Nové pražské byty: nejvíce prodejů letos hlásí Žižkov a Letňany

Zájemci o nové bydlení v hlavním městě letos preferují Prahu 9, kterou s malým odstupem následuje Praha 10. Zhruba každý druhý nový byt koupený ve druhém čtvrtletí letošního roku leží na jejich území. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než devět let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Žižkov a Letňany.

V Praze se od dubna do června letošního roku prodalo celkem 1998 nových bytů.. „Z toho se 466 bytů, tedy 23,32 procenta, nacházelo na území Prahy 9 a 444 bytů (22,21 procenta) v Praze 10. Pokud vezmeme katastrální území, tak letošním prodejům zatím dominují Žižkov (14,3 procenta ze všech prodaných bytů) a Letňany (8,7 procenta) s odstupem následované Uhříněvsí a Zličínem (shodně 7,1 procenta),“ přiblížil prodejní statistiky analytik společnost EKOSPOL Matyáš Hančl a dodal, že EKOSPOL v daném období monitoroval celkem 149 aktivních developerů.

Na opačném konci tabulky jsou centrální části Praha 1 a 2, kde se prodalo 23 nových bytů. „Ukazuje se, že předražené lokality v centru lidi příliš nelákají. Naopak dávají stále přednost prověřeným lokalitám, které jsou dobře dopravně dostupné a nechybí jim občanská vybavenost. Jen byty v projektech situovaných do těchto míst svým novým majitelům nabídnou to nejlepší možné bydlení. Což nejlépe dokazují právě prodejní statistiky,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

Kupující příliš nechtějí bydlet na Pankráci, Hájích či Zahradním Městě, kde nového majitele našly shodně jen dva nové byty. Jediný byt se prodal ve Vysočanech a v Podolí, zatímco aktivně nabízené developerské projekty v Krči u zájemců neuspěly vůbec – v kolonce prodané nové byty je za toto území nula.

Metodiku EKOSPOLU dlouhodobě používá i IPR

 EKOSPOL, který je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice, monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 9 let. Od počátku bez jakékoliv změny používá metodiku, která nejvěrněji zachycuje skutečné dění na trhu s novými byty v hlavním městě a aktuální poptávku klientů. Správnost této metodiky potvrzuje fakt, že ji dlouhodobě využívá také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) (viz http://bit.ly/1NwmGng ). Podle aktuálních informací tuto metodiku měnit nehodlá.

 Prodej pražských bytů podle lokace




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba