Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  22.08.2016 09:42:08

Migrace přivedla do Evropy příliš mnoho mužů. Co s tím?


Poslední zpráva společnosti Pew má v sobě hodně zajímavých informací týkajících se vlny uprchlíků v Evropě. Například pouze 27 % z nich jsou ženy. Jejich podíl je přitom malý ve všech věkových skupinách, u všech zemí původu. Nejmenší je přitom u afrických zemí, zemí Středního východu a indického subkontinentu. Z nich v podstatě nepřišly žádné ženy. Celkově pak na jednu ženu připadají zhruba dva muži.

Tento jev může vést ke dvěma základním scénářům. Země, do kterých uprchlíci přicházejí, mohou skončit s velkou nerovnováhou mezi počtem mužů a žen v jejich populaci. To by byl problém, protože i malá nerovnováha v této oblasti může způsobit významné sociální tenze. Uprchlíci mají už nyní predispozici k izolaci a odtržení od společnosti. K tomu by se pak přidalo zoufalství z toho, že nebudou schopni navázat dlouhodobé vztahy se ženami a založit rodinu. Jde o recept na pohromu.

Proč tedy nezajistit, aby do Evropy přišlo více žen? Takový plán by přinesl zase jiné problémy. Jen minulý rok v některých evropských zemích vzrostl podíl lidí přicházejících z jiných států na celkové populaci o více než jeden procentní bod. Pro srovnání – v USA podobná změna zabrala deset let (mezi roky 2005 a 2015) a Spojené státy jsou obecně považovány za populární destinaci pro imigranty. Pokud by tedy mělo do evropských zemí přijít více žen, aby se srovnala vzniklá genderová nerovnováha, zmíněný podíl by dále rostl, a to během krátkého časového období.

Každá společnost a zejména společnosti homogenní potřebují čas na to, aby absorbovaly příliv imigrantů. Minulý rok byli uprchlíci těžkou zkouškou pro evropské politické i sociální systémy. Pokud by do Evropy proudila řada dalších uprchlíků, mohly by se tyto systémy dostat na hranici kolapsu. Vzniklá nerovnováha tedy v tuto chvíli nemá jednoznačně pozitivní řešení.

Uprchlíci už jsou v Evropě, zpátky jít nemohou a bylo by třeba vyrovnat vzniklou genderovou nerovnováhu. Teoreticky by evropské země mohly velký počet uprchlíků poslat zpět tam, odkud přišli, nicméně k tomu pravděpodobně nedojde. Stejně tak je ale složité zvýšit počet žen, které by do Evropy směřovaly. Na druhou stranu je stále lepší projít si složitým obdobím, než směřovat ke kolapsu.

Autorkou je Megan McArdle.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 21:24  A cold night is ahead with widespread middle to upper 30s expected US National Weather Service (weather.gov)
Po 16:51  China's retail sales expand 5.5% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)
Po 16:13  China's industrial output grows 7% in Jan-Feb China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688