Patria (Patria Finance)
Hypotéky  |  15.08.2016 14:05:27

Nový zákon o spotřebitelském úvěru mění od 1. prosince podmínky uzavírání i splácení hypotečních úvěrů


Od 1. prosince 2016 vstupuje v účinnost nový zákon 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru. Ten přináší řadu změn i v oblasti hypotečních úvěrů, a to jak pro spotřebitele, tak i pro banky. Banky musejí nyní mnohem přísněji prověřovat bonitu klienta a klienti získají zákonem pevně stanovenou lhůtu na rozmyšlenou. Mění se i podmínky v případě předčasného splacení hypotéky či mimořádných vkladů a podmínky související s úvěry v cizí měně.

„Nový zákon o spotřebitelském úvěru do značné míry mění podmínky na trhu spotřebitelských úvěrů a jednoznačně zvyšuje ochranu spotřebitele tím, že zavádí regulaci např. drobných půjček od nebankovních institucí, a to i těch do výše 5 000 ,“ říká ředitel odboru Řízení rizik Vladimír Vojtíšek „I v oblasti hypotečních úvěrů, která se naší banky přímo dotýká, se objevuje celá řada novinek, ze kterých budou klienti vesměs profitovat. Přípravná fáze před samotným udělením hypotečního úvěru se však může prodloužit,“ dodal.

Díky novému zákonu značně narůstá administrativní zátěž při sjednávání hypotečního úvěru. Poskytovatel jakéhokoliv spotřebitelského úvěru, včetně hypotečního, je nově ze zákona povinen provést detailní posouzení finanční situace klienta, včetně výše příjmů a výdajů klienta, informací o tom, jak splácí či splácel dosavadní dluhy, atd. Pokud by tak neučinil, může to mít pro něj řadu nepříjemných důsledků, protože by se klient mohl dovolat neplatnosti smlouvy, a to do 3 let od jejího uzavření.

Na druhou stranu klient nově získává informace o celkové nákladovosti úvěru v pevně dané struktuře, takže bude moci nabídky konkurenčních bank mezi sebou snadno porovnat. Klient tak přímo uvidí, kolik peněz ve skutečnosti bance za úvěr zaplatí. Banky do dokumentu navíc nesmějí doplňovat jakékoliv další informace, které by srovnání případně ztěžovaly. Jakmile klient obdrží od banky nabídku, má 14 denní dobu na rozmyšlenou, během které ji banka nemůže měnit ani odvolat. Banka, či její zprostředkovatelský subjekt, pokud poskytuje klientovi tzv. radu, musí tak činit písemně. Rada je činnost poskytovaná nad rámec běžného zprostředkování a poskytování úvěru.

Zákon zavádí i výrazné změny v oblasti předčasného splacení či mimořádných splátek u hypotečního úvěru. Pro nově uzavřené hypoteční úvěry a hypoteční úvěry, u kterých po 1. 12. 2016 vyprší tzv. fixace, bude možné bez jakýchkoliv poplatků každý rok splatit až 25 % hypotečního úvěru. Tuto mimořádnou splátku bude možné zaplatit v měsíci před výročím smlouvy. Hypoteční banka doposud svým klientům umožňovala mimořádně splatit až 20 % ročně.

Stejně tak bude možné předčasně splatit i celý hypoteční úvěr, a to v souvislosti s prodejem nemovitosti, která byla hypotečním úvěrem financována či použita jako zajištění. Podmínkou je, aby hypoteční úvěr byl sjednán na delší dobu než 2 roky. Banka si bude moci naúčtovat pouze účelně vynaložené náklady (např. administrativní náklady na zpracování žádosti, náklady na vydání hypotečních zástavních listů, úrok zaplacený za mezibankovní půjčku apod.), a to do maximální výše 1 % z předčasně splacené části, nejvýše však 50 000 .

Zákon zavádí nové povinnosti pro úvěry, které jsou poskytnuty v cizí měně. Těmi se rozumí nejen úvěry denominované v cizí měně, ale i některé úvěry poskytované v české koruně. Jde o případy, kdy spotřebitel má příjem v cizí měně, drží-li aktiva pro splácení úvěru v cizí měně, anebo má bydliště v členském státu EU (použije se domácí příjem podle bydliště). Typicky se může jednat o lidi žijící v pohraničí, kteří dojíždějí za prací za hranice ČR anebo lidi trvale žijící v jiném členském státu EU, kteří si pořídí v ČR rezidenční nemovitost na hypoteční úvěr. Banky budou muset obezřetněji nakládat s podstupovaným kurzovým rizikem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688