Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  01.12.2016 09:05:53

Zákon o spotřebitelském úvěru dnes nabývá účinnosti

 

Stále rostoucí množství zadlužených domácností a jednotlivců neschopných své dluhy splácet si vyžádalo novelu Zákona o spotřebitelském úvěru. Novela zákona výrazně zvyšuje odpovědnost věřitele za to, komu poskytuje úvěr. Očekává se zásadní změna trhu s půjčkami.

Poslanci v červenci schválili novelu, která upravuje poskytování spotřebitelských úvěrů. Původní zákon 145/2010 Sb. zaniká, vzniká nový Zákon o spotřebitelském úvěru 257/2016 Sb., a to s účinností od 1.12.2016.

Podívejme se na největší změny, které úprava přináší.

I mikropůjčky do 5 000 podle zákona

Novela zařazuje tzv. mikropůjčky do působnosti zákona o spotřebitelském úvěru. I půjčka do 5 000 tedy bude muset splňovat zákonné náležitosti a bude podléhat přísným pravidlům a ochraně spotřebitele. 

Povinná kontrola schopnosti splácet (§ 55)

Zákon poskytovatelům půjček nařizuje prověřit schopnosti spotřebitele svůj závazek splatit. Poskytovatelé budou povinně ověřovat stav oproti tzv. registrům úvěrů. Pokud bude prokázáno, že takové prověření neprovedli, je smlouva od počátku neplatná a spotřebitel splácí pouze jistinu.

Strop na sankce při nesplácení úvěru (§ 122)

Za každý den prodlení může věřitel účtovat maximálně 0,1 procenta z opožděné sumy. Kombinace náhrady nákladů na vymáhání dluhu, úroků z prodlení a smluvní pokuty zároveň nesmí celkově přesáhnout 50 procent z vypůjčené částky, maximálně 200 tisíc korun.

Dlužníkům, kteří jsou v prodlení a za svůj dluh ručí nemovitostí, je před prodejem nemovitosti nově poskytnuta lhůta 6 měsíců na doplacení dlužné částky. 

Licence ČNB a 20 mil. základního kapitálu (§ 7 - 15)

Od poskytovatelů bude nově vyžadována licence ČNB a složení základního kapitálu ve výši minimálně 20 milionů korun. Dosud nebyla výše kapitálu určena, očekává se tedy výrazný pokles počtu společností, které úvěry nabízí. 

Poradci s maturitou a zkouškou (§ 72 – 73)

Poradci nebo prodejci úvěrů musí mít nově ukončeno alespoň střední vzdělání s maturitou a zkouškou prokáží profesní odbornost. 

Dohled ČNB (§ 135)

Doposud byli nebankovní poskytovatelé kontrolováni pouze Českou obchodní inspekcí (ČOI). Toto se v novém zákoně mění a nad všemi bankovními i nebankovními poskytovateli bude mít dohled ČNB. 

Předčasné splacení úvěru bez sankcí (§ 117)

Úvěr bude možno splatit předčasně a to bez jakýchkoliv sankcí. Poskytovatel může při předčasné úhradě dlužníkovi účtovat pouze účelně vynaložené náklady a i účtování těchto nákladů je pro určité případy omezeno (např. předčasné splacení v důsledku úmrtí).

Doba na rozmyšlenou u hypoték (§ 111)

Každý poskytovatel hypotečních úvěrů bude povinen klienta o základních parametrech nabízeného úvěru informovat standardizovanou formou (obsahující úrokovou sazbu, RPSN apod.). Tato nabídka bude platná minimálně 14 dní. Klientovi tedy postačí pouze porovnat nabídky různých poskytovatelů, aby zjistil, kde dostane nejvýhodnější hypotéku.

 

Půjčky - informace o bankovních či nebankovních spotřebitelských úvěrech. Sekce obsahuje podrobnosti o spotřebitelském úvěru, informace o poskytovatelích, lze porovnávat podmínky aktuálně nabízených úvěrů. 

05.01. 09:40  Konec půjček bez registru? (MartinCzech)
05.01. 09:39  Půjčky bez registru - konec? (MartinCzech)
16.08. 21:55  Indra (vi ndra)
16.08. 21:50  Indra (vi ndra)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688