Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.08.2016 23:16:36

22. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie uzavřely pondělní obchodování smíšeně, hlavní indexy se ale výrazně nezměnily. Pokles energetického sektoru, za kterým stály nižší ceny ropy, byl kompenzován růstem akcií biotechnologických společností. Ty podpořila velká akvizice ve farmaceutickém průmyslu.

Index Dow odepsal 0,12 % a uzavřel na 18 529,42 bodu a širší index S&P 500 klesl o 0,06 % na 2 182,64 bodu, zatímco Nasdaq Composite se naopak zvýšil o 0,12 % na 5 244,60 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 8,2 % na 12,27 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři a půl bazického bodu na 1,542 %.

V mínusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesl energetický sektor, nad nulou se udržely sektor necyklického spotřebního zboží, odvětví zdravotní péče a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (22. srpna 2016)
Americké akcie (22. srpna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie technologické firmy Apple (-0,78 %), farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (-0,66 %) a technologické firmy United Technologies (-0,59 %). Dařilo se cenným papírům vydavatele platebních karet Visa (+0,73 %), výrobce letecké techniky Boeing (+0,41 %) či technologické společnostiCisco Systems (+0,36 %).

Akcie farmaceutické společnosti Pfizer (-0,4 %) mírně klesly poté, co firma oznámila, že koupí za zhruba 14 miliard dolarů výrobce léků na rakovinu Medivation (+19,74 %). Generální ředitel Pfizeru Ian Read upozornil, že onkologie je jednou z hlavních oblastí, na kterou se chce firma dále zaměřit.

Pozornost finančních trhů se nyní soustředí na páteční projev šéfky americké centrální banky Janet Yellenové na výročním setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Investoři doufají, že si díky jejímu vystoupení budou moci udělat lepší představu o dalším vývoji úrokových sazeb ve Spojených státech.

Loni v prosinci přikročil Fed k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Další zvyšování úroků ale centrální banku donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a také nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Místopředseda Fedu Stanley Fischer v neděli uvedl, že centrální banka USA se nyní nachází blízko dosažení svých cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace. "Fischer se snaží naznačit trhu, že Fed se staví vážněji k normalizaci měnové politiky," říká analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Japonská společnost Renesas Electronics je v závěrečné fázi jednání o převzetí amerického výrobce čipů Intersil, za něhož je ochotna zaplatit zhruba 300 miliard jenů (71,3 miliardy ). V pondělí o tom informoval japonský list Nikkei, podle něhož by základní dohoda mohla být dokončena ještě tento měsíc. Případné spojení by bylo další z vlny slučování mezi globálními výrobci čipů.
  • Americký regulátor zaměřený na národní bezpečnost povolil čínské společnosti ChemChina převzít za zhruba 43 miliard USD švýcarskou firmu Syngenta. Firmy to v pondělí uvedly ve společné zprávě. Syngenta je největším výrobcem pesticidů na světě a postoj amerického úřadu znamená, že padla jedna z potenciálně nejvýznamnějších překážek v plánovaném převzetí. Pokud ChemChina záměr prosadí, půjde o největší převzetí zahraniční firmy, k jakému kdy podnik z Číny přistoupil. Syngenta má v USA závody v Severní Karolíně a působí mimo jiné i v Kalifornii, Delaware, Iowě a Minnesotě. Severní Amerika má pak na celkových příjmech Syngenty asi čtvrtinový podíl.
  • Americké banky snížily od finanční krize v roce 2009 počet svých poboček zhruba o 6 %. Na konci loňského roku tak bylo v zemi otevřeno 93 283 poboček, což bylo nejméně za posledních deset let. Banky samy ale přiznávají, že mnoho zákazníků stále není připraveno vzdát se svých pravidelných návštěv nejbližší pobočky a přejít na internet. To pak bankám komplikuje snahu pokračovat ve snižování nákladů.
  • Největší americká farmaceutická společnost Pfizer koupí za zhruba 14 miliard dolarů výrobce léků na rakovinu Medivation. Pfizer v tiskové zprávě uvedl, že transakce mu pomůže stát se největším producentem onkologických preparátů na světě. Za jednu akcii Medivation firma nabídla 81,50 dolaru v hotovosti, což je proti páteční závěrečné ceně na burze prémie přes 21 %.
  • Prodejce kancelářských potřeb Office Depot oznámil, že výkonný ředitel Roland Smith v roce 2017 odejde do důchodu. Office Depot předpokládá, že Smith bude ve společnosti dále působit jako člen představenstva.
  • Index aktivity chicagského Fedu v červenci vzrostl na +0,27 bodu z +0,05 bodu (odhad: +0,2 bodu, červen revidován z +0,16 bodu).
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Deere & Co. na 80 ze 72 USD, zároveň zvýšila cílovou cenu akcií HP na 14 z 12 USD.
  • Analytici banky Credit Suisse v pondělí zaktualizovali několik investičních doporučení a cílových cen. Doporučení na akcie LPL Financial snížili na "neutral" z "outperform", cílovou cenu akcií Deere & Co. zvýšili na 100 ze 87 USD, doporučení na akcie Hormel Foods zvýšili na "outperform" z "neutral" (cílovou cenu titulu zvýšili na 43 z 38 USD) a cílovou cenu akcií Lantheus Medical Imaging zvýšili na 8 ze 4 USD.
  • Stifel Nicolaus zvýšila cílovou cenu akcií Intersil na 20 z 18 USD, navýšila cílovou cenu akcií Targa Resources na 48 z 43 USD a zvýšila cílovou cenu akcií Madison Square Garden na 210 ze 190 USD.

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.

2000, 2007, 2016: Jak číst grafy? Medvěd je daleko!2000, 2007, 2016: Jak číst grafy? Medvěd je daleko!

Klouzavé průměry a jejich kombinace mají mezi trendovými indikátory v technické analýze speciální postavení a v případě posledních dvou velkých medvědích trhů investorům mohly pomoci při odhalení začínající změny dlouhodobého trendu. Současná situace je mnohem méně jednoznačná.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688