Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Měny-forex  |  26.08.2016 21:00:46

Tlak na českou měnu sílí: Jak se připravit na exit ČNB

Bariéra 27 EUR/CZK, kterou ČNB hájí, je jako kovadlina, na které se kurz eurokoruny lisuje pod tlakem prodejů eur z reálné ekonomiky. Koruna je vůči euru podhodnocená, příliv eur na trh tak neustává ani přes vyšší útraty domácností. Dno na grafu inflace již zřejmě máme za sebou, s jejím nárůstem v příštích měsících zmizí důvod, proč ČNB kurz drží nad 27 EUR/CZK.

Placatá. Držák. Nehybná. Taková jména dostává eurokoruna, která se po krátkém výletu k 27,20 po britském referendu drží celé prázdniny těsně nad 27. Pohled na tržní dynamiku (vlastně nedynamiku) a údaje z ekonomiky vedou k několika závěrům ohledně dalšího vývoje a souvisejících příležitostí a rizik.

1. Koruna je jasně podhodnocená

Jsou-li pochybnosti, zda je kurz koruny fundamentálně vyrovnaný, nebo vychýlený, tržní vývoj nabízí silný argument, že je koruna vůči euru výrazně podhodnocená. Neutrálně ohodnocený měnový pár se takto nechová. Podhodnocení se navíc v čase prohlubuje, protože česká ekonomika roste rychleji než ekonomika eurozóny.

2. Přetlak eur z reálné ekonomiky narůstá

Reálná ekonomika vytváří přebytek eur, která je nutno vyměnit na trhu, a to nakonec do rezerv ČNB. I když centrální banka v rámci intervencí koupila již přes 20 miliard eur, přetlak z reálné ekonomiky neustává. Eur na prodej naopak přibývá, což je patrné jak z makroekonomických statistik, tak třeba z obchodů našich klientů.

Teoreticky by silnější domácí poptávka měla vyústit ve zhoršení bilance. V realitě to platí do určité míry, hodně záleží mimo jiné na tom, jak vychýlený je kurz vůči neutrální úrovni. Právě podhodnocení koruny vede k rostoucímu přebytku české ekonomiky. Běžný účet platební bilance (suma obchodu se zbožím, službami a odlivu dividend, bez takzvaných reinvestovaných zisků) dosahuje přebytku více než 6 miliard eur.

Česká ekonomika generuje 6 miliard eur ročně (kumulativní saldo za 12 měsíců)
Česká ekonomika generuje 6 miliard eur ročně (kumulativní saldo za 12 měsíců)

3. Signály z ekonomiky pro ČNB, aby opustila bariéru na 27 EUR/CZK

Je-li tlak z reálné ekonomiky na prodej eur jako kladivo, které sráží kurz dolů, intervence ČNB na 27 EUR/CZK jsou jako kovadlina, o kterou se kurz eurokoruny placatí. Jak dlouho ještě? Dokud si ČNB nebude moci odškrtnout splnění všech cílů (ekonomika, trh práce a inflace).

Ekonomika roste, i když chybí loňský masivní vliv investic a čerpání peněz z fondů EU. Trh práce je silný, což je patrné z tvorby pracovních míst, ale i rychlejšího růstu mezd. Na druhou stranu, inflace je zatím stále nízká. Jsou signály, že dno inflace již máme za sebou. Se silnější ekonomikou se objevují inflační tlaky a ceny komodit již dále nepadají. Jak postupně zmizí deflační impulz právě z komoditního trhu, inflace naroste a ČNB si bude moci odškrtnout poslední kolonku na seznamu podmínek pro opuštění kurzového závazku na 27 EUR/CZK (potenciálně v první půlce příštího roku).

4. Klid spekulantů na trhu s forwardy

Na trhu s forwardy není eurokoruna tak nehybná jako spotový kurz. Výkyvy forwardových bodů jsou však relativně malé, protože se ČNB podařilo spekulanty (investory) ukolébat signály toho, že k opuštění kurzového závazku nedojde v nejbližších měsících.


2000, 2007, 2016: Jak číst grafy? Medvěd je daleko!2000, 2007, 2016: Jak číst grafy? Medvěd je daleko!Klouzavé průměry a jejich kombinace mají mezi trendovými indikátory v technické analýze speciální postavení a ...


 

Úspory a rizika

Z uvedeného plyne, že kurz koruny k euru asi zůstane ještě nějakou dobu sevřený mezi tlak z reálné ekonomiky a kurzovou politiku ČNBV horizontu několika měsíců je tu riziko pouze pro eurové importéry, že tlak na silnější korunu dočasně povolí, například kvůli sentimentu na globálních trzích, a eurokoruna vzroste mírně nad současnou slisovanou úroveň.

Ve výhledu na půl roku a delším je tu naopak enormní riziko, že ČNB ztratí poslední důvod držet kurz na 27 EUR/CZK a s podporou kurzu půjde níže. 6 měsíců či déle klidu na spotovém trhu ale neznamená 6 měsíců či déle klidu na trhu s forwardy. Začne-li se inflace zvedat, dost pravděpodobně se to projeví v rétorice centrálních bankéřů (náznaky toho, že "odpočítávání" začalo). Forwardy pak mohou zažít ještě větší skoky než loni v záři.

Čekat s rizikem až do poslední chvíle? To se rovná otázce, zda je horší ztratit 10-20 haléřů za 1 euro na forwardu, když koruna zůstane "placatá", nebo ztratit 100-200 haléřů za 1 euro, když ČNB uhne a "placaté" období skončí. Pokud vám sázka s vidinou malé úspory za cenu možné velké ztráty připadá problematická, je zde měnové zajištění již v době klidu, tedy stále za zajímavou cenu.


Každá krize zanechá na investorovi určité stopy, ať už v podobě finančních ztrát, nebo třeba ...
 Pět štítů pro vaše portfolio pro případ další krizePět štítů pro vaše portfolio pro případ další krize

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688