Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.08.2016 22:50:16

29. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pondělí stouply, když se nejvíce dařilo finančním společnostem a producentům základních materiálů. Investoři zvažovali ekonomická data a kladly je na váhu se slovy amerických centrálních bankéřů na adresu dalšího vývoje úrokových sazeb.

Americké akcie posílily po předchozích třech poklesech za sebou. K růstu akciového trhu přispěly zejména finanční společnosti, které těžily z vyhlídek na blížící se zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, připsal 0,58 % a uzavřel na 18 502,99 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,52 % na 2 180,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,26 % na 5 232,33 bodu. Pro index S&P 500 šlo o 36. obchodní seanci v řadě bez pohybu o více než 1 %.

S&P 500 (29. srpna 2016)
S&P 500 (29. srpna 2016)

V plusu zakončila seanci všechna hlavní odvětví, nejvíce se dařilo finančním společnostem a výrobcům základních surovin. Index volatility VIX klesl o více než pět procent na 12,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o bezmála sedm bazických bodů na 1,5612 %.

Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová v pátek uvedla, že důvody pro zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech v posledních měsících zesílily, a to kvůli lepší situaci na trhu práce a příznivým vyhlídkám ekonomiky. Místopředseda Fedu Stanley Fischer pak naznačil, že úroky by mohly stoupnout již v září.

"Podle mě trh dává najevo nedůvěru v to, že by Fed mohl zvyšovat sazby. A když, tak prostě proto, že se ekonomika zvedá, což je pro akcie nakonec také dobré," uvedl Jeffrey Saut, stratég z Raymond James.

Ropa na úvod týdne ztrácela

Ceny ropy na počátku týdne klesaly. Způsobil to silnější dolar a také zprávy o růstu těžby v některých členských zemích ropného kartelu OPEC na Blízkém východě.

Irák v srpnu zvýšil vývoz ropy z jižních přístavů. Ministr ropného průmyslu země pak v sobotu uvedl, že Irák bude pokračovat ve zvyšování těžby. Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, chce tento měsíc udržet těžbu na rekordní úrovni.

Dolar posiluje díky očekávání, že centrální banka USA by mohla již brzy zvýšit úrokové sazby. Růst hodnoty dolaru má negativní dopad na poptávku po komoditách, včetně ropy. Silnější dolar zdražuje ceny komodit pro majitele dalších měn a jejich poptávka po komoditách tak klesá, napsala agentura Reuters.

Dolar nejprve posiloval, ale pak o zisky přišel

Americký dolar zahájil týden růstem. K posílení americké měny přispívají páteční komentáře představitelů centrální banky USA, které posílily očekávání, že úroky ve Spojených státech by mohly znovu vzrůst již v nejbližších měsících. V závěru dne ale americká měna zisky vůči euru odevzdala.

Na výročním setkání centrálních bankéřů z celého světa šéfka Fedu Janet Yellenová řekla, že v posledních měsících posílily důvody pro zvýšení úroků a trh práce i ekonomika se zlepšily. Nenaznačila však, kdy by mohly úroky stoupnout. Místopředseda Fedu Stanley Fischer pak dodal, že projev Yellenové je v souladu s očekáváním, že úroky by se mohly zvýšit v letošním roce.

Trhy se nyní zaměří na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Fischer uvedl, že páteční zpráva bude důležitým faktorem při rozhodování, zda se úroky zvýší již v blízké budoucnosti. Silné údaje z trhu práce by mohly dále urychlit posilování dolaru, napsala agentura Reuters.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Osobní příjmy amerických spotřebitelů v červenci stouply o 0,4 %, jak se čekalo, po 0,3% zvýšení v červnu. Osobní výdaje se ale po 0,5% růstu v červnu zvýšily v červenci pouze o 0,3 %. Růst osobních příjmů za červen byl revidován z +0,2 % a červnový růst osobních výdajů byl revidován z +0,4 %.
  • Index průmyslové aktivity dallaského Fedu v srpnu klesl na -6,2 bodu z -1,3 bodu v červenci.
  • Šance na zvýšení základní úrokové sazby ze stávající úrovně 0,25-0,5 % na zářijovém zasedání Fedu se zvýšila na 42 % a šance na zvýšení sazby na listopadovém zasedání měnového výboru Fedu se posunula na 64,7 %. Trhy tak oceňují páteční jestřábí projev šéfky americké centrální banky Janet Yellenové na setkání centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole.
  • Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Bercero v pondělí zlehčil nedělní tvrzení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Ten řekl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy v podstatě zkrachovaly. Mluvčí Evropské komise v pondělí novinářům řekl, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy.
  • Guggenheim obnovila pokrývání akcií Charter Communications s doporučením "buy" a cílovou cenou 300 USD. Akcie Charter Communications v pondělí +0,55 %.
  • Wells Fargo zvýšila doporučení na akcie T-Mobile US na "outperform" z "market perform". Akcie T-Mobile US v pondělí +1,68 %.
  • BTIG snížila doporučení na akcie Square na "neutral" z "buy". Akcie Square v pondělí =0,25 %.
  • Piper Jaffray snížila doporučení na akcie KeyCorp na "neutral" z "overweight".Akcie KeyCorp v pondělí stagnovaly.
  • Americký technologický gigant Apple příští týden pravděpodobně představí novou verzi svého mobilního telefonu iPhone. Firma v pondělí pozvala novináře a analytiky na mediální prezentaci, která se bude konat 7. září. Akcie Applu v pondělí -0,11 %.
  • Společnost Mondelez International uvedla, že ukončila jednání o spojení s firmou Hershey. Akcie Hershey v pondělním after-marketu -11,5 %, akcie Mondelez +1 %.
  • Společnost Zhongwang USA vlastněná Číňany koupí amerického producenta hliníkových válcovaných produktů Aleris Corp. za 2,33 miliardy USD, včetně dluhu. Aleris je dodavatelem pro letecký, stavební, automobilový a zbrojní průmysl a továrny má v USA, Evropě a Asii, uvedla agentura Reuters.
Týden na trzích podle burzovních grafů: Mírný pokles cen nemusí nic znamenat, jestřábí Yellenová ale v pátek rozkývala obchodování

Týden na trzích podle burzovních grafů: Mírný pokles cen nemusí nic znamenat, jestřábí Yellenová ale v pátek rozkývala obchodování

Americké akcie zakončily páteční rozkolísané obchodování smíšeně, index S&P 500 nakonec mírně oslabil a potvrdil tak týdenní pokles. Ten se zastavil na 0,68 % a nesrazil index pod nejbližší silnější hladinu podpory.

Varovný signál: S americkou akciovou rally není něco v pořádku

Varovný signál: S americkou akciovou rally není něco v pořádku

Investoři se sice v průběhu posledních týdnů opakovaně mohli radovat z nových historických rekordů na amerických akciových trzích, ale má to jeden háček. A docela velký, když uvážíme, jak málo je mu věnováno pozornosti. Odhalit jej pomůže takzvaná Dowova teorie.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688