Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.08.2016 23:29:06

24. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu oslabily. Investoři nadále zvažují šance na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA a zaměřují se na nadcházející vystoupení šéfky americké centrální banky, které by mohlo vnést do této otázky větší světlo.

Index Dow klesl o 0,35 % na 18 481,48 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,52 % na 2 175,44 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,81 % na 5 217,69 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 8,64 % na 13,45 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden a půl bazického bodu na 1,561 %.

V červených číslech skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce ztratily odvětví základních materiálů a sektor zdravotní péče, nad nulou se udržel sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (24. srpna 2016)
Americké akcie (24. srpna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,51 %), farmaceutické společnosti Merck (-1,34 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,02 %). Dařilo se cenným papírům výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,01 %), energetické firmy Chevron (+0,51 %) nebo pojišťovny Travelers (+0,41 %).

Akcie farmaceutické firmy Pfizer (-0,77 %) odepsaly necelé procento poté, co britská farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila, že svému americkému konkurentovi prodá část aktivit v oblasti výroby antibiotik. Hodnota transakce by mohla dosáhnout až 1,575 miliardy dolarů. Dohoda se týká tří již schválených antibiotik a dvou léků, které jsou ve fázi klinických testů.

Investoři se nyní zaměřují na otázku dalšího zvýšení amerických úrokových sazeb v nejbližších měsících. Někteří představitelé centrální banky USA v posledních dnech naznačili, že úrokové sazby by se mohly zvýšit již v září. Trh bude pozorně sledovat páteční projev šéfky Fedu Janet Yellenové na setkání světových centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole.

"Trhy v posledních několika týdnech vyčkávaly a celkem nic se na nich nedělo. Každý čeká, co řekne Janet Yellenová," řekl agentuře Reuters Peter Cardillo ze společnosti First Standard Financial. Od 8. července se index S&P 500 nepohnul na žádnou stranu o více než jedno procento.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Index cen domů FHFA v červnu vzrostl o 0,2 % (odhad: +0,3 %, květen: +0,2 %).
  • Prodeje starších domů v USA v červenci klesly o 3,2 % na celoročně přepočítané tempo 5,39 milionu jednotek. Očekával se 0,4% pokles na 5,51 milionu jednotek po 1,1% růstu v červnu.
  • Nová verze elektrického automobilu Model S společnosti Tesla Motors je podle výrobce vozem, který má ve srovnání s dalšími sériově vyráběnými auty nejrychlejší zrychlení. Šéf automobilky Elon Musk oznámil, že nová verze sedanu Model S P100D může díky nové baterii zrychlit z nuly na 60 mil za hodinu (96,6 kilometru v hodině) za 2,5 sekundy. Nová baterie také prodlouží dojezd vozu na zhruba 315 mil (507 kilometrů). Doposud byl nejdelší dojezd vozu 294 mil.
  • Britská farmaceutická společnost AstraZeneca prodává část svých aktivit v oblasti výroby antibiotik americkému farmaceutickému podniku Pfizer. Hodnota transakce by mohla být až 1,575 miliardy dolarů.
  • Jedna z divizí katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority koupila podíl 9,9 % ve společnosti Empire State Realty Trust, která je majitelem výškové budovy Empire State Building na newyorském Manhattanu. Fond za podíl zaplatil 622 milionů USD. Katarský fond v USA vlastní rovněž více než 10% podíl v luxusním klenotnictví Tiffany. Letos v březnu prodal fond své akcie v americkém filmovém studiu Miramax katarské mediální skupině beIN.
  • Automobilka Ford Motor svolává v Severní Americe do servisů zhruba 91 000 vozů kvůli problémům s palivovým čerpadlem, které mohou vést k náhlému zhasnutí motoru. Oznámila to ve středu společnost. Dodala, že v souvislosti s těmito problémy zatím nemá žádné zprávy o nehodách či zraněních.
  • Demokratická kandidátka na post americké prezidentky Hillary Clintonová má na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa náskok 12 procentních bodů, nejvíce za několik posledních týdnů. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos.
  • Raymond James zvyšuje cílovou cenu akcií Best Buy na 45 z 38 USD, JPMorgan Chase ji upravuje na 35 z 30 USD.
  • Deutsche Bank snižuje cílovou cenu akcií Intuit na 125 ze 130 USD, RBC Capital cílovou cenu titulu upravuje na 108 ze 113 USD.
  • Bank of America Merrill Lynch zařadila akcie maloobchodníka Lowe's na seznam nejatraktivnějších amerických akcií.
  • Americký výrobce fitness náramků Fitbit nezneužil obchodní tajemství a patenty konkurenčního podniku Jawbone. Rozhodla o tom americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC). Společnost Jawbone firmu Fitbit obvinila, že zneužila šest jejích patentů a získala důvěryhodné informace od několika jejích zaměstnanců.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.


Bujarý akciový večírek pokračuje. Alkohol ale dochází a kocovina je stále pravděpodobnějšíBujarý akciový večírek pokračuje. Alkohol ale dochází a kocovina je stále pravděpodobnější

Investoři jsou skálopevně přesvědčeni, že růst amerických akcií ještě není u konce. Na trhu je ale aktuálně více nejistot a otazníků než záchytných bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688