Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.08.2016 00:18:35

15. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se v pondělí vyšplhaly na nová rekordní maxima. Energetické společnosti těžily ze stoupajících cen ropy. Náladu na akciovém trhu navíc podpořilo očekávání, že americká centrální banka bude nadále držet úrokové sazby na nízké úrovni.

Dow posílil o 0,32 % na nové zavírací maximum 18 636,05 bodu, S&P 500 se zvýšil o 0,28 % na nové zavírací maximum 2 190,15 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,56 % na nové zavírací maximum 5 262,02 bodu. Všechny tři indexy posunuly také svá absolutní maxima, Dow na 18 668,44 bodu, S&P 500 na 2 193,81 bodu a Nasdaq Composite na 5 271,36 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,25 % na 11,81 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil téměř o pět bazických bodů na 1,559 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo odvětví základních materiálů a energetickému sektoru, pod nulou skončil sektor veřejných služeb a jen minimální zisk si připsalo telekomunikační odvětví.

Americké akcie (15. srpna 2016)
Americké akcie (15. srpna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pondělí nejvíce zdražily akcie chemické firmy DuPont (+1,45 %), investiční banky Goldman Sachs (+1,4 %), výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,39 %) a technologické společnosti Apple (+1,23 %). Nedařilo se naopak cenným papírům zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-0,88 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,84 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,77 %) nebo farmaceutické firmy Johnson & Johnson (-0,74 %). Kromě akcií jmenovaných firem skončilo v indexu Dow v mínusu ještě pět emisí, jejich pokles byl ale jen mírný.

Akcie Applu (+1,23 %) zpevnily poté, co generální ředitel společnosti Tim Cook v rozhovoru pro list The Washington Post uvedl, že firma nemá v úmyslu převádět své peníze ze zahraničí do Spojených států, dokud tam sazba daně právnických osob neklesne na "přiměřenou" úroveň.

Cenné papíry technologické společnosti Salesforce.com (-3,32 %) naopak výrazně zlevnily poté, co firma oznámila, že své kvartální hospodářské výsledky nezveřejní 29. srpna, jak dosud uváděla, ale až 31 srpna.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Index trhu s nemovitostmi, který sestavuje Národní asociace stavitelů rodinných domů (NAHB), dosáhl v srpnu podle očekávání 60 bodů. V červenci byla hodnota indexu 58 bodů (revidováno z 59 bodů).
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) v srpnu klesá na -4,21 bodu z 0,55 bodu (odhad: 2,5 bodu).
  • Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors odstranil ze své čínské internetové stránky slovo autopilot a výraz pro samořízené vozy. Předcházela tomu nehoda, po které si řidič v Pekingu stěžoval, že Tesla přecenila funkci autopilota, v jehož režimu se nehoda stala, a zmátla tak spotřebitele.
  • Auditorské společnosti PwC hrozí v USA soud kvůli kolapsu americké hypoteční banky Taylor, Bean & Whitaker (TBW) v době finanční krize. PwC podle žaloby nedokázala odhalit podvod, který vedl k pádu této banky.
  • Na jihu Nigérie v pondělí sílily týden trvající protesty proti ropné firmě Chevron.Demonstranti obsadili kancelář společnosti, která řadu let těží ropu v deltě řeky Niger. Kvůli protestům je podle pondělní zprávy agentury Reuters mimo provoz i hlavní exportní terminál Chevronu.
  • Americký výrobce elektronických zařízení Apple nemá v úmyslu převádět své peníze ze zahraničí do Spojených států, dokud tam sazba daně právnických osob neklesne na "přiměřenou" úroveň. V obsáhlém rozhovoru s americkým listem The Washington Post to prohlásil generální ředitel podniku Tim Cook.
  • Management farmaceutického podniku Valeant Pharmaceuticals International dokázal svým optimistickým výhledem hospodářských výsledků přesvědčit investiční firmu Mizuho k vylepšení hodnocení svých akcií na "neutral" z "underperform".
  • Provozovatel alternativní taxislužby Lyft odmítl návrh na převzetí ze strany automobilového výrobce General Motors. GM později odmítla zájem potvrdit.
  • Výrobce hardwaru IBM by měl brzy oznámit sedmiletou smlouvu na poskytování cloudových služeb vývojáři podnikového softwaru Workday, píše list The Wall Street Journal.
  • Provozovatel sociální sítě Twitter jedná s Applem o začlenění své aplikace do Apple TV. Uživatelům Apple TV by to například umožnilo sledovat přes Twitter oblíbené zápasy profesionální ligy amerického fotbalu.
  • Vodohospodářská společnost Xylem kupuje za 1,7 miliardy dolarů výrobce chytrých měřicích přístrojů Sensus.
  • Investiční firma Jefferies snížila hodnocení akcií řetězce Dollar General na "hold" z "buy", protože cena akcií je prý přiměřená. Firmě údajně také hrozí cenové války v branži.
  • Investiční firma Telsey Advisory Group zvýšila doporučení na akcie výrobce obuvi pro outdoorové aktivity Deckers Outdoor na "outperform" z "market perform".
  • Deutsche Bank zvýšila doporučení na akcie výrobce oblečení American Eagle na "buy" z "hold".
  • Rusko jedná se Saúdskou Arábií a dalšími velkými těžaři ropy o nastolení rovnováhy na světovém trhu s touto strategicky důležitou surovinou. V rozhovoru, který v pondělí zveřejnil arabský list -Šark al-Avsat, to řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Dveře jsou podle něj otevřené i dalším jednáním o případném zmrazení produkce ropy, ukáže-li se, že je to zapotřebí.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu. 


Akcie jako nové bondy? Kvůli těmto grafům se o tom mluví stále častějiAkcie jako nové bondy? Kvůli těmto grafům se o tom mluví stále častěji

Kdysi stačilo nakoupit do portfolia americké vládní dluhopisy a rok co rok shrábnout výnos okolo pěti, sedmi procent, někdy i vyšší. Finanční krize a opatření centrálních bank toto investorské pohodlí doslova vyvrátily ze základů, americké 10leté vládní bondy dnes vynášejí pod 2 % za rok. Zato akcie předvádějí přes sedm let zajímavý růst a firmy rozdávají investorům velké peníze. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688