Téměř polovina zlodějů přichází v noci, když spíte

Na zabezpečení nemovitostí, ať už domů nebo bytů, je kladen čím dál větší důraz. Mechanické i elektronické zabezpečení se zdokonaluje, navíc při využití služeb monitoringu bezpečnostním centrem se zrychluje a zefektivňuje zásah v objektu a dopadení pachatele. Není se proto čemu divit, že zloději hledají skuliny, kterými by zabezpečení obešli. Bohužel jim často nahrává lidská nepozornost či určitá lhostejnost.

Pokud je objekt dobře zabezpečen, je pro zloděje přes den málo lákavý. Proto často přichází loupit v noci, tedy ve chvíli, kdy majitelé nechávají dům nezajištěný – tedy alarm neaktivní a mnohdy zapomenou i zamknout dveře. Tento fakt jednoznačně potvrzuje i průzkum provedený českou společností Jablotron, etablovaným výrobcem zabezpečovacích zařízení, mezi vězni odpykávajícími si trest právě za vloupání do objektů. Pachatelé vypověděli, že celých 42% z nich vnímá jako vhodný čas k loupeži dobu, kdy nic netušící majitel doma spí!

Proto je nezbytné nepodceňovat zabezpečení objektu i ve chvílích, kdy jsme doma. Je třeba dbát na pečlivě zamčené dveře a zavřená okna (především v místnostech, kde nikdo není) a u elektronického zabezpečení využívat možnosti částečného zajištění objektu. V tomto režimu můžete například zabezpečit garáž, terasu, sklep či přízemí rodinného domu nebo předsíň bytu, aniž byste si spustili alarm při běžném pohybu po domě. Částečné střežení, někdy nazývané noční, pohlídá i otevírání oken a vchodových dveří v přízemí, zatímco vy můžete v patře v klidu spát.

Kromě zjevné škody a logického narušení pocitu bezpečí, kterou noční návštěva zloděje znamená, je nutné myslet na bezpečí vás a celé vaší rodiny. Určité procento „načapaných“ zlodějů totiž sice při střetu s probuzeným majitelem uteče, ale loupí i agresivní a útoční pachatelé. A za riziko napadení nepozornost nebo podcenění rozhodně nestojí!

Ideální tedy je, pokud máte dům nebo byt zabezpečen alarmem s nočním střežením a zároveň využíváte služeb bezpečnostního centra. Pak je u vás zásahová jednotka během pár minut od neoprávněného otevření dveří, okna, či rozbití skla. V případě, že je narušení vašeho domova navíc verifikováno pomocí kamerového systému, bezpečnostní centrum okamžitě informuje Policii ČR, která vyjíždí s přesným popisem pachatele.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky