STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.09.2016 09:45:23

Používáte Stop Lossy? Měli byste...

Autor: Bc. Jan Kolář

Jistě jste se již někdy setkali s následujícím scénářem. S velkým očekáváním vstoupíte do (v lepším případě) promyšlené obchodní pozice a cítíte určité vzrušení. Vidíte se jako vítězové. Ale co se nestane. Pozice se otáčí do červených čísel, ale pořád si v duchu říkáte: „Nic se neděje, trend se otočí“. Stále doufáte v návrat a ve výhru, držíte se své pozice zuby nehty. Jak se ztráta prohlubuje, tak možná přijdou obavy, ale v podstatě už si nemůžete dovolit z obchodu odejít, ztráta je opravdu velká.

V této fázi možná někteří přestávají být přirozenými ateisty, bohužel skoro vždy se ztráta mnohonásobně zvýší. Najednou se z nenápadné ztrátové pozice vyklubala absolutní noční můra, která nemá konce. Happy endu se nedočkáme. Přichází postrach každého tradera jménem margin call a následné uzavření pozice. Poznáváte se v tom? Proč je tak obtížné uzavřít pozici s minimální ztrátou a tak jednoduché si nechat zlikvidovat obchodní účet jedinou pozicí?

Všichni kdo si nedokáží přiznat svoji chybu, a neprodleně neukončí ztrátovou pozici již v počátku, budou bohužel navždy těmi poraženými. Má se za to, že jedním z důvodů proč je to tak těžké je, že při vstupu si k pozici v podstatě automaticky utváříme určitý osobní vztah.  Vnukneme si, že pozice je v podstatě naše „dítě“ a představuje určitý odraz nás samých. Tím jak se ztráta prohlubuje, dostává co proto také naše ego. Samozřejmě v ten moment jsme běžně pod obrovským tlakem, který nám bohužel zastíní naši mysl a racionální úsudek.

Podle mého názoru máme špatně nastavenou mysl. Ve většině případů jsme už od raných let vedeni k tomu, že omyl je něco špatného a nepřípustného. A přesně tento vnuknutý předsudek nás bohužel stojí spoustu našich peněz. Jednoduše není nic špatného na tom, pokud se zmýlíte na finančních trzích a na chybu začnete patřičně reagovat. Je to dokonce nezbytně nutné. Finanční trhy jsou nejisté a nepředvídatelné, tak se podle toho musíme chovat.

Mnoho obchodních chyb plyne i z očekávání, s kterými vstupujeme na pole finančních trhů. Vidina obrovských zisků s nízkým kapitálem v rekordním čase či vysoké obchodní pozice v poměru vlastního kapitálu jsou zásadními chybami mnoha obchodníků. Jak z toho tedy ven?

Samozřejmostí je definování risku na každou pozici, který je adekvátní výši našeho obchodního účtu. Při stanovení výše optimální pozice vám mohou pomoci představy katastrofických scénářů. Tento problém také vyřeší stanovení jednoduchých pravidel risk managementu, který by, podle mého názoru, měl být součástí učiva již na základní škole.

Stop loss pokyny

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688