Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  23.08.2016 06:00:41

Bitva o „správné“ kotle na českém trhu


Kotlíkovédotace odhalily dlouhodobý problém ohledně uznávání zkušebních certifikátů.

Jedním z velkých znečišťovatelů životního prostředí jsou zastaralé kotle v rodinných domech. Ministerstvo životního prostředí spustilo v rámci evropských operačních programů tzv. „kotlíkovédotace. V některých krajích lze na výměnu za ekologický kotel dostat dotaci až stoprocentní. Celkem je ve hře až devět miliard korun, což vedlo řadu výrobců k rozšíření výroby a nabírání nových zaměstnanců. Zároveň se ale příchodem nejrůznějších dovozců, kteří vycítili příležitost získat snadno kus trhu, obchod s kotly zkomplikoval.

Do hlavních televizních zpráv se naposled dostal slovenský kotel, který podle zkušebny v Piešťanech splňuje limity 5. emisní třídy a tedy může být nabízen v rámci kotlíkových dotací. Asociace podniků topenářské techniky nechala kotel přezkoušet v české státní zkušebně a podle jejích měření kotel nesplnil ani limity třetí třídy.

„Od našich členů víme, že podobných kotlů by mohlo být více. Zatím jsme je však nenechávali testovat. Čekáme, jak si stát poradí s kotlem, který emisní třídu nesplňuje,“ uvedl v reportáži České televize Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace. Podle tohoto měření údajně nesmí být kotel Attack FD Automat v návaznosti na Zákon o ochraně ovzduší vůbec uváděn na trh. Kotel navíc nesplnil podmínky tzv. ekodesignu, nesmí být tedy dotován v rámci kotlíkových dotací. Ministerstvo životního prostředí proto zadalo v polské zkušebně v Lodži vypracování arbitrážního posudku.
Ten polská zkušebna dodala v polovině prázdnin a podle něj inkriminovaný kotel splňuje všechny podmínky. Asociace s tím však nesouhlasí. „Prodej nelegálních kotlů dovážených na český trh ze zahraničí trvá už více než deset let. Česká obchodní inspekce, ani ministerstvo průmyslu nedokázaly tento stav zatím jakkoli změnit. Díky kotlíkovým dotacím se z toho stalo mediálně známé téma, ale ve skutečnosti jde o systémový problém, který trvá již delší dobu,“ okomentoval pro Ekonomický deník Leopold Benda, ředitel největšího českého výrobce automatizovaných kotlů na uhlí Benekov, který odpověděl na několik otázek ohledně nepřehledného trhu s topenářskou technikou. 

Jaký vliv mají kotlíkové dotace na zaměstnanost v moravskoslezském regionu, kde podnikáte a který se potýká s jedním z největších znečištění ovzduší v ČR?

Když jsme začínali podnikat v roce 1991, tak u nás pracovalo okolo 30 lidí.  Dnes, když běží kotlíkové dotace tak zaměstnávám 200 lidí a v nejbližším okolí dáváme práci okolo padesáti zaměstnancům našich subdodavatelů. Výroba ocelových kotlů na pevná paliva je náročná na lidskou práci a obecně lze říci, že kotle na pevná paliva vytváří až 5x větší zaměstnanost na jeden výrobek než třeba tepelná čerpadla nebo plynové kotle. Instalace kotlů na pevná paliva je rovněž časově náročná a odhaduji, že jenom instalace našich kotlů v letošním roce znamená práci pro 250 montážníků po celé republice. Celkově odhaduji, že naše firma vytváří v tomto roce v celé ČR až 500 pracovních míst, většinu z nich pak v Moravskoslezském kraji.

Podle statistik největší počet zájemců o dotaci zvolilo kombinovaný kotel na uhlí a dřevní pelety. Proč si myslíte, že je o ně takový zájem?


