Okénko investora  |  29.08.2016 12:48:53

Nebojte se uplatnění!

Uplatnění opce v den nebo před dnem exspirace opce motá hlavu mnohým začínajícím opčním obchodníkům. Při jejím nesprávném pochopení se může ze ziskové pozice stát velice rychle ztrátová. Aby tomu tak nebylo, tak si dnes vysvětlíme, jak celý proces funguje.

Uplatnění nebo přiřazení
Naši čtenáři již jistě ví, že nákupem opce vzniká právo a prodejem závazek. Pokud tedy mám dlouhou pozici v opcích, put nebo call, mám právo požadovat od protistrany, která mi opce prodala, určité plnění. Využití tohoto práva se nazývá uplatnění. Na druhé straně, pokud jsem opce prodal, tak jsem vydán na milost kupujícího opce, který může své právo uplatnit. Jestliže dojde k uplatnění, budu muset dostát svých závazků. Z pohledu prodávajícího tedy dochází k přirazení. 

 Uveďme si konkrétní příklad. Mám nakoupenou call opci na akcie Apple s realizační cenou $100. Společnost bude vyplácet dividendu, kterou bych rád obdržel. Protože vlastnictví opcí mi nedává nárok na dividendu, musím mít v portfoliu akcie. Proto svou call opci uplatním. Ihned po uplatnění ztrácím opci a připisuje se mi 100 kusů akcií na účet. Jelikož mi vznikne dlouhá pozice v akciích, protistrana, která call opci prodala, mi musí tyto akcie dodat. Pokud má na účtu akcie AAPL, tak se počet akcií sníží o 100. Pokud tyto akcie nevlastní, vznikne jí krátká pozice, tj. došlo k přirazení -100 ks akcií u prodávajícího.

U put opcí je proces stejný. Rozdíl je ten, že uplatněním put opce prodávám akcie a prodávající put opce je přirazen 100 ks akcií, tj. jeho pozice v akciích se navýší. Samotný proces uplatnění je velice jednoduchý, stačí kliknout v obchodní platformě na tlačítko uplatnit. 


Dostanu hotovost nebo podklad
Jedním z parametrů členění opcí je dle typu, na americký či evropský. Pozor, americký typ opce neznamená, že jde o opci na americký titul. U amerického typu je možné uplatnit opci kdykoli, kdežto evropský typ opce je možné uplatnit pouze v den exspirace. Proto když obchoduji opční spready nebo prodávám nekryté opce evropského typu, nemusím se obávat, že by protistrana nečekaně uplatnila opce a já bych byl přirazen.
S tím souvisí i vypořádání opcí. Samotné vypořádání může být v podkladu nebo v hotovosti. Zpravidla když se obchodují opce na akcie, tak je vypořádání v podkladu, tj. při uplatnění/přirazení dochází k přesunu akcií mezi protistranami. Jestli je vypořádání v hotovosti, tak při uplatnění/přirazení se místo akcií převedou peníze. Výše kapitálu je určen rozdílem mezi tržní cenou podkladu a realizační cenou opce, která je v penězích. 
Evropský typ opcí s vypořádáním v hotovosti je typický pro opce na indexy jako např. SPX nebo RUT. A právě u těchto opcí, i když velice oblíbených, často dochází k zbytečným ztrátám při držení opcí až do exspirace. Na rozdíl od akcií mají opce na tyto indexy exspiraci třetí čtvrtek v měsíci. To znamená, že nejpozději v tento den můžu zavřít všechny opční pozice pro danou exspiraci. ALE…Hodnota podkladu, která určí, jestli je opce v penězích nebo ne při exspiraci, se vypočítá z otevíracích hodnot jednotlivých složek indexu následující obchodní den! Opět pozor, není to otevírací hodnota indexu v pátek ráno.

Řekněme, že jsem prodal call opci na index RUT s realizační cenou 1 200. V den exspirace, ve čtvrtek večer, je zavírací hodnota RUT 1 190, tj. opce je mimo peníze 10 bodů. V pátek, kdy již není možné tyto opce obchodovat, otevře RUT na hodnotě 1 195. Zatím se zdá, že moje prodaná call opce RUT 1 200 je mimo peníze a já sem v zisku. V pátek ale akcie velice silně rostou. Pro stanovení hodnoty vypořádání se ale musí počkat, až se na každém jednom titulu indexu RUT (je jich 2000) zrealizuje první obchod. Protože některé tituly jsou velice nelikvidní, první obchody na všech titulech můžou být realizovány až několik hodin po otevření amerického trhu. Proto je běžné, že hodnota vypořádání je velice odlišná od zavírací hodnoty indexu ve čtvrtek večer. Tak se může stát, že hodnota pro stanovení, jestli je nebo není opce v penězích, bude u RUT například na 1 230, tj. opce bude nakonec v penězích.

 

Alternativní spready
Mnozí investoři preferují jednu opční strategii před jinou. Přitom si ale neuvědomují, že jejich oblíbený spread může mít stejné riziko a důsledky jako ten, kterému se zcela vyhýbají. O alternativních pozicích, tzv. syntetických spreadech se dočtete v příštím článku.

Už nyní se však můžete začít učit využívat výhod obchodování opcí a stát se zkušenějšími a pokročilejšími portfolio manažery. Všechny nezbytné informace k seznámení se s opcemi najdete v knize Úspěšné obchodování s opcemi, kterou můžete získat zdarma. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

 


Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688