Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2016 09:41:10

Rozbřesk – Euro dále zatlačuje strach z italského referenda a hospodářských dopadů brexitu


Euro si v poslední době vůbec nevede špatně a například proti dolaru se šplhá na předbrexitové úrovně. Co je za tím?

Odmyslíme-li si druhou stranu rovnice eurodolaru, kterým je americká ekonomika (a politika Fedu), pak kurz společné evropské měny po britském referendu zatlačily do defenzivy mimo jiné dvě nenaplňující se hrozby. Tou první byl strach z dalších politických problémů na starém kontinentu, kde nejbližší možnou nepříjemností mělo být italské referendum o změnách v ústavě. Druhou pak měl být hospodářský propad britské ekonomiky a na to navazující zpomalení eurozóny, na nějž bude reagovat další expanzí nejen Bank of England, ale i ECB.

Pojďme nejprve na italské referendum, z něhož mají nyní trhy menší strach ze dvou důvodů. Předně vše má svůj časový rozměr, neboť referendum se mělo uskutečnit někdy v průběhu října a podle posledních informací to spíše vypadá “až” na začátek listopadu. Za druhé, italský premiér se nechal slyšet, že bez ohledu na výsledek referenda se další parlamentní volby budou konat až v roce 2018. Neboli, po referendu možná bude muset trh oželet pro-reformního italského premiéra (pokud jím vyhlášené reformy budou v referendu odmítnuty) a ještě se bude muset poroučet celá vláda a Itálie bude mít na krku předčasné volby.

Druhou nenaplňující se obavou pro eurozónu jsou bezprostřední negativní implikace plynoucí z brexitu. Shodou okolností dnes dostaneme do roku další data v podobě podnikatelských nálad (indexů PMI), která by měla potvrdit, že konec světa po britském referendu nenastal, takže padá i argument, že by ECB měla zasáhnout a tento negativní vnější šok vyhladit ještě agresivnější expanzí.

Forex
Středoevropské měny začaly nový obchodní týden velmi opatrně, když jediný zlotý vykazoval jistou aktivitu. Pár EUR/PLN dokonce otestoval hranici 4,32, avšak následně se vrátil pod úroveň 4,31.
Dnes bude v centru pozornosti zasedání maďarské centrální banky. MNB by měla ponechat svoji politiku beze změn, což je trhem unisono očekáváno, takže dopad na forint by měl být minimální.

Eurodolar rychle vstřebal víkendovou jestřábí rétoriku Fedu a začal se posunovat opět vzhůru. Trhy možná uklidnilo vyjádření italského premiéra Renziho, že nehledě na výsledek plánovaného referenda se budou příští parlamentní volby konat až v roce 2018 (více viz úvod).

Dnes se pozornost soustředí na výsledky podnikatelských nálad v eurozóně (a částečně i v USA). Pokud by se potvrdilo to, že ani druhý měsíc v řadě není dopad brexitu v evropských indexech PMI příliš vidět, pak se může eurodolar posunout ještě výše, přičemž nejbližší technická rezistence stojí na úrovni EUR/USD 1,142.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688