Topení uhlím je aktuálně nejlevnější způsob vytápění rodinných domů. Uhlí je naše domácí surovina. Díky tlaku na ekologizaci vytápění byli výrobci nuceni vyvinout takové kotle, které dnes umí uhlí spalovat s účinností přes 90 % a s emisemi na úrovni spalování dřevních pelet. Topení dřevními peletami je pohodlnější než topení uhlím. Z jednoho kilogramu hnědého uhlí lze získat stejné množství tepla jako z dřevních pelet, ale při poloviční ceně. Proto je dnes o dřevní pelety relativně malý zájem. Výhoda kombinovaného zdroje na uhlí a pelety je hlavně v tom, že odhadem minimálně 10 let bude uhlí stále velmi levné a dobře dostupné palivo. I když antifosilní legislativa zdraží uhlí o desítky procent, pořád bude uhlí ekonomicky velmi výhodné. V horizontu 10 a více let však lze očekávat, že ceny uhlí na českém trhu se přiblíží cenám dřevních pelet a v té chvíli bude pro majitele domu výhodné přejít z jednoho paliva na druhé. Životnost špičkových automatů na uhlí je okolo 20 let. Všechny ostatní technologie podpořené v kotlíkových dotacích jsou zaměřené pouze na jedno palivo. Univerzálnost kotlů na uhlí a pelety je pro uživatele obrovská výhoda.

Na českém trhu se údajně prodávají kotle, které nemají takové emise, jak to jejich výrobci tvrdí. Je to pravda?


Prodej nelegálních kotlů dovážených na český trh ze zahraničí trvá déle než 10 let. Česká obchodní inspekce ani MPO tento stav zatím nedokázaly ani zastavit ani jakkoliv změnit. Jde o systémový problém, který trvá dlouhou dobu.

Kdo je podle Vás viníkem této situace?


Hlavní problém vidím v nastavení pravidel společného evropského trhu. Evropská legislativa v tomto směru doposud evidentně selhala. Když kdekoliv v jiné zemi EU vyrobí kotel a tím ho uvedou na jiný než český trh, tak lze tento kotel dále přeprodat do ČR. Kotle na pevná paliva jsou certifikovány podle normy, která není v EU harmonizovaná (výjimku si vyjednali například Němci). Když se pak na českém trhu objeví zahraniční výrobek, který evidentně nesplňuje to, co deklaruje, tak ČOI tvrdí, že kotel nemůže přezkoumat, protože není uveden na trh podle harmonizované normy. Takže ČOI pošle podnět do země původu a země původu například po roce „prošetřování“ sdělí, že výrobcem deklarované emise v jeho návodu k obsluze jsou stejné, jako na certifikátu, který výrobce má, takže všechno je v naprostém pořádku….

Pomohou podle Vás kotlíkové dotace situaci vyřešit?


Už při rozjezdu tzv. „Společného programu na výměnu kotlů“ v roce 2013 Státní fond životního prostředí (SFŽP) odmítl zařadit na seznamy dotovaných kotlů velké množství výrobků zejména z Polska, které prokazatelně neměly v pořádku certifikáty. SFŽP tak vykonalo pro vytvoření spravedlivých podmínek na trhu zatím mnohem více, než MPO. Ale dotace řeší jenom malou část trhu. Mimo dotace se v běžném prodeji objevuje pořád spousta prokazatelně nelegálních kotlů. Stejné kotle, které SFŽP odmítlo zařadit na seznam dotovaných kotlů, a které jsou na český trh dodávány prokazatelně nelegálně, se prodávají v běžném prodeji a ČOI s tím nic nedělá. Největší problém může nastat, když evropská komise v budoucnu zpřísní pravidla Ekodesignu. Čeští výrobci musí všechny své kotle „legalizovat“ v ČR a nemůžou si vyrábět „bramborová“ razítka jako někteří zahraniční výrobci. Takže když by nastalo další zpřísnění norem, buď musí čeští výrobci přesunout výrobu do zahraničí a opatřovat si certifikáty tam, kde to půjde bez problémů, a nebo prostě zaniknou a k nám se budou dovážet ze zahraničí výrobky, které budou mít papírově skvělé parametry, ale v realitě budou životnímu prostředí škodit.

Jaké je podle Vás řešení situace?


Evropská směrnice o Ekodesignu je nastavena stejně pro celý společný evropský trh. Je tedy nutno ve shodě mezi odbornými asociacemi, MŽP a MPO hledat kontrolní mechanismus, který umožní českým orgánům (nejlépe České obchodní inspekci a Státní energetické inspekci) kontrolovat efektivně výrobky dodávané ze zahraničí aniž by musely přezkoumání výrobků přesouvat do země původu. Dokud si český stát nebude sám kontrolovat výrobky uvedené na český trh, tak není možné efektivně se bránit nájezdům „pirátů“ ze zahraničí, čeští výrobci budou na trhu diskriminováni a tisíce pracovních míst tak budou v ohrožení.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688