Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  01.09.2016 08:25:22, aktualizováno 05.09.2016 08:29:04REKLAMA

Akreditace vnáší důvěru do obchodních vztahů

Český akreditační institut Accredo – dávám důvěru." S tímto heslem oslavil Český institut pro akreditaci (ČIA) výročí 25 let služby, která skutečně vnáší do vztahů důvěru: důvěru, že výsledek testu zdravotnické laboratoře pomůže správně určit diagnózu, že certifikátu, kterým se prokazuje obchodní partner, je možné věřit, že nebo že materiál, ze kterého je vyrobena hračka, je zdravotně nezávadný.  Skutečně jen málokdo zatím tuší, co si pod pojmem "akreditace" představit a ještě méně je těch, kteří vědí, jak velký význam má pro firmy, veřejné instituce i běžné občany.

Akreditační systém u nás začal vznikat koncem 90. let minulého století v rámci Federálního úřadu pro normalizaci a měření (FÚNM). Po složitých vnitrostátních i mezinárodních jednáních se první akreditaci podařilo udělit v březnu roku 1991. O tom, jak význam akreditace rostl, nejlépe svědčí fakt, že dnes již počet akreditovaných subjektů přesáhl tisícovku.

"Akreditace je vlastně garancí pro všechny zainteresované stany. Konečnému zákazníkovi – například pacientovi, dává nejvyšší možnou jistotu, že získá přesné výsledky. Zadavatel testů, třeba zdravotnické zařízení, může v případě jakýchkoli problémů dokladovat, že využitím akreditované laboratoře udělal maximum pro ochranu oprávněných zájmů pacienta. A laboratoř si akreditací ověří, že má vše správně nastaveno a že nebude zbytečně chybovat," shrnuje výhody akreditace Jiří Růžička, ředitel ČIA.

Vzhledem k tomu, že ČIA splňuje veškeré přísné mezinárodní požadavky na akreditační orgány, prochází pravidelnou evaluací ze strany Evropské akreditace a podepsal vícestranné dohody o vzájemném uznávání výsledků na mezinárodní úrovni (EA MLA, IAF MLA, ILAC MRA), jsou jeho akreditace – a výsledky jím akreditovaných subjektů - uznávány v celé Evropské unii a v desítkách dalších zemí světa. To má velký význam pro české exportéry, protože nemusí provádět certifikaci svých výrobků v každé zemi zvlášť, pokud si ji zajistí v českém akreditovaném  orgánu. 

"Ekonomický přínos akreditace je nesmírný. Velké částky šetří jak exportéři, tak subjekty obchodující a poskytující své služby na českém trhu – akreditace minimalizuje možnost chyby a chyby stojí peníze. Velká Británie a Německo vyčíslily ve studiích přínos akreditace v řádu stovek milionů Eur, resp. liber ročně. Jsem přesvědčen, že obdobně by výsledky takové studie dopadly i v naší zemi," osvětluje ekonomický přínos akreditace Jiří Růžička.

 Akreditace by ale mohla být zajímavá i pro diváky a čtenáře detektivek. Letos je tomu 10 let, kdy byla zahájena akreditace forenzních laboratoří. Jako první ji získal Odbor kriminalistických technik a expertíz Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Splnil nejen všechny podmínky akreditace pracovišť provádějících expertizy v oblasti DNA a daktyloskopie, dané rámcovým rozhodnutím Rady Evropské unie, ale byl akreditován i k dalším kriminalistickým zkoumáním- defektoskopickým, mechanoskopickým, trasologickým a balistickým. A právě v případě forenzních laboratoří význam akreditace vyniká: vždyť správný a přesný výsledek může pomoci usvědčit vraha, nebo naopak zabránit odsouzení nevinného člověka!

Využívání akreditovaných subjektů posuzování shody je ve veřejném zájmu. Přesný a správný výsledek často rozhoduje o nesmírně důležitých věcech – o velkých majetkových hodnotách, ale i o zdraví, životě, nebo svobodě člověka. Přestože jsou přínosy akreditace tak zřejmé a že roste počet subjektů, které ji využívají, stále existuje velký prostor pro rozšíření jejího využití.

"Česká republika má – na různých úrovních - přes 440 strategií a koncepcí. Využívání akreditace ale není k prokazování odborné způsobilosti téměř vůbec aktivně využíváno. Bohužel musím říci, že je akreditace v naší zemi stále ještě nedoceněným nástrojem podpory činnosti regulatorních orgánů a státní správy," dodává Jiří Růžička.

Neschopnost plně využít výhod akreditace v řízení státu ale zdaleka není jen českým problémem. I proto byl letošní Světový den akreditace, který se slaví každoročně 9. června, pořádán pod heslem "Akreditace - globální nástroj pro podporu veřejné politiky". Zda se tento stav podaří – nejen u nás - zlepšit, na to odpoví až budoucí roky.

Český institut pro akreditaci se, kromě své hlavní činnosti, zabývá i osvětou, vzděláváním a přináší do naší země informace z celosvětových trendů v oblasti akreditace. Například, v současné době finišuje na mezinárodní úrovni revize normy ISO/IEC 17025 - Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří. Již za necelé dva měsíce přinese ČIA všem zájemcům na odborných seminářích všechny potřebné informace o revizi této normy (5. října v Brně a 25. října v Praze). Tato norma přitom významně ovlivní činnost více než 600 akreditovaných subjektů, tedy přes polovinu z celkového počtu 1100.

Rok 2016 je pro českou akreditaci rokem výročí. 25 let od udělení první akreditace, 20 let členství v mezinárodní organizaci ILAC a 10 let akreditace forenzních laboratoří. Co by si při této příležitosti přál Jiří Růžička, který v čele české akreditace stojí celé poslední čtvrtstoletí?

"Chtěl bych, a věřím, že se to podaří, aby si česká akreditace udržela špičkovou mezinárodní úroveň, na kterou se dostala v rekordně krátkém čase od svého vzniku a kterou uznává celý svět. Přál bych Českému institutu pro akreditaci, aby jeho klienti byli stejně spokojení, jako dosud, nebo raději ještě spokojenější a aby jejich počet rostl. A v neposlední řadě bych chtěl, aby si význam a přínosy akreditace uvědomilo pokud možno co nejvíce lidí a to především těch, kterým může akreditace významně pomoci nejen při zajišťování správných výsledků testů či měření, ale i při správě naší země," uzavírá své přání Jiří Růžička.

www.cia.cz

 

 

 







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688