Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.08.2016 11:14:35

Výsledky Moeller-Maersk za 2Q výrazným zklamáním - důležitý signál o vývoji globální ekonomiky


Dánská lodní přepravní a energetická firma Moeller-Maersk vykázala za 2Q tohoto roku výrazný propad čistého zisku na 101 mil. USD oproti loňským 1,07 mld. USD při 16procentním poklesu tržeb na 8,86 mld. USD. Trh čekal zisk na úrovni 188 mil. USD a tržby kolem 9,07 mld. USD.

Výsledky jsou podle vedení společnosti neuspokojivé a to i přes výraznou snahu po redukci nákladů a dalších optimalizací. Podmínky na trhu byly výrazně negativní.

Zisk očištěný o jednorázové vlivy propadl z 1,1 mld. na 134 mil. USD. Divize lodní dopravy Mearsk Line, která je světovou jedničkou v lodní kontejnerové přepravě, vykázala v tomto ohledu ztrátu ve výši 139 mil. USD oproti loňskému zisku na úrovni 499 mil. USD. Divize Maersk Oil vygenerovala zisk ve výši 130 mil. USD oproti loňským 217 mil. USD.

Podle vedení byly průměrné ceny přepravy kontejnerů ve 2Q meziročně o 24% nižší a to především kvůli poklesu cen ropy o 26% ve stejném období.
Celková poptávka po lodní kontejnerové přepravě ve 2Q meziročně stoupla o 2%, ale zároveň došlo k růstu celkové přepravní kapacity o 6%. Ceny přepravy klesaly na všech hlavních tratích.

Vedení konglomerátu za celý letošní rok očekává i přes nepříznivý 2Q očištění zisk na úrovni 3,1 mld. USD, což je v souladu s původními odhady. Odhady pro globální růst poptávky po kontejnerové přepravě zůstávají také na původně odhadovaných 1-3%.

Úroveň cash flow použitelného pro kapitálové výdaje by měla letos poklesnout na cca 6 mld. USD oproti původně odhadovaným 7 mld. USD. Ceny přepravy jsou na historickém minimu pod úrovní 2000 USD pro obvyklou kontejnerovou jednotku (40 stop délky).

Maersk očekává do konce roku snížení nákladů o 25-30% v porovnání s rokem 2014, což převyšuje původní cíle na úrovni 20%. Firma propustí cca 1500 zaměstnanců, což odpovídá zhruba čtvrtině zaměstnanců.


Výsledky přepravních firem jsou velice bedlivě sledovány, protože jsou považovány za jeden z důležitých signálů reálného vývoje globální ekonomiky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688