Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  23.08.2016 14:50:47

Filatelie jako investice

 

Sběratelské předměty se při nízkých úrokových sazbách na finančním trhu stávají nejatraktivnější investicí. S velmi slušnými výnosy lze investovat do filatelie. Ovšem je potřeba umět vyhodnotit, do jakých známek se investovat dá a poznat, které naopak svou cenou nikdy nepřesáhnou svou nominální hodnotu.  

Kdo koupil Modrého Mauritia? 

„To se nikdy nezveřejňuje a řekl bych, že to vědí jen ti, kdo měli s obchodem přímo co do činění,“ řekl Richard Burda z aukční síně Burda Auction. Podle něj může jít o člověka, který si od odborníků nechá nárazově doporučit skutečnou cennost, do které by své peníze mohl uložit. V zásadě jsou tak dva druhy investorů. „Drahé známky kupují jednak ti, kteří vysloveně hledí na možnost zhodnocení. A pak jsou tu investoři-sběratelé, kteří to též dělají kvůli výnosu, ale zároveň studují odbornou literaturu a usilují například o ucelenost svých sbírek,“ doplnil Richard Burda.

   

Filatelie jako investiční příležitost

Přehlídkou takovýchto příležitostí bude letošní veletrh Sběratel, kde je filatelie hlavním tématem. „Vystavovatelé ukáží i velmi hodnotné exempláře. Ročně se v České republice vydraží v aukcích známky za miliony korun,“ uvádí ředitel veletrhu Jindřich Jirásek a uvádí zároveň jak velký filatelistický trh v Česku je. Může jít o desítky milionů korun ročně.    

Známý je například chybotisk 50ti haléřové známky z První republiky. Známka, u které pošta omylem přetiskla hodnotu z 50 haléřů opět na 50 haléřů s textem DOPLATIT, je unikátem. Je jich asi jenom 17 exemplářů. Taková známka může mít hodnotu přes milion korun. „Pokud bychom tedy hledali českého Modrého Mauritia, budeme se pohybovat v jednotkách milionů,“ dodává s úsměvem Jirásek. Nedávná akvizice skutečného Mauritia českým investorem se odhaduje na 100 milionů.

Na aukcích v Česku se vyvolávací ceny běžně pohybují nad 20 tisíci korunami a dosahují i statisícových hodnot. Není výjimkou, že dosažená cena dosáhne třeba dvojnásobku. Aukce známky či archu v milionových hodnotách není častá, ale vyskytuje se. „Takové známky musí být staré s datem tisku před rokem 1900. A velmi ceněné jsou veškeré rarity nebo známky s chybou či kazem,“ naznačuje Richard Burda, ve kterých vodách hledat drahé známky.  

  

Stárnoucí, ale atraktivní obor 

Všichni odborníci, kteří se chystají na letošním Sběrateli vystavovat, se shodnou v jednom – filatelie je obor mimořádně vhodný pro investice, ale je nutné se v problematice dobře orientovat. 

„Je nás stále méně,“ doplňuje k tomu tajemník filatelistického klubu Olympsport, Václav Diviš: „Proto se snažíme získat pro náš obor i mládí.“ To ovšem neznamená, že by v době elektronické komunikace byla filatelie neatraktivní pro investice. Právě naopak.

 

Filatielie má svá specifika 

Kdo chce filatelii brát jako investiční byznys, musí však umět ovládnout celou škálu různých obchodních kanálů. Obchody se jistě budou uzavírat i na letošním Sběrateli. Mnohé transakce probíhají na bázi osobního kontaktu sběratelů, jiné přes aukční společnosti. I proto je velmi těžké odhadnout, jaký investiční objem tato branže vůbec má. 

„Navíc vám málokterý majitel bude vykládat, co všechno vlastní a kde svou sbírku má,“ naznačuje ředitel Jirásek. Podle něj všechno je zároveň otázka bezpečnosti. I tomu se letošní Sběratel věnuje – obsáhle se na veletrhu bude rozebírat zabezpečení a pojištění sbírek. 

 

 

Více informací naleznete na www.sberatel.info.

     
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2020Příklad z filatelie: Toto je jeden ze základů úspěšného investování Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.08.2015Dva důvody, proč dává zlato jako investice opět smysl (9.8.2015) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688