Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.08.2016 07:45:41

Australská Origin Energy se topí v dluzích. Prodává větrný park

Největší australská energetická společnost Origin Energy začne příští týden nabízet k prodeji svůj projekt větrného parku, chce se zbavit dluhů. Zájem o něj má několik čínských investorů.

Australská společnost sídlící v Sydney si příští týden vyžádá nabídky k odkupu jejího větrného parku Stockyard Hill, který má vyrůst západně od Melbourne. Agentuře Bloomberg to potvrdil dobře informovaný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. O projekt má zájem několik čínských společností včetně Golden Concord Holdings, China Guodian Corporation, Xinjiang Goldwind Science & Technology nebo State Power Investment Corporation (SPIC).

Podle stejného zdroje už tito potenciální investoři kvůli tomu oslovili poradenské firmy. Stockyard Hill se nachází ve státě Victoria blízko města Ballarat. Zamýšlený prodej projektu větrné farmy v sobě zahrnuje příslib Origin Energy, že od jejího majitele bude odkupovat vyrobenou elektřinu. Představitelé Origin Energy i Goldwind odmítli informaci o prodeji komentovat. Ostatní na dotazy nijak nereagovali.

Když dluhy tíží

Origin Energy už v červnu odsouhlasila plán prodat jinou větrnou farmu Cullerin za 72 milionů australských dolarů (1,3 miliardy korun). Měsíc předtím oznámila omezení investic v objemu 245 milionů dolarů (4,5 miliard korun) do plynovodu Mortlake. Kromě toho plánuje prodej plynovodu Darling Downs a dalších těžařských aktiv v Perthu a Cooper Basins.

Pro Origin Energy je to jeden ze způsobů, jak snižovat své zadlužení. To se rapidně zvýšilo poté, co se výrobce elektřiny pustil do budování plynové elektrárny Australia Pacific za téměř 26 miliard australských dolarů (480 miliard korun). Společnost tvrdí, že se její čistý dluh za uplynulý rok snížil o 4 miliardy australských dolarů (74 miliard korun) poté, co prodala část svých aktiv a emitovala nové akcie. Letos by mělo zadlužení klesnout pod 9 miliard australských dolarů (166 miliard korun). „Snížení dluhu je naší prioritou,“ řekl agentuře Bloomberg generální ředitel Origin Energy Grant King.

Dividendy nebudou

Největší australský výrobce elektřiny ve čtvrtek oznámil své pololetní výsledky. Za první polovinu letošního roku se jeho provozní zisk snížil na 354 milionů australských dolarů (6,5 miliardy korun). Takový výsledek hospodaření je o 18 milionů horší, než analytici očekávali. Čistý výsledek hospodaření, který v sobě zahrnuje také mimořádné položky, představuje ztrátu ve výši 589 milionů dolarů (10,9 miliard korun). Přesto se jedná o 10% zlepšení oproti stejnému období minulého roku.

Vzhledem k neutěšenému hospodaření a stále vysokému zadlužení nebude Origin Energy ani vyplácet dividendy. „Je to velice těžké rozhodnutí, protože management společnosti se snaží činit vše v nejlepším zájmu všech akcionářů. Je jasné, že ne všichni akcionáři mají totožné zájmy,“ řekl King. „Stojíme si však za tím, že je to v nejlepším zájmu firmy,“ dodal.

Origin Energy je jedním z mnoha výrobců elektřiny, kteří doplácejí na klesající ceny elektřiny na trhu. Její projekty v Asii a Severní Americe rovněž čelí převisu nabídky elektřiny a ke špatné ekonomické situaci celé společnosti tak výrazně přispívají.

Být největší nestačí

Kromě desinvestic a prodejů již existujících projektů je stále ve hře možnost Origin Energy rozdělit na dvě části. Jedna by se zabývala těžbou ropy a zemního plynu, druhá by se věnovala čistě utilitám, tedy provozování distribuční soustavy. Několik investorů se na toto konto s managementem Origin Energy bavilo. Vzhledem k tomu, že každý ze dvou typů činnosti je v hledáčku různých zájemců, varianta rozdělení společnosti není nereálná. Už jen proto, že těžba je v době volatilních cen nerostých surovin rizikovější, než provoz přenosových soustav. Podle listu Sydney Morning Herald se však Grant King zdráhá tuto variantu jakkoli komentovat.

Origin Energy je největší společnost na energetickém trhu Austrálie a Oceánie. Energii dodává zhruba 4,3 milionům domácností a firem. Provozuje jednu z největších kapacit pro výrobu elektřiny v objemu kolem 6 tisíc megawattů.

Origin Energy byla založena v únoru 2000, když došlo k rozdělení australského konglomerátu Boral Limited. Ten kromě energetického sektoru působil také ve stavebnictví. Mezi lety 2001 a 2002 Origin Energy získala provozovatele elektrické přenosové soustavy Powercor a CitiPower. V roce 2004 byl dokončen plynovod, který začal zásobovat trhy států Victoria a Jižní Austrálie. Ve stejné době získala společnost Origin Energy 50% podíl v Kupe Gas Field a 51,4% podíl v novozélandské Contact Energy. Postupně takto získala rozhodující podíly v dalších energetických společnostech.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688