Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.08.2016 13:42:48

MMF vzkazuje Číně: Řešte podnikové zadlužení dřív, než bude pozdě


„Začněte konečně řešit problém podnikového zadlužení, než se to vymkne kontrole,“ vzkázal Mezinárodní měnový fond (MMF) Číně. Podle Jamese Daniela, šéfa zastoupení MMF v Číně, kazí střednědobý ekonomický výhled země vysoké a rostoucí zadlužení čínských podniků. Druhá největší ekonomika světa tak podle něj musí doslova „urychleně problém řešit". Statistiky Banky pro mezinárodní platby říkají, že zadlužení Číny, které činí 25 bilionů amerických dolarů, je zhruba 254 % místního HDP. A i přesto, že je číslo vysoké, je to vlastně docela blízko některým dalším zadluženým zemím světa.

Zpravodajský server CNN.com ke zprávě uvedl, že zadlužení Spojených států amerických vykazuje podobnou úroveň, jako číslo v Číně. Ekonomové ale varují před tempem, kterým číslo zadlužení Číny roste. Zpráva společnosti McKinsey říká, že mez lety 20072014 se zadlužení Číny zvětšilo čtyřnásobně. Někteří ekonomové vysvětlují rychlé rostoucí zadlužení Číny tomu, že země, podobně jako řada jiných států světa, bojovala po finanční krizi hrozbě zpomalení ekonomického růstu, expanzivní úvěrovou politikou. Jenže věc má háček. Podle některých názorů totiž čínské banky půjčovaly peníze subjektům, které nebyly schopné splácet, což by se údajně při přísném úvěrovém vyhodnocování nestalo. Čínské úvěry tak vykazují mnohem slabší ekonomickou návratnost.

Mezinárodní ratingové agentury a hospodářské organizace navíc Čínu varují před problémem rostoucí zadlužeností, a to hlavně u státem vlastněných firem. Podle serveru CNN.com sám MMF Čínu před tzv. „zombie" problém zadlužení setrvale varuje a snaží se tamní úřady přesvědčit o tom, že musí odepsat špatné úvěry a včas rozpoznat ztráty. Příznivou zprávou tak může být, že Čína sama začíná být tvrdší u některých vlastních státních průmyslových gigantů – například na začátku tohoto roku čínské úřady oznámily, že v oboru těžkého průmyslu dojde ke zrušení až 1,8 milionu pracovních míst v těžbě uhlí a ocelářském průmyslu. Segmenty dostanou na restrukturalizaci a odbornou přípravu zaměstnanců s cílem najít jim nové zaměstnání až 100 miliard jüanů (15,3 mld. USD).

MMF uvedl, že Čína potřebuje rozšířit takové aktivity o další průmyslová odvětví a zaměřit se více na produktivní a inovativní část ekonomiky. Zadlužení se týká i další problém, který nedávno popsali analytici Fidelity International, totiž přesnost údajů o čínském hrubém domácím produktu. „Posoudit opravdovou hodnotu čínského HDP zvenčí je obtížné, protože získat spolehlivá data – zejména data týkající se nové ekonomiky – není jednoduché,“ konstatuje zpráva analytiků Fidelity International. „Je jasné, že když je tak obtížné ověřit makro údaje, tj. údaje „shora dolů“, důležitost důkladné analýzy „zdola nahoru“ je ještě zjevnější,“ konstatuje zpráva Fidelity International.

Nutné je proto si uvědomit, že chcete-li v takovém prostředí porozumět firmě, do níž zvažujete investici, vyžaduje to víc než jen analýzu jejího finančního výkonu. Než se příliš soustředit na pravděpodobně nespolehlivé makroekonomické údaje, ucelený pohled na danou firmu získáte, když si uděláte jasnou představu o jejích konkurentech, zákaznících, dodavatelích a prostředí, v němž funguje, dodává Fidelity International.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688