Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.08.2016 15:12:06

Jednání OPEC v Alžírsku? Jen další patová situace


Naděje na jakoukoliv dohodu, která by pomohla zmírnit přebytek na globálním ropném trhu, ať už v rámci OPEC či mimo jeho řady, se začínají opět jevit jako plané. Optimistická vyjádření představitelů jednotlivých členských zemí organizace zemí vyvážejících ropu střídají výroky, které spíše zavdávají důvod k nárůstu pesimismu. Irácká produkce se zvýšila a Bagdád plánuje její další expanzi. Ministr pro ropu Íránu sice v minulém týdnu pronesl, že je připraven spolupracovat, později ale případnou spolupráci na jednáních o zmrazení produkce podmínil ochotou dalších vývozců uznat právo Teheránu na získání původního předsankčního tržního podílu v plném rozsahu. Ropa tak na počátku týdne padá.

Černé zlato hned zkraje týdne oslabovalo až o bezmála 2 procenta částečně i dílem silnějšího dolaru. Od srpnových vrcholů cena referenčního Brentu a severoamerické WTI klesla o zhruba 4 procenta. Dolar posílil v reakci na páteční komentáře představitelů amerického Fedu o možném dalším zvýšení sazeb v USA ještě v letošním roce. Silná americká měna ale ropu denominovanou v dolarech zdražuje pro zahraniční kupce.

Ačkoliv země Blízkého a středního východu mají v září jednat o případném řešení, které by ulevilo přezásobenému trhu, produkce ropy ve zmíněné oblasti stoupá. Roste zejména vývoz z Iráku, kde průměrné údaje za srpen převyšují červencová data. Nepomáhají ani prohlášení Íránu, díky nimž atmosféra před setkáním producentů ropy v Alžírsku začíná nápadně připomínat první měsíce letošního roku.

Teherán nejprve minulý týden vyjádřil ochotu o dohodě jednat. Později si však začal klást podmínky. V krátkosti řečeno je to jako v dubnu. Teherán bude klidně jednat o zmrazení produkce, ostatní vývozci se však budou muset smířit s tím, že zrovna Teherán omezení nechystá, dokud znovu nezíská podíl na trhu odpovídající úrovni před zavedením mezinárodních sankcí zaměřených proti tamnímu jadernému programu. To totiž má Írán na mysli, když říká, že ostatní producenti musí uznat jeho právo na znovunabytí původního tržního podílu. Patová situace je tak znovu na světě. Saúdové na takové podmínky nepřistoupili v dubnu a s největší pravděpodobností ani 26. – 28. září v Alžíru nebude výjimkou.

Ropná horská dráha se netýká jen ceny barelu, ale i nálady spekulantů. S jejím kolísáním se střídavě zvyšují sázky na pokles nebo růst cen. Poslední data z týdne do 23. srpna ukazují na víru v ropnou rallye již druhým týdnem v řadě. Peněžní správci dokonce rekordně snížili sázky na pokles ceny černého zlata. Sázky na růst naopak dosáhly nejvyšší úrovně za posední více než rok. Zhruba 23procentní nárůst ceny barelu ropy ani ne ve třech týdnech však nebyl podnícen ničím jiným, než právě nadějemi na dohodu vývozců. A ty se pomalu začínají hroutit.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688