajské i senátní volby činí 67 milionů korun běžných výdajů a 6 milionů na investice do oblasti výpočetní techniky.

K programovým vizím Ivy Ritschelové patří také osvěta v oblasti statistiky. Každoročně se osobnostem, které se zasloužily o rozvoj oboru, uděluje Cena předsedkyně ČSÚ. Vedle toho předsedkyně Úřadu iniciovala vydávání časopisu Statistika&My nebo projekt Minisčítání, který dětem zábavnou formou přibližuje základní principy statistiky. Iva Ritschelová je severočeskou patriotkou a řadu let spolupracuje s Dětským domovem v Ústí nad Labem na Severní Terase. Pravidelně se zúčastňuje jednání vlády. Má bohaté zahraniční pracovní zkušenosti a je autorkou desítek odborných textů zaměřených na environmentální ekonomii a politiku životní prostředí. Rozhovor s předsedkyní ČSÚ o tom, jak vnímá šestileté trvání svého mandátu, si budete moci přečíst v zářijovém vydání časopisu Statistika&My.
 

Kontakty:
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
tel.: 274 052 317
GSM: 778 727 232
e-mail: petra.bacova@czso.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688