Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.08.2016 15:11:02

Summers o makroekonomické výzvě naší generace


John Williams napsal jednu z nejlepších analýz monetární politiky, která kdy byla nějakým ekonomem z Fedu vytvořena. Jasně v ní poukazuje na to, že neutrální výše sazeb se nyní nachází velmi nízko a pravděpodobně to tak ještě dlouho zůstane. Jde o jádro problému dlouhodobé stagnace, o které já sám hovořím poslední tři roky.

Domnívám se, že je nyní stejně pravděpodobné, že neutrální výše sazeb se bude držet výjimečně nízko, jako je pravděpodobné, že se zvedne na úroveň historického standardu. Přispějí k tomu faktory jako rostoucí příjmová nerovnost, demografické trendy, nižší ceny kapitálového zboží, zpomalující růst produktivity či odliv kapitálu z rozvíjejících se zemí.

Williams správně, i když trochu neochotně, poukazuje také na to, že nízké neutrální sazby mají významné důsledky pro ekonomickou politiku. Dává důraz na snahy o zvednutí těchto sazeb pomocí strukturálních reforem podporujících růst a na fiskální politiku. Podle mého mínění je ale málo pravděpodobné, že by se faktory jako lepší systém vzdělávání nějak výrazněji promítly do úrovně neutrálních sazeb v následujících deseti letech.

Mnohem větší význam má zmíněná fiskální politika. Investice do infrastruktury mají vedle stimulačních účinků i pozitivní dopad na stranu nabídky. Podle mých odhadů je tak pravděpodobné, že by se samy zaplatily a k podobnému závěru došel třeba MMF. Vyšší výdaje na systém sociálního zabezpečení by pravděpodobně vedly ke snížení míry úspor a následně k růstu neutrálních sazeb.

Velký zájem vzbudily Williamsovy závěry týkající se monetární politiky. Tvrdí, že existují silné argumenty ve prospěch zvednutí inflačního cíle tak, abychom nebyli omezováni tím, že sazby nemohou klesnout výrazně pod nulu. Pokud se Fed na počátku roku domníval, že neutrální sazby se pohybují nad 2 % a inflační cíl byl tehdy nastaven na 2 %, měl by nyní svůj názor přehodnotit. V současnosti se totiž odhaduje, že neutrální sazby se zřejmě pohybují kolem nuly. Chápu, že ekonomové z Fedu jsou pod tlakem, aby se chovali v rámci běžných norem. Jsem ale i tak zklamán, že Williams změnu v monetární politice neprosazuje razantněji.

Už je to roky, co panovala mezi trhy a Fedem shoda na tom, jak se budou sazby v budoucnu vyvíjet. Fed už se dlouho marně snaží správně predikovat vývoj sazeb a já mám za to, že nemůže napáchat velké škody tím, že by si za cíl stanovil 4 – 5% růst nominálního produktu. A i kdyby se držel současného rámce, je těžké pochopit, jak chce dosáhnout inflačního cíle ve výši 2 %. Jak může průměrná inflace dosahovat 2 %, když se nyní nezaměstnanost pohybuje pod 5 %, inflace cílové hodnoty stále nedosahuje a pravděpodobnost recese či útlumu roste?

Vše, co víme o ekonomickém cyklu, nám naznačuje, že v následujících několika letech si vyspělé ekonomiky projdou fází útlumu. Prostor pro další snižování sazeb ale neexistuje. Běžně přitom byly sazby během recese snižovány o 400 bazických bodů. Jde o monetární a makroekonomickou výzvu naší generace. Doufám, že se o ní bude vážně diskutovat.

Zdroj: Blog ekonoma Larryho Summerse.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688