Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  01.09.2016 08:46:30

Vláda schválila odškodnění pro pěstitele ovoce i pomoc uprchlickému táboru v Jordánsku

Vláda na svém zasedání 31. srpna 2016 souhlasila s kompenzacemi pro ovocnáře, kteří byli obzvlášť tvrdě zasaženi mrazy na konci letošního dubna. Finanční podpora směřuje také do uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. Dále se kabinet zabýval i rychlejším provozem na železnici mezi Prahou, Českými Budějovicemi a Lincem.

Odškodnění pro ovocnáře postižené mrazem

Vláda se shodla, že podpoří pěstitele ovocných stromů, jejichž úrodu silně poškodily mrazy v období 24. – 30. dubna letošního roku. Kompenzace se budou týkat těch pěstitelů, u kterých v porovnání s průměrem předchozích tří let došlo k více jak 50% poklesu tržeb. Pokud se jejich ztráty pohybují mezi 50 % a 75 %, stát jim pokryje 15 % nákladů. Byla-li škoda na úrodě ještě vyšší, stát zemědělcům vrátí čtvrtinu nákladů. Ovocnáři dohromady obdrží 133 milionů korun. Toto zmírnění dopadů mrazu se vzhledem k evropským pravidlům netýká vinné révy a dalších plodin, které je možné pojistit.

Jedná se o další vládní opatření na podporu českých zemědělců, jejichž práce je extrémně závislá na změnách počasí a dalších vnějších faktorech. V červenci již vláda rozhodla o kompenzaci extrémního sucha v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Vláda také odsouhlasila třímiliardovou asistenci zemědělcům v živočišné výrobě a navrhla rozšířit takzvanou zelenou naftu právě na chovatele hospodářských zvířat.

Přímá pomoc v zemích původu migrace

Kabinet souhlasil s vysláním pomoci v hodnotě 40 milionů korun na zlepšení životních podmínek obyvatelů uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. Příspěvek bude využit na projekt Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, jehož cílem je v Azraqu vystavět 456 nových ubikací a 3 544 ubytovacích jednotek opravit. Jde o jedno z řady opatření, jimiž se vláda snaží pomoci lidem v těžké životní nouzi a zároveň předcházet masové migraci do Evropy.

Vláda již v minulosti poskytla prostředky na elektrifikaci uprchlického tábora v jordánském Zátarí či na rozšíření kapacit uprchlického tábora Ashti v iráckém Kurdistánu. Dále Česká republika poskytla peníze školám přijímajícím syrské uprchlíkyLibanonu a také do Sýrie poslala potravinovou pomoc prostřednictvím Světového zdravotnického programu.

Rychlejší vlaky do jižních Čech a do Rakouska

Vláda se rovněž věnovala dalšímu rozvoji dopravy. Schválila odůvodnění veřejných zakázek pro výstavbu dvou úseků na dálnici D11 či dálničního obchvatu Českých Budějovic. Do jižních Čech směřuje i nový provozní koncept dálkové železniční dopravy na lince PrahaČeské Budějovice – Linz.

V souvislosti s modernizací čtvrtého železničního koridoru budou na trať zavedeny nové expresní vlaky. Cesta mezi Prahou a Lincem, která dnes vlakem zabere pět hodin, nově potrvá přibližně čtyři hodiny a deset minut. Změny se projeví v jízdním řádu, který bude platit od prosince 2016. Realizace expresních spojů stát přijde na necelých 85 milionů korun.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688